Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Γιατί απέτυχε η Τουρκία στην επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» στη Συρία; Την έδιωξαν οι Κούρδοι!

Στις 30 Μαρτίου, η Τουρκία ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων από την Συρία, καθώς «ολοκληρώθηκε» το έργο τους και η επιχείρηση «στέφθηκε από επιτυχία». Είναι όμως έτσι, ή πρόκειται για στρατηγική ήττα της Τουρκίας στην περιοχή;

Η Τουρκική επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου 2016. Οι Τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Συρία και κατέλαβαν μια περιοχή 6.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που περιλάμβανε την πόλη Αλ Μπάμπ.

Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς του Debka Files, η Τουρκία απέτυχε να εκπληρώσει τρεις βασικούς στόχους που είχε θέσει:
1. Απέτυχε να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας 650 τετραγωνικών χιλιομέτρων από τα σύνορά της με το Ιράκ και τη Συρία, ως την Μεσόγειο θάλασσα.
2. Απέτυχε να καταλάβει την στρατηγικής σημασίας Συριακή πόλη Manbij που παρέμεινε υπό τον έλεγχο των Κουρδικών δυνάμεων.
3. Οι Τούρκοι στρατιώτες απέτυχαν να εκτοπίσουν τις Κουρδικές δυνάμεις του YPG από τα Τουρκο-Συριακά σύνορα.

Η Τουρκία υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει αυτούς τους στόχους και να τερματίσει την επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη, εξαιτίας ενός συνδυασμού τελεσίγραφων που της έστειλαν οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Οι επικεφαλείς των Κούρδων της Συρίας προειδοποίησαν ΗΠΑ και Ρωσία πως θα λάβουν μέρος στην επιχείρηση απελευθέρωσης της Ράκκα από το Ισλαμικό Κράτος, μόνο υπό δύο όρους:
Αρχικά απαίτησαν εγγυήσεις πως οι Τούρκοι στρατιώτες που είχαν αναπτυχθεί στα νώτα τους δεν θα προσπαθούσαν να επωφεληθούν από την απουσία τους και δεν θα προσπαθούσαν να καταλάβουν τα ανυπεράσπιστα Κουρδικά χωρία της Συρίας, καθώς μέχρι και 75.000 Κούρδοι μαχητές αναμένεται να πολεμήσουν στη Ράκκα.
Στη συνέχεια απαίτησαν να μην συμμετάσχει ο Τουρκικός στρατός στην επιχείρηση απελευθέρωσης της Ράκκα, με κανέναν τρόπο.

Μετά από αυτό το τελεσίγραφο, η Άγκυρα αναγκάστηκε να δεσμευτεί πως οι Τουρκικές δυνάμεις δεν θα προχωρήσουν ούτε ένα μέτρο από τις γραμμές τους στη Βόρεια Συρία.

Μάλιστα, Αμερικανοί στρατιώτες έλαβαν θέσεις στην Manbij απέναντι από τις Τουρκικές γραμμές, ενώ οι Ρώσοι μετακίνησαν μια μονάδα στον ανατολικό Κουρδικό θύλακα του Afrin, απέναντι από τα Τουρκικά σύνορα.

Ταυτόχρονα, αμερικανικός οπλισμός κατέφθανε για να εξοπλίσει τους Κούρδους για την επιχείρηση απελευθέρωσης της Ράκκα. Όμως, τότε έγινε αντιληπτό πως δεν θα υπήρχαν άρματα μάχης (τανκς) για να ενισχύσουν την επιχείρηση απελευθέρωσης της Ράκκα, καθώς ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την χρήση των Τουρκικών αρμάτων μάχης.

Η χρήση αρμάτων μάχης έχει κριθεί απαραίτητη μελετώντας τα αποτελέσματα της επιχείρησης απελευθέρωσης της Μοσούλης στο Ιράκ, όπου επί 7 μήνες, 100.000 Ιρακινοί που υποστηρίζονται από την ελίτ των Αμερικανικών δυνάμεων και πυροβολικό, δεν έχουν καταφέρει να εκδιώξουν 2.000 τζιχαντιστές.

Σήμερα, υπολογίζεται πως υπάρχουν 3.000 τζιχαντιστές στη Ράκκα. Οι Αμερικανοί υπολογίζουν πως θα χρειαστούν μόλις 15.000 στρατιώτες για την επιχείρηση, αλλά χωρίς άρματα μάχης και μόνο με αεροπορική υποστήριξη, δεν θα καταφέρουν να ελευθερώσουν την πόλη.

Ο εξοπλισμός των Κούρδων με άρματα μάχης θα συναντήσει ισχυρή αντίδραση από την Τουρκία και την Ρωσία, ενώ θα καθυστερήσει την επιχείρηση κατά μερικούς μήνες, ώστε να εκπαιδευτούν οι Κούρδοι στην χρήση των αρμάτων μάχης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου