Κυριακή 11 Ιουνίου 2023

Ο Μπάιντεν πρέπει να απαιτήσει περισσότερα από την Τουρκία πριν των πώληση των F-16

Οι εκλογές στην Τουρκία τελείωσαν και ο αγώνας τώρα αρχίζει για να πειστεί η Τουρκία να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κατά τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στο Βίλνιους. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συνεχάρησαν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την εκλογή του για τρίτη θητεία ως Πρόεδρος της Τουρκίας και του ζήτησαν να ολοκληρώσει την ένταξη της Σουηδίας.


Του Sinan Ciddi για το 19FortyFive
Μετάφραση CosmoStatus


Η Τουρκία αποδέχθηκε αρχικά στη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στη Μαδρίτη το 2022 ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα πρέπει να είναι σε θέση να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Όμως από τότε ο Ερντογάν έχει σταματήσει τη διαδικασία, με το σκεπτικό ότι η Τουρκία έχει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια, που θέλει να αντιμετωπιστούν. Στην πραγματικότητα, αυτή ήταν μια τακτική καθυστέρησης από την πλευρά του Ερντογάν, ο οποίος χρησιμοποίησε το ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ ως μέρος της εκστρατείας επανεκλογής του. Για έναν χρόνο, κατηγορούσε τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι παρέχουν καταφύγιο στους Κούρδους μαχητές που συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν. Μέχρι να ληφθούν μέτρα για την ικανοποίηση της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης καταζητούμενων ατόμων, η διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν θα γινόταν, επέμεινε ο Ερντογάν.

Υπό την τεράστια πίεση από τη Δύση, η Τουρκία ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας πριν από τις Τουρκικές εκλογές του Μαΐου. Όμως η Άγκυρα συνέχισε να ασκεί πίεση στη Στοκχόλμη. Τώρα που τελείωσαν οι εκλογές, ο Ερντογάν δεν έχει πολλά να κερδίσει από την καθυστέρηση της επέκτασης του ΝΑΤΟ. Θέλει επίσης να αγοράσει καινούρια μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς ο υπάρχων στόλος της Τουρκίας γερνά. 

Όμως για να συμβεί αυτό, ο Ερντογάν και η ομάδα του Μπάιντεν θα πρέπει να λάβουν την έγκριση του Κογκρέσου. Για να κερδηθεί το πράσινο φως, η Άγκυρα θα πρέπει τουλάχιστον να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Τόσο η Άγκυρα όσο και η Ουάσιγκτον επιμένουν ότι η ένταξη της Σουηδίας και η πώληση των F-16 δεν σχετίζονται, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Φημολογείται ότι ο υπουργός Μπλίνκεν προσεγγίζει ισχυρούς νομοθέτες, όπως ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ που είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, του οποίου η πλήρης έγκριση είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της πώλησης των F-16.

Σωστά. Ωστόσο, ο Μενέντεζ πιθανότατα να έχει περισσότερες απαιτήσεις από τον Ερντογάν από το να εγκρίνει απλώς την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ έχουν έναν μακρύ κατάλογο απαιτήσεων, που ο Μενέντεζ δεν ντρέπεται να εκφράσει και για καλό λόγο. Η Ουάσιγκτον πρέπει να απαιτήσει περισσότερα. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να επιδιώξει τη δημόσια δέσμευση του Ερντογάν να μην απειλεί με πόλεμο συμμάχους όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία τους, ανεξάρτητα από τις υπάρχουσες διαφορές, τις οποίες μπορεί να αντιμετωπίσει στη συνέχεια μέσω της διπλωματίας.

Η Ουάσιγκτον θα πρέπει επίσης να απαιτήσει περισσότερη συνεργασία από την Άγκυρα στον τομέα των κυρώσεων και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Το 2022, η συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και του Τούρκου ομολόγου του, πέτυχε την επιβολή κυρώσεων σε γνωστούς χρηματοδότες της τρομοκρατίας που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος. Αν και αυτές είναι αξιοσημείωτες και ευπρόσδεκτες εξελίξεις, η Άγκυρα μπορεί και πρέπει να προχωρήσει παραπέρα. Θα πρέπει να χαρακτηρίσει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση, να εκδιώξει όλα τα στελέχη της από την Τουρκία και να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για να υπονομεύσει τις περιφερειακές δραστηριότητες της ομάδας.

Ομοίως, ο Ερντογάν θα πρέπει να συνεργαστεί πιο στενά με τους δυτικούς εταίρους του για την εφαρμογή κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα από την Άγκυρα για να διασφαλιστεί ότι τα παράνομα και υπό κυρώσεις ρωσικά κεφάλαια δεν θα βρεθούν «τυχαία» ως καταθέσεις σε τουρκικές τράπεζες, επιτρέποντας στους ολιγάρχες του Πούτιν να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στον παράνομο πλούτο τους.

Η Τουρκία θα πρέπει να είναι σε θέση να αποκτήσει νέα μαχητικά αεροσκάφη και καλύτερα να τα αποκτήσει από τις ΗΠΑ πριν ψάξει αλλού. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον έχει έναν μακρύ κατάλογο αιτημάτων από την Άγκυρα. Πέρα από τις λεπτομέρειες, αυτό που πρέπει να ενδιαφέρει την Ουάσιγκτον είναι μια θεμελιώδης αλλαγή στη συμπεριφορά της κυβέρνησης Ερντογάν και μια σαφής απάντηση σε μια απλή ερώτηση: Είστε σύμμαχος ή όχι; Αν ναι, τότε συνεργαστείτε μαζί μας, ώστε να μπορέσουμε να συνεργαστούμε μαζί σας για να διασφαλίσουμε ότι θα εξασφαλίσετε τις απαραίτητες αμυντικές ικανότητες. Ο Ερντογάν πρέπει να δώσει, πριν μπορέσει να πάρει.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου