Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Στο κόκκινο η ένταση στη Βόρειο Κορέα. Τι έχει συμβεί ως τώρα.

Στο κόκκινο έχει φτάσει η ένταση μεταξύ της Βόρειας Κορέας, των ΗΠΑ και της Κίνας. Οι Αμερικανοί προκαλούν με τη στάση τους, οι Βορειοκορεάτες απαντούν και οι Κινέζοι προσπαθούν να ισορροπήσουν την κατάσταση.

Καθώς οι ΗΠΑ και ο Ντόναλντ Τραμπ δείχνουν ανυπόμονοι να εξουδετερώσουν την πιθανή πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας, στέλνουν για διεξαγωγή ασκήσεων με τη Νότια Κορέα, ισχυρή αρμάδα στην περιοχή, αποτελούμενη από δύο καταδρομικά εξοπλισμένα με πυραύλους tomahawk, υποβρύχια και το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Carl Vinson. Την Αμερικανική αρμάδα αναμένεται να ενισχύσουν και αρκετά πολεμικά πλοία της Ιαπωνίας.

Από την πλευρά της, η Βόρειος Κορέα, ανακοίνωσε μέσω του Κορεατικού Κεντρικού Πρακτορείου Ειδήσεων (KCNA) πως «όλες οι πολιτικές, οικονομικές και προκλητικές ενέργειες θα απαντηθούν αποφασιστικά από την ισχυρότατη αντίδραση του στρατού μας και των ανθρώπων».

Οι Αμερικανοί έκαναν γνωστό πως σκοπεύουν να πλήξουν τη Βόρειο Κορέα, εάν αυτή προχωρήσει στην έκτη πυρηνική της δοκιμή.

Η Βόρειος Κορέα απάντησε πως «όσο πιο κοντά πλησιάζουν μεγάλοι στόχοι, συμπεριλαμβανόμενου του Αμερικανικού πυρηνικού αεροπλανοφόρου, τόσο πιο αποτελεσματικό και εξαϋλωτικό θα είναι το χτύπημά μας».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Χαν Σονγκ Ρυόλ, δήλωσε πως «διαθέτουμε ένα ισχυρό πυρηνικό οπλοστάσιο» και πως «δεν θα καθίσουμε με τα χέρια σταυρωμένα σε περίπτωση Αμερικανικού χτυπήματος» και τόνισε πως «θα πάμε σε πόλεμο εάν το επιλέξουν».

Η Βόρειος Κορέα προειδοποίησε τις ΗΠΑ πως σε περίπτωση πρόκλησης ή επίθεσης, θα χτυπήσει με τους πυραύλους της τις βάσεις των ΗΠΑ στην Ιαπωνία και την Νότιο Κορέα, καθώς και το Προεδρικό Μέγαρο στην Σεούλ. Επίσης τονίστηκε πως στο βεληνεκές των πυραύλων της Βόρειας Κορέας βρίσκονται οι Αμερικανικές βάσεις του Ειρηνικού ωκεανού, στο νησί Γκουάμ, στο νησί της Οκινάουα, καθώς και η Αμερικανική ενδοχώρα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά την επίσκεψη του Κινέζου Προέδρους στις ΗΠΑ, είχε γράψει στο twitter αναφερόμενος στους Κινέζους για το θέμα της Βόρειας Κορέας, «θα το κάνουμε είτε μαζί σας είτε μόνοι μας».

Οι Κινέζοι από την πλευρά τους προσπαθούν με κάθε τρόπο να ρίξουν τους τόνους στην αντιπαράθεση των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας. Όπως έγινε γνωστό από την πλευρά της Κίνας, οι τόνοι θα πρέπει να πέσουν πριν φτάσουν σε μη αναστρέψιμο και μη ελεγχόμενο σημείο.

Ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών Wang Yi δήλωσε πως «καλούμε όλες τις πλευρές να αποφεύγουν τις προκλήσεις, είτε είναι λεκτικές είτε πρόκειται για δράσεις και να μην επιτραπεί να φτάσει η κατάσταση σε μη αναστρέψιμο και μη διαχειρίσιμο επίπεδο».

Ο Κινέζος Υπουργός εξέφρασε τον φόβο πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσει πόλεμος και δήλωσε πως όλες οι πλευρές θα πρέπει να επαγρυπνούν. Τόνισε μάλιστα πως στην περίπτωση πολέμου, δεν θα υπάρξει νικητής!

Η Κίνα ανησυχεί πως ένας πόλεμος στην Κορεατική χερσόνησο θα φέρει πολλούς πρόσφυγες στο έδαφός της και ίσως την κατάρρευση του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας, με απρόβλεπτες συνέπειες. Επίσης, η επανένωση της χερσονήσου θα είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία χώρα (Κορέα) που θα είχε στο έδαφός της Αμερικανικές βάσεις και θα συνόρευε απευθείας με την Κίνα, κάτι που δεν ακούγεται ευχάριστα στο Πεκίνο.

Ο Πρόεδρος της Κίνας Ξι Τζινπίνγκ δήλωσε για το θέμα πως «η Κίνα θα μεσολαβήσει για την επίλυση του θέματος με ειρηνικά μέσα και είναι πρόθυμη να διατηρήσει την επικοινωνία και τον συντονισμό με τις ΗΠΑ το θέμα της Κορεατικής Χερσονήσου».

Η Κίνα είναι όμως δυσαρεστημένη με την Βόρειο Κορέα και γι’ αυτό απαγόρευσε όλες τις εισαγωγές άνθρακα από την Βόρειο Κορέα από τις 26 Φεβρουαρίου, συμμορφούμενη με τις κυρώσεις από τον ΟΗΕ. Επίσης, τις προηγούμενες ημέρες ακύρωσε όλες τις πτήσεις των Κινεζικών αερογραμμών προς την Πιονγκγιάνγκ.

Η ένταση στην Κορεατική χερσόνησο δεν αναμένεται να πέσει άμεσα. Οι ΗΠΑ αισθάνονται την άμεση απειλή του απρόβλεπτου Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος διαθέτει πυρηνικούς πυραύλους που μπορούν να πλήξουν τις ΗΠΑ. Ας ελπίσουμε πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα θελήσει να δώσει χρόνο στην διπλωματία των Κινέζων, οι οποίοι ίσως καταφέρουν να ηρεμήσουν τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Σε διαφορετική περίπτωση, ίσως ο πλανήτης βρεθεί σε πολύ δύσκολη και δυσάρεστη θέση να δοκιμάσει την εμπειρία ενός πυρηνικού πολέμου, έστω και μικρού…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου