Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

Τελικά, ποιος βομβάρδισε το φράγμα στον Δνείπερο;

Η καταστροφή του φράγματος στον ποταμό Δνείπερο αποτελεί μεγάλη καταστροφή για τις υποδομές της Ουκρανίας, καθώς πλημμύρισαν τεράστιες κατοικημένες εκτάσεις, ενώ η παροχή νερού στους κατοίκους και στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια είναι αμφίβολη.

Ποια πλευρά όμως ωφελείται από την καταστροφή του φράγματος; Η Ουκρανία ή η Ρωσία; Θα επιχειρήσουμε να εξετάσουμε ποιος είναι πιθανότερα ο υπεύθυνος της καταστροφής, βάσει των στοιχείων που υπάρχουν, σύμφωνα με το ποιος ωφελείται και ακολουθώντας την κοινή λογική. 

Ας θυμηθούμε ότι για την καταστροφή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream κατηγορήθηκε η Ρωσία, που μόνο ζημιωμένη βγήκε, καθώς σταμάτησε να πουλά φυσικό αέριο στη Γερμανία και σταμάτησε να εισπράττει δισεκατομμύρια δολάρια. Όμως, πλέον με αποδείξεις, υπεύθυνη για την καταστροφή του Nord Stream είναι η Ουκρανία. Διαβάστε σχετικά στο άρθρο του CosmoStatus ΕΔΩ.

Η καταστροφή του φράγματος Kakhovskaya (Nova Kakhovka) στον ποταμό Δνείπερο είναι καταστροφική για τη Ρωσία, η οποία είχε την περιοχή υπό τον έλεγχό της, καθώς από το φράγμα μεταφερόταν εφόδια προς το μέτωπο του πολέμου και αγαθά προς τους πολίτες της περιοχής. Από το φράγμα υδροδοτείται η χερσόνησος της Κριμαίας, την οποία έχει καταλάβει η Ρωσία από το 2014. Επίσης, τα νερά του φράγματος χρησιμοποιούνται για την ψύξη του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια και αποτελούσαν φυσικό και ανυπέρβλητο εμπόδιο για τον στρατό της Ουκρανίας στην προσπάθειά του να ανακαταλάβει το πυρηνικό εργοστάσιο.

Προφανώς και δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας η καταστροφή του φράγματος / γέφυρας / υδροηλεκτρικού εργοστασίου της περιοχής!

Από τον Οκτώβριο του 2022 η Ρωσία είχε ενημερώσει τον ΟΗΕ με επιστολή της για την πρόθεση και την προσπάθεια της Ουκρανίας να ανατινάξει το φράγμα, δημιουργώντας τεράστια καταστροφή τις υποδομές της χώρας. 

Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Washington Post στις 29 Δεκεμβρίου 2022, αναφερόταν ότι το φράγμα / γέφυρα / υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, είχε ήδη αποτελέσει στόχο από τον Σεπτέμβριο, των Αμερικανικής κατασκευής Μ142 High Mobility Artillery Rocket Systems ή HIMARS των Ουκρανών, για να πληγεί ο Ρωσικός ανεφοδιασμός.

Επομένως, ποιος είναι υπεύθυνος για την ανθρωπιστική αυτή κρίση, για το έγκλημα πολέμου κατά πολιτικής υποδομής και των σπιτιών χιλιάδων ανθρώπων από την πλημμύρα; Η Ρωσία ή η Ουκρανία;

Πριν κάποιοι καλοθελητές τρέξουν να χαρακτηρίσουν τον γράφοντα «φιλορώσο», να τους πληροφορήσουμε πως δεν είμαστε ούτε φιλορώσοι ούτε φιλοουκρανοί. Είμαστε φιλαλήθεις. Θέλουμε την αλήθεια, όσο δύσκολη και αν αυτή είναι για κάποιους.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου