Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Στα 215 τρισ. δολάρια το παγκόσμιο χρέος το 2016

Στο 325% του παγκόσμιου ΑΕΠ έφθασε το παγκόσμιο (ιδιωτικό και δημόσιο) χρέος το 2016 και συνολικά ανήλθε στα 215 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (Institute for International Finance, IIF).

Σύμφωνα με την έκθεση του IIF που δημοσιοποίησε το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η βασική αιτία της ταχείας αύξησης του παγκόσμιου χρέους ήταν η έκδοση χρεογράφων από μέρους των αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Έτσι, το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά 7,6 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2016 φτάνοντας τα 215 τρισ. δολάρια που αντιστοιχούν στο 325% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σε σύγκριση με το 2015 που το παγκόσμιο χρέος ανερχόταν στο 320% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Το χρέος των αναπτυσσόμενων χωρών κατέγραψε θεαματική άνοδο, φτάνοντας τα 55 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2016, ή το 215% του ΑΕΠ των χωρών.
Σύμφωνα με την έκθεση του IIF, αυτό οφείλεται κυρίως στα εταιρικά χρέη, που δεν ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Από το 2006 ως το 2016, στις αναπτυσσόμενες αγορές εκδόθηκε νέο χρέος αξίας σχεδόν 40 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που σηματοδοτεί μια ταχεία αύξηση εάν ληφθεί υπόψη ότι το νέο χρέος που εκδόθηκε από το 1996 ως το 2006 ανερχόταν χονδρικά στα 9 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά 70 τρισεκατομμύρια δολάρια και πλέον την τελευταία δεκαετία, φθάνοντας σε ένα ποσό δίχως ιστορικό προηγούμενο, επισήμανε το IIF.

Στις ανεπτυγμένες χώρες αντιστοιχεί ένα ποσό που ανέρχεται σε 160 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή η μερίδα του λέοντος του παγκόσμιου χρέους, που έφθασε σε ύψος σχεδόν τετραπλάσιο (390%) του ΑΕΠ τους συνδυαστικά.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου, μεγάλο μέρος της αύξησης του χρέους των ανεπτυγμένων κρατών (32 τρισεκατομμύρια δολάρια) οφείλεται στις κυβερνήσεις, με το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου να υπερδιπλασιάζονται από το 2006. Η Ιαπωνία και οι ανεπτυγμένες χώρες στην Ευρώπη είδαν το κρατικό χρέος τους να αυξάνεται κατά περίπου 50%.

Αυτό που δεν εξηγεί η έκθεση του IIF είναι που βρέθηκαν τόσα χρήματα για να δανειστούν τα κράτη. Ποιος έχει τόσα πολλά χρήματα; Ποιοι έχουν δανείσει τα 215 τρισεκατομμύρια δολάρια;

Άραγε, το ΔΝΤ, τι έχει να πει για την έκθεση; Το παγκόσμιο χρέος είναι βιώσιμο ή όχι; Μήπως θα πρέπει να τεθούν υπό μνημόνιο όλες οι χώρες του πλανήτη; Μήπως θα πρέπει να κουρευτεί το χρέος των χωρών, ή μήπως ήρθε η ώρα για παγκόσμια σεισάχθεια, καθώς είναι αδύνατο να ξεπληρωθούν τα παγκόσμια χρέη;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου