Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023

Ερντογάν: θα θέσω στον Μητσοτάκη το θέμα των Ελληνικών εξοπλισμών

Λαλίστατος ήταν για μία ακόμη φορά ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την επιστροφή του από ταξίδι και συγκεκριμένα από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Ο Πρόεδρος της Τουρκία μίλησε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροπλάνο.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της ΕΡΤ, από τον Τούρκο πρόεδρο ζητήθηκε η πρόβλεψή του για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα στη νέα περίοδο και να απαντήσει στην δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι αν εκλεγεί εκ νέου, επιθυμεί να συναντηθεί μαζί του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

«Μετά τις εκλογές μου τηλεφώνησε ο Μητσοτάκης και με συνεχάρη. Υπήρξε μια τέτοια διαδικασία. Επομένως, αν συμβεί κάτι τέτοιο στο Βίλνιους, δεν θα διστάσουμε να συναντηθούμε. Είμαστε δύο γειτονικές χώρες. Εφόσον δεν υπάρχουν αρνητικά μηνύματα από καιρό σε καιρό, επιδιώκουμε να μειώσουμε τις έχθρες, όχι να τις αυξήσουμε. Ως εκ τούτου, θα μιλήσουμε γι’ αυτά εκεί και με εκείνον. Φυσικά υπάρχει ένα σημείο. Το τι θα πούμε είναι σαφές. «Κύριε πρωθυπουργέ σταματήστε πια αυτούς τους εξοπλισμούς. Πού θα φτάσετε με τόσους εξοπλισμούς; Η Αμερική σας δίνει συνέχεια πολλά όπλα. Το παίρνετε επειδή σας τα δίνει δωρεάν ή τα παίρνετε επειδή είναι τζάμπα;». Μάλλον θα κάνουμε μια κουβέντα για αυτά. Να ξέρετε επίσης ότι εμείς είμαστε εδώ για να μειώσουμε τους εχθρούς μας, όχι για να τους αυξήσουμε. Αυτή είναι η Τουρκία, αυτός είναι ο Ερντογάν».

Αλήθεια, σκέφτηκε ποτέ ο κύριος Ερντογάν να πει προς την Ελλάδα, ποιος είναι ο λόγος που η Τουρκία διατηρεί τον μεγαλύτερο αποβατικό στρατό στην Ευρώπη; Για ποιο λόγο κατασκευάστηκε το επιθετικό πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων / ελικοπτεροφόρο / αεροπλανοφόρο / ντρόουνοφόρο Anadolu; Για ποιο λόγο η Τουρκία εξοπλίζεται συνεχώς με νέα οπλισμένα drone τύπου Bayraktar TB2, Akinci κλπ; Για ποιο λόγο αγόρασε 6 καινούρια Γερμανικά υποβρύχια Type-214; Για ποιο λόγο κατασκευάζει συνεχώς κορβέτες και προσφάτως φρεγάτες; Τι τους θέλει όλους αυτούς τους εξοπλισμούς; Ποιος απειλεί την Τουρκία; Προφανώς ο κύριος Ερντογάν θεωρεί ότι μόνο η Τουρκία έχει δικαίωμα να εξοπλίζεται και οι χώρες με τις οποίες συνορεύει, θα πρέπει να είναι άοπλες, για να μπορεί να εισβάλλει όποτε αυτός θεωρεί ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντά του, όπως έκανε στην Κύπρο, στο Ιράκ και τη Συρία…

Ο Τούρκος Πρόεδρος μίλησε και για το Κυπριακό, λέγοντας:
«Προς το παρόν, η σημερινή διοίκηση στην ελληνοκυπριακή πλευρά έχει μία πιο ειρηνική στάση σε σχέση με τις προηγούμενες. Αν διατηρήσουν αυτή την ειρηνική ατμόσφαιρα και πουν «ναι» στην προστασία των δικαιωμάτων της κυρίαρχης ισότητας της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» χωρίς να προχωρούν σε κάποιες προκλήσεις, ειδικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εμείς θα απαντήσουμε «γιατί όχι;». Αλλά θα πρέπει να αναγνωρίσουν δικαιώματα κυρίαρχης ισότητας στη Βόρεια Κύπρο. Αυτό δεν θα συμβεί αν δεν το κάνουν. Πάντα λέω ότι η αρχή αυτής της υπόθεσης ήταν το Μπούργκεντσοκ της Ελβετίας. Εκεί είχαμε συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, εγώ ήμουν πρωθυπουργός τότε και μας υποσχέθηκαν ότι «ως Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος». Αλλά, δυστυχώς, όχι μόνο δεν είναι στο πλευρό της Βόρειας Κύπρου, ενέταξαν αμέσως τον Νότο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και άφησαν έξω τη Βόρεια Κύπρο. Από τότε, έτσι έχουν τα πράγματα μέχρι σήμερα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι έντιμη. Περάσανε 50 χρόνια και είναι ακόμα στο ίδιο σημείο, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Αυτά τα πράγματα θα τα βάλουμε στο τραπέζι. Πρέπει να το επανεξετάσουμε και αυτό».

Αλήθεια κύριε Ερντογάν: ποιος δεν είναι έντιμος; Ο θύτης ή το θύμα; Το 1974 η Τουρκία εισέβαλλε στην κυρίαρχη, ανεξάρτητη και αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ Δημοκρατία της Κύπρου, κατέλαβε το 37% αυτής και συνεχίζει να το κατέχει μέσω της κατοχικής στρατιωτικής δύναμης 40-45 χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών. Η Τουρκία στηρίζει την αποσχιστική οντότητα που εδρεύει στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, στην κατεχόμενη Κύπρο, που επιδιώκει την διάσπαση και διχοτόμηση της Δημοκρατίας της Κύπρου. Εάν όλοι καταδικάζουν την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τότε τι πρέπει να κάνουν για την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο; Λίγη αυτοκριτική και λίγη αιδώς, δεν βλάπτει κύριε Ερντογάν…

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου