Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Σε 3 χρόνια, κρυογονικά διατηρημένοι εγκέφαλοι θα μεταμοσχεύονται σε σώμα δότη

Οι άνθρωποι που αποφάσισαν να διατηρήσουν κρυογονικά τους εγκεφάλους τους θα μπορούν να ξυπνήσουν στο σώμα ενός άλλου ανθρώπου μέσα στα επόμενα 3 χρόνια, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ένας πρωτοπόρος Ιταλός χειρουργός.

Ο Καθηγητής Sergio Canavero, διευθυντής της Προηγμένης Ομάδας Νευροδιαμόρφωσης του Τορίνο, υποστηρίζει πως θα φέρει εις πέρας την πρώτη μεταμόσχευση ανθρώπινου κεφαλιού μέσα στους επόμενους 10 μήνες. Στη συνέχεια, εάν όλα πάνε καλά, θα ξεκινήσει προσπάθειες γα μεταμόσχευση εγκεφάλων.

Εάν οι διαδικασίες στεφτούν με επιτυχία, ο Ιταλός γιατρός πιστεύει πως οι εγκέφαλοι θα μπορούσαν να αποψυχθούν και να μεταμοσχευθούν στο σώμα ενός δότη.

Εκατοντάδες άνθρωποι που πεθαίνουν από ασθένειες ή είναι παράλυτοι, διατηρούν τα σώματά τους μέσω κρυογονίας, ελπίζοντας πως η ιατρική επιστήμη θα μπορέσει να τους επαναφέρει στη ζωή και να θεραπεύσει την κατάστασή τους.

Παρόλο που πολλοί ειδικοί εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το αν είναι δυνατό τεράστια όργανα όπως ο εγκέφαλος να αποψυχθούν χωρίς να καταστραφούν, ο Καθηγητής Καναβέρο υποστηρίζει πως το πρώτο καταψυγμένο ανθρώπινο κεφάλι θα αναστηθεί σύντομα.

Μιλώντας στο Γερμανικό περιοδικό Ooom, ο Καναβέρο είπε πως σχεδιάζει να επαναφέρει στη ζωή ασθενείς από το Ίδρυμα Επέκτασης της Ζωής Alcor, που εδρεύει στην Αριζόνα.

«Θα προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε στη ζωή τους πρώτους ασθενείς του Ιδρύματος, όχι σε 100 χρόνια. Το συντομότερο δυνατό μετά την πρώτη μεταμόσχευση ανθρώπινου κεφαλιού, όχι αργότερα από το 2018, θα είμαστε σε θέση να επιχειρήσουμε να επαναφέρουμε το πρώτο παγωμένο κεφάλι» είπε ο καθηγητής Καναβέρο.

«Προς το παρόν, σχεδιάζουμε την πρώτη παγκόσμια μεταμόσχευση εγκεφάλων, κάτι που θεωρώ ρεαλιστικό και θα είμαστε σε θέση να την πραγματοποιήσουμε το αργότερο μετά από 3 χρόνια. Η μεταμόσχευση εγκεφάλου έχει πολλά πλεονεκτήματα. Πρώτα απ’ όλα δεν υπάρχει ανοσολογική αντίδραση, που σημαίνει πως δεν τίθεται θέμα απόρριψης. Ο εγκέφαλος είναι σχετικά ουδέτερο όργανο. Εάν μεταμοσχεύσεις ένα κεφάλι με τα αγγεία, τα νεύρα, τους τένοντες και τους μύες, η απόρριψη μπορεί να προκαλέσει ένα τεράστιο πρόβλημα. Αυτό δεν συμβαίνει με τον εγκέφαλο» υποστηρίζει ο Ιταλός Καθηγητής.

Ο Καθηγητής Καναβέρο παραδέχεται όμως πως ίσως υπάρξουν φυσικά και φυσιολογικά προβλήματα με την εισαγωγή ενός εγκεφάλου σε ένα διαφορετικό σώμα.
«Αυτό που ίσως είναι προβληματικό, είναι πως τίποτα από το αρχικό εξωτερικό σου σώμα δεν θα είναι το ίδιο. Το κεφάλι σου δεν είναι πια εκεί. Ο εγκέφαλός σου θα έχει μεταμοσχευθεί σε ένα εντελώς διαφορετικό κρανίο. Αυτό δημιουργεί μια νέα κατάσταση, που σίγουρα δεν θα είναι εύκολη».

Αρκετοί Βρετανοί επιστήμονες εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το αν είναι δυνατή η απόψυξη περίπλοκων οργάνων χωρίς να καταστραφούν, όπως ο εγκέφαλος. Όταν το Βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε πέρυσι πως ένα νεαρό κορίτσι θα μπορούσε να διατηρήσει το σώμα του μέσω κρυογονίας, οι ειδικοί υποστήριξαν πως η επαναφορά του στη ζωή έχει μηδενικές πιθανότητες.

Ο Καθηγητής Νευροχειρουργικής Clive Coen του King’s College στο Λονδίνο, είπε: «Οι υπερασπιστές της κρυογονικής δεν μπορούν να προσφέρουν μια μελέτη στην οποία ένας ολόκληρος εγκέφαλος ενός θηλαστικού, πόσο μάλλον ένα ολόκληρο σώμα θηλαστικού, μπορεί να ανανήψει μετά από διατήρηση σε υγρό άζωτο. Ακόμη και αν η επαναφορά του σώματος ήταν δυνατή, που δεν είναι, όλα τα περίπλοκα όργανα θα είχαν καταστραφεί εξ αρχής και η θέρμανση θα τα κατέστρεφε ακόμη περισσότερο. Μη αναστρέψιμη καταστροφή προκαλείται κατά την διαδικασία τοποθέτησης εγκεφάλου θηλαστικού, σε θερμοκρασία υπό του μηδενός. Η ευσεβής σκέψη που δημιουργείται από τις εταιρείες κρυογονικής, είναι ανεύθυνη».

Ο Καθηγητής Καναβέρο συνεργάζεται με μια ομάδα Κινέζων γιατρών με επικεφαλής τον Δρ Xiaoping Ren του Ιατρικού Κέντρου Harbin που βοήθησε να γίνει η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση χεριού στις ΗΠΑ.

Η τεχνολογία για να διεξαχθεί η πρώτη παγκόσμια μεταμόσχευση κεφαλιού αναμένεται να είναι έτοιμη στα τέλη του έτους και τότε θα αναζητηθεί δότης.

Παρόλο που ο Ρώσος επιστήμονας των υπολογιστών Valery Spiridonov, που υποφέρει από ατροφία των μυών της σπονδυλικής στήλης, έχει δηλώσει εθελοντής για την πρώτη μεταμόσχευση ανθρώπινου κεφαλιού, η ομάδα είπε πως η πρώτη προσπάθεια είναι πιο πιθανό να γίνει σε κάποιον Κινέζο, καθώς πολλοί δήλωσαν εθελοντές για την διαδικασία.

Πέρυσι, η ομάδα ανακοίνωσε πως διεξήγαγε επιτυχημένα μεταμόσχευση κεφαλιού σε πιθήκους και μάλιστα δημοσίευσε και φωτογραφίες από την διαδικασία.

Ο Καθηγητής Καναβέρο είπε πως εάν επιτύχει η μεταμόσχευση ανθρώπινων κεφαλιών, θα υπάρξουν επιπλοκές στην ανθρώπινη συνείδηση, ακόμη και στη θρησκεία.
«Σε λίγους μήνες θα κόψουμε το σώμα από το κεφάλι σε μια άνευ προηγουμένου ιατρική διαδικασία. Σε αυτή τη φάση, δεν θα υπάρχει ζωή, ούτε στον εγκέφαλο, ούτε στο σώμα. Εάν επαναφέρουμε τον ασθενή στη ζωή, θα λάβουμε την πρώτη πραγματική πληροφόρηση για το τι συμβαίνει μετά τον θάνατο. Η μεταμόσχευση κεφαλιών μας δίνει την πρώτη ματιά στο εάν υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο, εάν υπάρχει ο παράδεισος. Εάν μπορέσουμε να αποδείξουμε πως ο εγκέφαλός μας δεν δημιουργεί συνείδηση, οι θρησκείες θα εξαφανιστούν για πάντα. Δεν θαχρειάζονται πλέον, καθώς οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να φοβούνται τον θάνατο. Δεν θα χρειαζόμαστε πλέον την Καθολική Εκκλησία, τον Ιουδαϊσμό και το Ισλάμ, επειδή οι θρησκείες γενικά θα είναι απαρχαιωμένες. Αυτό θα αποτελέσει σημείο καμπής στην ανθρώπινη ιστορία».



Η αποκλειστική συνέντευξη θα δημοσιευθεί ολόκληρη το Σάββατο στο Γερμανικό περιοδικό Ooom.

Πηγή: Telegraph
Μετάφραση: cosmostatus


Διαβάστε επίσης:
Η πρώτη μεταμόσχευση ανθρώπινου κεφαλιού σχεδιάζεται για το 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου