Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Απάντησε το Υπ.Εξ. στις προκλήσεις των Τούρκων Υπουργών για το Αγαθονήσι

Απάντηση εξέδωσε το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στις απαράδεκτες αμφισβητήσεις της Ελληνικής κυριαρχίας επί του Αγαθονησίου από Τούρκους πρωτοκλασάτους Υπουργούς.

Στις 24 Απριλίου, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ δήλωσε πως «δεν θα δεχτούμε τετελεσμένα», αναφερόμενος στο καθεστώς των νησιών του Αιγαίου και ειδικά στο Αγαθονήσι, το οποίο ονόμασε Esek.

Σήμερα, τα ίδια περίπου δήλωσε και ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ. Ο Ομέρ Τσελίκ δήλωσε πως «Το Αγαθονήσι ανήκει στην Τουρκία. Είναι Τουρκική γη. Αυτό που έκανε ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας δεν είναι σοβαρή κίνηση», αναφερόμενος στην επίσκεψη του Πάνου Καμμένου με ελικόπτερο στο νησί την Κυριακή του Πάσχα.

Θυμίζουμε πως έγινε γνωστή και η παρενόχληση μέσω ασυρμάτου προς το Υπουργικό Ελικόπτερο από τους Τούρκους ελεγκτές εναερίου κυκλοφορίας, ζητώντας του να αποχωρήσει από την περιοχή επειδή (δήθεν) πετούσε σε Τουρκικό εναέριο χώρο. Τότε ο Πάνος Καμμένος απάντησε στους Τούρκους πως πετά σε Ελληνικό εναέριο χώρο και όταν εκείνοι επέμειναν, τους απάντησε: «βρε άι σιχτίρ».

Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε (επιτέλους) στις Τουρκικές προκλήσεις με την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας που προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις αμφισβήτησης των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί ιστορικά και κατοχυρωθεί από το Διεθνές Δίκαιο τον προηγούμενο αιώνα.
Καταγγέλλουμε στη Διεθνή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική και επικίνδυνη αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας.
Προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι αυτή τη φορά η αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου διατυπώνεται από τα χείλη του Υπουργού που είναι αρμόδιος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
».

Προφανώς η Τουρκία δεν επιθυμεί πλέον την ένταξή της στην ΕΕ και αυτό θα το επισημοποιήσει με ακόμη ένα δημοψήφισμα, όπως ακριβώς το προανήγγειλε ο Ταγίπ Ερνογάν. Από εκεί και πέρα, η Τουρκία θα θέσει σε εφαρμογή την επεκτατική της πολιτική. Η Ελλάς οφείλει να προετοιμαστεί άμεσα με όλους τους τρόπους και κυρίως να εξοπλιστεί κατάλληλα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου