Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Πως η βιαστική υποστήριξη της Τουρκίας στις ΗΠΑ μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ

Η ζημιά που προκλήθηκε από τις ΗΠΑ στην Συριακή αεροπορική βάση την περασμένη εβδομάδα δεν ήταν εκτεταμένη, αλλά υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις.

Του Metin Gurcan για το Al Monitor. Μετάφραση: cosmostatus.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν πως ξεκίνησαν την πυραυλική επίθεση στις 7 Απριλίου (την πρώτη μετά την Ρωσική κυριαρχία στους ουρανούς της Συρίας), επειδή πριν λίγες ημέρες, ένα Su-22 που απογειώθηκε από την βάση, έριξε χημικά στην πόλη Khan Sheikhoun σκοτώνοντας πολίτες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών.

Φαινομενικά, η Συριακή επίθεση με αέρια, είχε στόχο αντάρτες, αντίπαλους του καθεστώτος Άσαντ, σε έναν εμφύλιο πόλεμο που διαρκεί περισσότερο από 6 χρόνια. Ο βομβαρδισμός της 4ης Απριλίου σκότωσε δεκάδες ανθρώπους και τραυμάτισε εκατοντάδες, με την Συρία να αρνείται την χρήση χημικών όπλων κατά την επίθεση.

Δύο Αμερικανικά πολεμικά πλοία αναπτύχθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο και έπληξαν την βάση Shayrat της Συρίας με 59 πυραύλους κρουζ, BGM-109 Tomahawk.

Οι αναφορές από το έδαφος υποστηρίζουν πως χτυπήθηκαν περίπου 20 αεροσκάφη στο έδαφος, υπόστεγα αεροσκαφών, εγκαταστάσεις συντήρησης και αποθήκες πυρομαχικών.

Η Ρωσία ανακοίνωσε αμέσως πως μόνο 23 από τους 59 πυραύλους έπληξαν τους στόχους τους και πως σε λιγότερες από 24 ώρες, αεροσκάφη απογειώνονταν από το βομβαρδισμένο Shayrat για να πλήξουν το Khan Sheikhoun.

Η Τουρκία, το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία ικανοποιήθηκαν με την Αμερικανική επίθεση, ενώ η Ρωσία, το Ιράν και η βόρειος Κορέα διαμαρτυρήθηκαν. Η Κίνα, δεν εξέφρασε γνώμη.

Η επίθεση εντυπώσεων, που προς το παρόν δείχνει να ήταν η μοναδική, δεν επηρέασε την τακτική εικόνα στο έδαφος. Επίσης, είναι πρόωρο να πει κανείς πως οι ΗΠΑ άλλαξαν τις προτεραιότητες τους, από την εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους, στην εκδίωξη του Άσαντ από την εξουσία. Αυτή η επιλογή ίσως να είναι πιθανή, εάν δούμε σύντομα δεύτερο ή και τρίτο κύμα επιθέσεων δυτικά του ποταμού Ευφράτη, σε περιοχές που η Ρωσία ή η Δαμασκός διατηρούν την εναέρια υπεροχή.

Όσον αφορά τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, έδειξε αποφασιστικότητα και διέταξε την επίθεση, σε αντίθεση με τον Μπάρακ Ομπάμα που δίστασε σε παρόμοια περίπτωση το 2013 στην Ghouta. Έτσι υπενθύμισε στον κόσμο πως διαθέτει επιλογές περισσότερες από τους 140 χαρακτήρες των tweet του.

Διατάζοντας την επίθεση αυτή, ο Ντόναλντ Τραμπ έδειξε πως:
-    Αυτή ήταν μια καλή κίνηση αύξησης της δημοτικότητάς του στις ΗΠΑ, που καλύφθηκε συνεχώς από τα ΜΜΕ και έχτισε ισχυρό προφίλ, όπως ακριβώς επιθυμεί.
-    Θα μπορούσε να έχει επιτεθεί κατευθείαν στα στρατηγικά κέντρα του Άσαντ στην Δαμασκό, αλλά δεν το έκανε.
-    Η επίθεση θα μπορούσε να βοηθήσει τις ΗΠΑ να επανατοποθετηθούν στην Συρία και την περιοχή και να ανακτήσουν όσα παρέδωσαν στην Ρωσία δυτικά του Ευφράτη.
-    Η Ρωσία θυμήθηκε την στρατιωτική ανωτερότητα των ΗΠΑ, παρά το προηγμένο σύστημα S-400 που έχει αναπτύξει στην περιοχή. Χωρίς καμία αμφιβολία, το Ιράν και η Βόρειος Κορέα έλαβαν επίσης το μήνυμα.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Αμυντικό αναλυτή Arda Mevlutoglu, οι πύραυλοι Tomahawk αποτελούν το κύριο πρωτοποριακό όπλο των ΗΠΑ σχεδόν σε όλες τις κρίσεις που αυτές ενεπλάκησαν από το 1991 και είναι γνωστοί ως οι «τιμωροί».

«Τα ευρήματα υποδεικνύουν πως το καθεστώς του Άσαντ διεξήγαγε την επίθεση με τα χημικά. Οι ΗΠΑ (με την επίθεση) τιμώρησαν το καθεστώς του Άσαντ, αλλά επίσης δυσκόλεψαν τη δράση της Ρωσίας στον εναέριο χώρο της Συρίας» είπε ο Arda Mevlutoglu στο Al-Monitor.

Μία ημέρα πριν την επίθεση των Αμερικανών, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε πει: «εάν θα υπάρξει (στρατιωτική) δράση, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ρόλο». Αργότερα, ο Ερεντογάν είπε: «η επίθεση είναι ένα θετικό βήμα, αλλά όχι αρκετό».

Σε αντίθεση με τις υψηλές προσδοκίες της Άγκυρας για ανατροπή του Άσαντ, κάτι που δεν βρίσκεται στην ατζέντα εδώ και έναν χρόνο, η Αμερικανική δράση έδωσε στην Τουρκία ελπίδες για ενδυνάμωση των Σουνιτικών αντικαθεστωτικών δυνάμεων και καθιερώνοντας στην Idlib μια περιοχή απαγόρευσης πτήσεων.

Στην Άγκυρα πολλοί πιστεύουν πως η Αμερικανική επίθεση δημιούργησε νέα ισορροπία, σε βάρος του μπλοκ Ρωσίας – Ιράν – Άσαντ. Παρόλο που δεν λέγεται ανοιχτά, αρκετοί στην Άγκυρα πιστεύουν πως η επίθεση θα βοηθήσει στην μείωση της Αμερικανικής εξάρτησης από τους Κούρδους μαχητές του YPG, κάτι που για το οποίο η Τουρκία ήλπιζε εδώ και καιρό.

Όμως, η Άγκυρα έβγαλε μία αχρείαστα σκληρή ανακοίνωση, στην οποία υποστήριζε πως θα παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια στους Αμερικανούς. Έτσι, μπορεί να βρεθεί μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Αυτόν τον καιρό, η Τουρκία θα πρέπει να αποφεύγει αλλαγές πολιτικής 180 μοιρών. Υπάρχει ακόμη η απορία για το αν η Τουρκία θα συμμαχήσει με την Ρωσία ή τις ΗΠΑ στην εποχή μετά το Ισλαμικό Κράτος, στην περίοδο της ανοικοδόμησης της  Συρίας. Οι πολιτικές της Άγκυρας θα πρέπει να είναι πιο ισορροπημένες, πιο ψύχραιμες και με βάση τις εξελίξεις.

Υπάρχει μία μάχη για το μέλλον της Συρίας από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ και η Τουρκία παλινωδεί ανάμεσα στις δύο.

Η Άγκυρα, κάποιες φορές είναι εξαιρετικά υπέρ της Ουάσιγκτον και άλλες φορές υπέρ της Μόσχας. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει την Τουρκία στο να χαρακτηριστεί ασυνεπής, απρόβλεπτη και γι’ αυτό, αναξιόπιστος παίκτης. Η εξωτερική πολιτική θα πρέπει να βασίζεται σε καλοδουλεμένες σκέψεις, στέρεες αρχές και όχι παρορμητικές αντιδράσεις.

Η προσφορά υποστήριξης άνευ όρων από την Τουρκία δεν ήταν καλή κίνηση. Θα μπορούσε να εγείρει σοβαρά ερωτήματα από την πλευρά της Ρωσίας και της Δαμασκού. Η Τουρκία θα έπρεπε τουλάχιστον να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ για κάποια ανταλλάγματα πριν προβεί σε τέτοιες δηλώσεις. Η ενέργειά της έδειξε πως ακόμη επιθυμεί την απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία, κάτι που η Ρωσία είχε την ελπίδα πως δεν θα ίσχυε πια, καθώς η Τουρκία θα έπρεπε να έχει θέσει ως προτεραιότητα την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

Μια σημαντική αντίδραση από πλευράς Ρωσίας ήταν η αναστολή της συμφωνίας επικοινωνίας μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας για την ασφάλεια των επιχειρήσεων στη Συρία. Η απόφαση της Ρωσίας σίγουρα θα επηρεάσει την Τουρκία. Καθώς η Τουρκία επιχειρεί εναέρια στην περιοχή και ακόμη έχει κάπου 1000 στρατιώτες στο έδαφος, θα είναι υποχρεωμένη να συνεργάζεται και με τις ΗΠΑ και την Ρωσία.

Μέχρι στιγμής φαίνεται πως ο Τραμπ, μόλις στον τρίτο μήνα της θητείας του στον Λευκό Οίκο, έχει θέσει τον εαυτό του ως τον Πρόεδρο που δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει την δύναμη των όπλων.

Οι μακροχρόνιες σχέσεις έντασης για το θέμα της Συρίας από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία φαίνεται πως θα είναι γεγονός. Ο Τραμπ έστειλε μήνυμα στη Ρωσία πως δεν μπορεί μονόπλευρα να επιβάλλει την θέλησή της στη Μέση Ανατολή. Ακόμη και η Τουρκία, που πριν μία εβδομάδα φαινόταν να είναι υπέρ της Μόσχας, μάλλον βιαστικά άλλαξε ταχύτητα και ευθυγραμμίστηκε με την Ουάσιγκτον.

Έκανε λάθος η Τουρκία που τόσο βιαστικά ευθυγραμμίστηκε με την Ουάσιγκτον και επανήλθε στο δόγμα της απομάκρυνσης του Άσαντ;
Θα πυροδοτήσει νέες εντάσεις με τη Ρωσία η έχθρα της Τουρκίας για τον Άσαντ;
Πως θα επηρεαστούν οι Τουρκικές εναέριες επιχειρήσεις στην Συρία από την αναστολή των επικοινωνιών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας

Δεν νομίζω πως θα περιμένουμε πολύ για να έχουμε τις απαντήσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου