Τα (κατ’ επάγγελμα) πλοία «διάσωσης» παράνομων μεταναστών Sea-Eye 4 και Mare*Go βρίσκονται υπό κράτηση για 20 ημέρες για παράβαση του νέου νόμου για τους μετανάστες, τον οποίο οι ΜΚΟ θεωρούν «άδικο».
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Al Jazeera η Ιταλική ακτοφυλακή απαγόρευσε τον απόπλου σε δύο πλοία των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται (κατ’ επάγγελμα) εδώ και χρόνια στην Μεσόγειο, καθώς παραβιάζουν τον νέο νόμο που απαγορεύει σε πλοία να αναπτύσσονται για συνεχόμενες «διασώσεις» μεταναστών.
Τα πλοία που ακινητοποιήθηκαν για 20 ημέρες είναι τα Sea-Eye 4 και Mare*Go, των Γερμανικών ΜΚΟ Sea-Eye και Sea-Watch. Επίσης, σε κάθε ΜΚΟ επιβλήθηκε πρόστιμο 3300 ευρώ.
Οι δύο Γερμανικές ΜΚΟ φρόντιζαν να «διασώζουν» παράνομους μετανάστες στη Μεσόγειο, τους οποίους μετάφεραν στην Ιταλία και όχι στη Γερμανία, όπως θα αναμενόταν, καθώς είναι Γερμανικές ΜΚΟ.
Ο νέος Ιταλικός νόμος που ισχύει από τις 24 Φεβρουαρίου, αποτρέπει στα πλοία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή να πραγματοποιούν συνεχόμενες «διασώσεις». Σύμφωνα με τον νόμο, τα πλοία που πρόκειται να συμβάλουν σε διάσωση θα πρέπει να έχουν συνεννοηθεί με κάποιο λιμάνι και να μεταβούν εκεί αμέσως μετά την διάσωση των παράνομων μεταναστών.
Οι ΜΚΟ υποστηρίζουν ότι ο νέος νόμος έχει σκοπό να μειώσει τις αφίξεις, καθώς απαγορεύεται στα πλοία των ΜΚΟ να πραγματοποιούν συνεχόμενες «διασώσεις», ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι αναγκασμένα να μεταβαίνουν όχι στο πλησιέστερο λιμάνι, αλλά σε κάποιο άλλο αρκετά πιο μακριά. Αυτό αυξάνει το κόστος των επιχειρήσεων και τον χρόνο που χρειάζεται η κάθε «διάσωση».
Επίσης, οι ΜΚΟ υποστηρίζουν ότι ο νέος νόμος αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με το οποίο είναι καθήκον η διάσωση ανθρώπων από τη θάλασσα.
Αλήθεια, πότε η διάσωση ανθρώπων από τη θάλασσα έγινε επάγγελμα, για το οποίο κάποιο πλοίο μιας ΜΚΟ λαμβάνει επιχορήγηση και «δωρεές» για να δραστηριοποιείται;
Πως είναι δυνατόν κάποιος να «διασώζει» καθημερινά δεκάδες ανθρώπους, που τυχαίνει να βρίσκονται κοντά στην περιοχή που πλέει το πλοίο του;
Μήπως, οι «διασώσεις» γίνονται μετά από συνεννόηση με τους προς «διάσωση» παράνομους μετανάστες;
Μήπως οι επιχειρήσεις των ΜΚΟ αντιβαίνουν στο δίκαιο περί παράνομης εισόδου σε μία χώρα;
Μήπως οι ΜΚΟ συνεννοούνται ακόμη και με τους λαθροδιακινητές και έτσι γνωρίζουν την τοποθεσία που θα βρεθούν και θα «κινδυνέψουν» οι παράνομοι μετανάστες;
Πως γίνεται να γνωρίζουν οι ΜΚΟ πριν από την ακτοφυλακή για το πού βρίσκονται άνθρωποι που «κινδυνεύουν» και σπεύδουν να τους «διασώσουν»;
Κάποιος θα πρέπει να απαντήσει υπεύθυνα και με στοιχεία στα ερωτήματα αυτά.
Εάν οι ΜΚΟ δεν κάνουν κάτι παράνομο ή ύποπτο, τότε θα πρέπει να υπάρχει πλήρης διαφάνεια για το πως μαθαίνουν πρώτες για τους παράνομους μετανάστες που βρίσκονται σε κίνδυνο και να δημοσιοποιούνται τα στοιχεία όλων όσων προσφέρουν χρήματα στις ΜΚΟ για να επιτελούν το έργο τους. Σε αντίθετη περίπτωση, η θολούρα πάνω από τις ΜΚΟ, θα κάνει κακό στη φήμη τους, καθώς θα μπορεί να θεωρηθεί ότι γίνεται ακόμη και επί πληρωμή «διάσωση» παράνομων μεταναστών.
Στο σημείο αυτό να τονίσουμε, πως είναι πολύ διαφορετικό να δίνονται οικονομικές δωρεές σε ΜΚΟ για την σίτιση, ένδυση, φιλοξενία και εκπαίδευση ανθρώπων που έχουν ανάγκη, σε ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην προστασία των θαλασσών, των ζώων και λοιπών παρόμοιων δραστηριοτήτων. Αυτές οι ΜΚΟ, επιτελούν πραγματικό έργο.
Οι ΜΚΟ το τηλέφωνο των οποίων έχουν οι λαθροδιακινητές και οι επίδοξοι παράνομοι μετανάστες και τις ειδοποιούν για να σπεύσουν για «διασώσεις», για να βοηθήσουν του παράνομους μετανάστες να αιτηθούν άσυλο κλπ, μάλλον αποτελούν μέρος του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη και σίγουρα δεν επιτελούν ανθρωπιστικό έργο.
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου