Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Le Figaro: μέχρι και δημοψήφισμα ζητούν οι Γάλλοι (72%) για το θέμα της μετανάστευσης

Το 74% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι υπάρχουν πάρα πολλοί μετανάστες στη Γαλλία, ενώ το 72% ζητά δημοψήφισμα για το μεταναστευτικό.


Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Odoxa-Backbone για την Γαλλική εφημερίδα Le Figaro η κοινή γνώμη της Γαλλίας επικρίνει την κυβέρνηση για την πολιτική της στο μεταναστευτικό. Σχεδόν το 74% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι υπάρχουν πάρα πολλοί μετανάστες στη Γαλλία.

Το κόμμα των Ρεπουμπλικανών κερδίζει την κοινή γνώμη. Οι προτάσεις που διατυπώθηκαν από στελέχη του κόμματος υποστηρίζονται από μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Ο Éric Ciotti, ο Bruno Retailleau και ο Olivier Marleix, οι ηγέτες των Ρεπουμπλικανών, ανακοίνωσαν μια σειρά μέτρων για τη μετανάστευση που θα πρέπει να ενσωματώσει η κυβέρνηση στο νέο νομοσχέδιο για να το ψηφίσουν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Οι προτάσεις των Ρεπουμπλικανών φαίνεται πως υποστηρίζονται από τους πολίτες, οι οποίοι είναι ολοένα και πιο αυστηροί όσον αφορά τη μετανάστευση.

Οι προτάσεις που τυγχάνουν της συντριπτικής υποστήριξης των Γάλλων αφορούν την υποχρέωση των αιτούντων άσυλο να διατυπώσουν το αίτημά τους πριν βρεθούν στο Γαλλικό έδαφος (79%), την ποσόστωση που ορίζεται κάθε χρόνο από το Κοινοβούλιο (74%) και τη δυνατότητα υποβολής της μεταναστευτικής πολιτικής σε δημοψήφισμα (72%).  

Οι Γάλλοι θέλουν επίσης να κάνουν τη χώρα τους κοινωνικά λιγότερο ελκυστική (68%), να κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα η αρχή της αφομοίωσης (66%), ακόμη και να παρεκκλίνουν από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες (62%), οι οποίες πλέον προφανώς και δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών.

Όλα τα προηγούμενα τυγχάνουν της συντριπτικής στήριξης των ψηφοφόρων όχι μόνο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αλλά και εκείνων της Προεδρικής πλειοψηφίας της Αναγέννησης.

Υποστήριξη στα μέτρα για την μετανάστευση δηλώνουν οι ψηφοφόροι της Εθνικής Συσπείρωσης (97%), των Ρεπουμπλικανών (91%), της Αναγέννησης (Μακρόν) (68%), ακόμη και των σοσιαλιστών (52%) και των οικολόγων (51%). Μόνο οι υποστηρικτές του La France insoumise παραμένουν στη μειοψηφία (44%).

Οι ερωτηθέντες, είναι πολύ επικριτικοί με την εκτελεστική εξουσία, δηλαδή την κυβέρνηση Μακρόν. Το 72% έχει κακή γνώμη για τη δράση της στον τομέα της μετανάστευσης, με εξαίρεση τους ψηφοφόρους τους Προέδρου Μακρόν.

Το 74% πιστεύει ότι υπάρχουν πάρα πολλοί μετανάστες στη Γαλλία, έντεκα μονάδες περισσότεροι σε πέντε χρόνια και μόνο το 55% πιστεύει ότι η χώρα πρέπει να υποδέχεται πρόσφυγες που ζητούν άσυλο επειδή διώκονται στη χώρα τους (-10 μονάδες).

«Σχετικά με τη μετανάστευση, η σκέψη των Γάλλων είναι σύνθετη, καθώς ζητούν ταυτόχρονα μείωση στον αριθμό των αφίξεων, αλλά να είναι η χώρα πιο περιεκτική για τους μετανάστες που βρίσκονται ήδη στην επικράτεια» λέει η Céline Bracq, Διευθύνων Σύμβουλος της Odoxa.

Σε πρόσφατη εμφάνισή του στον τηλεοπτικό σταθμό Europe 1, ο Δήμαρχος της Γαλλικής πόλης των Καννών David Lisnard, προειδοποίησε ότι η μετανάστευση έχει γίνει μείζον πρόβλημα στη Γαλλία αφού δέχθηκε πέρυσι το ρεκόρ των 500.000 μεταναστών. Ο Δήμαρχος υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει υπό έλεγχο τη μετανάστευση ή να διακινδυνεύσει κοινωνικές συνέπειες.

«Είναι η ίδια η επικοινωνία που δημιουργεί το πρόβλημα. Η μετανάστευση έχει γίνει μείζον πρόβλημα στη Γαλλία. Δεχθήκαμε πάνω κάτω 500.000 άτομα πέρυσι. 500.000! Αυτό είναι ένα (νέο) ρεκόρ. Ως εκ τούτου, πρέπει να κλείσουμε την στρόφιγγα στη μετανάστευση σήμερα, προς το συμφέρον της ισορροπίας της γαλλικής κοινωνίας» είπε ο David Lisnard.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου