Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Washington Post: οι ΗΠΑ γνώριζαν λεπτομερώς το σχέδιο της Ουκρανίας για ανατίναξη του αγωγού Nord Stream

Από τον Ιούνιο του 2022 είχε πληροφορήσει την CIA Ευρωπαϊκή μυστική υπηρεσία, ότι 6 άτομα των Ουκρανικών ειδικών δυνάμεων είχαν πρόθεση να σαμποτάρουν τον αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας – Γερμανίας.


Τρεις μήνες πριν οι σαμποτέρ χτυπήσουν τον αγωγό Nord Stream, η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε πληροφορηθεί από στενό σύμμαχο, ότι Ουκρανοί στρατιωτικοί σχεδίαζαν την επίθεση στον υποθαλάσσιο αγωγό, με μια μικρή ομάδα δυτών που αναφέρονταν απευθείας στον διοικητή των Ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, αναφέρεται σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Washington Post.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου, που δεν έχουν γνωστοποιηθεί στο παρελθόν, συγκεντρώθηκαν από Ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών και δόθηκαν στην CIA τον Ιούνιο του 2022. Αποτελούν συγκεκριμένες αποδείξεις που συνδέουν την κυβέρνηση της Ουκρανίας στην επίθεση στην Βαλτική Θάλασσα, την οποία οι ΗΠΑ και οι Δυτικοί αξιωματούχοι αποκάλεσαν αυθάδη και επικίνδυνη ενέργεια σαμποτάζ στην Ευρωπαϊκή ενεργειακή υποδομή.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών ανέβηκε στην πλατφόρμα Discord από τον Jack Teixeira, μέλος της αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς των ΗΠΑ. Η εφημερίδα Washington Post απέκτησε ένα αντίγραφο της έκθεσης μέσω διαδικτυακών φίλων του Jack Teixeira.

Η έκθεση των μυστικών υπηρεσιών βασίστηκε σε πληροφορίες από έναν Ουκρανό. Η πηγή των πληροφοριών δεν έγινε δυνατό να επιβεβαιωθεί, αλλά η CIA μοιράστηκε την έκθεση με την Γερμανία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με πολλούς αξιωματούχους που γνώριζαν το θέμα, οι οποίοι μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, για ευαίσθητα θέματα πληροφοριών και διπλωματίας.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου, που περιλαμβάνουν τον αριθμό των ανθρώπων που έλαβαν μέρος και τις μεθόδους της επίθεσης, δείχνουν ότι για έναν σχεδόν χρόνο οι σύμμαχοι είχαν λόγους να υποπτεύονται το Κίεβο για το επικείμενο σαμποτάζ. Το όλο θέμα ενισχύεται από τις αποδείξεις που έχουν στα χέρια τους του τελευταίους μήνες οι Γερμανοί ερευνητές, καθώς ο τρόπος βομβαρδισμού του αγωγού έχει τεράστιες ομοιότητες με το Ουκρανικό σχέδιο.

Αξιωματούχοι από πολλές χώρες επιβεβαίωσαν ότι η έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Discord είναι ακριβής ως προς τα στοιχεία που έλαβε η CIA από τους Ευρωπαίους. Η Washington Post έχει συμφωνήσει να μην δημοσιοποιήσει το όνομα της χώρας, όπως και κάποιες λεπτομέρειες του σχεδίου μετά από παράκληση κυβερνητικών αξιωματούχων, καθώς η δημοσιοποίησή τους θα εξέθετε πληροφοριοδότες και επιχειρήσεις.

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι, που μέχρι πρόσφατα αρνούνταν την ανάμειξη της χώρας τους στην επίθεση στον αγωγό Nord Stream, δεν σχολίασαν τις πληροφορίες.

Ο Λευκός Οίκος απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις για την Ευρωπαϊκή έκθεση και το Ουκρανικό σχέδιο σαμποτάζ, συμπεριλαμβανομένου του εάν οι Αμερικανοί προσπάθησαν να σταματήσουν την επιχείρηση.

Η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Στις 26 Σεπτεμβρίου, τρεις υποβρύχιες εκρήξεις προκάλεσαν τεράστια διαρροή στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, αφήνοντας ανέπαφη μόνο μία από τις τέσσερις συνδέσεις αερίου στο δίκτυο. Ορισμένοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν αρχικά υποστήριξαν ότι έφταιγε η Ρωσία γι’ αυτό που ο Πρόεδρος Μπάιντεν αποκάλεσε «σκόπιμη πράξη δολιοφθοράς», υποσχόμενος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν με τους συμμάχους τους «για να μάθουν τι ακριβώς συνέβη». Καθώς πλησίαζε ο χειμώνας, φάνηκε ότι το Κρεμλίνο ίσως σκόπευε να μειώσει τη ροή ενέργειας, που σύμφωνα με ορισμένους ηγέτες θα αποτελούσε «εκβιασμό», για να εκφοβιστούν οι ευρωπαϊκές χώρες και να αποσύρουν την οικονομική και στρατιωτική τους υποστήριξη στην Ουκρανία και να απέχουν από περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Τώρα, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν παραδέχονται σε ιδιωτικές συζητήσεις, ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ανάμειξη της Μόσχας, αλλά αποφεύγουν να απαντήσουν δημόσια σε ερωτήματα σχετικά με το ποιος μπορεί να είναι υπεύθυνος. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πολλών χωρών υπαινίχθηκαν ότι η Ουκρανία βρισκόταν πίσω από την επίθεση, αλλά δεν το δήλωσαν ευθέως δημοσίως, λόγω του φόβου ότι μια δημόσια κατηγορία του Κιέβου θα μπορούσε να διασπάσει τη συμμαχία εναντίον της Ρωσίας. Σύμφωνα με ανώτερο Ευρωπαίο αξιωματούχο, στις συγκεντρώσεις ευρωπαίων και ΝΑΤΟϊκών υπευθύνων χάραξης πολιτικής, αποφασίστηκε να «μην μιλάει κανείς για τον Nord Stream».

Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών κατέστησαν σαφές ότι οι επίδοξοι σαμποτέρ δεν ήταν αντάρτες. Όλοι οι εμπλεκόμενοι αναφέρονταν απευθείας στον στρατηγό Valery Zaluzhny, τον πιο υψηλόβαθμο στρατιωτικό της Ουκρανίας, ο οποίος τέθηκε επικεφαλής της επιχείρησης, έτσι ώστε ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky να μην γνωρίζει για την επιχείρηση, αναφέρεται στην έκθεση πληροφοριών.

Κρατώντας τον Ζελένσκι έξω από την επιχείρηση, θα έδινε στον Ουκρανό ηγέτη έναν πιστευτό τρόπο άρνησης της ανάμειξης της Ουκρανίας στην θορυβώδη επίθεση στην πολιτική υποδομή, που θα μπορούσε να πυροδοτήσει λαϊκή οργή και να θέσει σε κίνδυνο την Δυτική βοήθεια προς την Ουκρανία, ειδικά σε σχέση με την Γερμανία, που πριν τον πόλεμο προμηθευόταν το μισό φυσικό αέριο που χρειαζόταν από τη Ρωσία και για μεγάλο διάστημα υποστήριζε τον αγωγό Nord Stream κόντρα σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

Η Gazprom, που είναι κρατική Ρωσική εταιρεία, κατέχει το 51%  του Nord Stream, ενώ συνέταιροι στον αγωγό είναι Γερμανικές, Γαλλικές και Ολλανδικές εταιρείες που έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2. Η Ουκρανία παραπονιόταν εδώ και καιρό ότι οι αγωγοί Nord Stream την παρακάμπτουν και έτσι το Κίεβο χάνει τεράστια ποσά από τις αμοιβές διέλευσης φυσικού αερίου από το έδαφός του.

Μάλιστα οι ΗΠΑ είχαν προσπαθήσει να ακυρώσουν την ολοκλήρωση του αγωγού Nord Stream 2 λίγο πριν ολοκληρωθεί. Διαβάστε σχετικά στο άρθρο του CosmoStatus ΕΔΩ.

Η έκθεση αναφέρει ότι η Ουκρανική επιχείρηση τέθηκε σε κατάσταση αναμονής, για λόγους που δεν είναι ξεκάθαροι. Οι Ουκρανοί είχαν σχεδιάσει να επιτεθούν στον αγωγό κατά τη διάρκεια της μεγάλης συμμαχικής ναυτικής άσκησης BALTOPS, μεταξύ 5 και 17 Ιουνίου 2022.

Σύμφωνα με τους Γερμανούς ερευνητές της επίθεσης του Σεπτεμβρίου του 2022, σημαντικές λεπτομέρειες της επιχείρησης ταιριάζουν με την σχεδιαζόμενη επιχείρηση που περιέχεται στην έκθεση. Για παράδειγμα, ο Ουκρανός πληροφοριοδότης της Ευρωπαϊκής υπηρεσίας, είπε για τον Ιούνιο ότι 6 μέλη των Ουκρανικών ειδικών δυνάμεων με ψεύτικες ταυτότητες, θα νοίκιαζαν σκάφος και με καταδυτικό όχημα θα έφταναν στον βυθό της Βαλτικής θάλασσας και αφού προξενούσαν ζημιά ή κατέστρεφαν τον αγωγό, θα διέφευγαν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Εκτός από οξυγόνο, η ομάδα θα χρησιμοποιούσε ήλιο, που είναι κατάλληλο για καταδύσεις σε μεγάλα βάθη.

Οι Γερμανοί ερευνητές σήμερα πιστεύουν ότι 6 άτομα με πλαστές ταυτότητες νοίκιασαν ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος τον Σεπτέμβριο, σάλπαραν από την Γερμανία και τοποθέτησαν εκρηκτικά στους αγωγούς. Πιστεύουν ότι πρόκειται για έμπειρους δύτες, καθώς το βάθος ήταν στα 240 πόδια (73 μέτρα). Στο βάθος αυτό, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το ήλιο βοηθά στην διατήρηση των αισθήσεων και της συγκέντρωσης.

Οι ερευνητές έχουν ταυτοποιήσει τα εκρηκτικά που βρέθηκαν στους αγωγούς, με ίχνη τους στο σκάφος που νοίκιασαν οι 6. Είναι το ιστιοπλοϊκό Ανδρομέδα. Επίσης συνέδεσαν Ουκρανούς με την ενοικίαση του σκάφους μέσω εταιρείας βιτρίνας στην Πολωνία. Οι ερευνητές επίσης υποπτεύονται πως τουλάχιστον ένας από τους σαμποτέρ υπηρετεί στον Ουκρανικό στρατό.

Σε μια συνεργασία των Γερμανικών ΜΜΕ, είχε αναφερθεί ότι υπήρχε υποψία ανάμειξης στο σαμποτάζ κάποιου Ουκρανού στρατιωτικού.

Το σχέδιο του Ιουνίου διαφέρει από την επίθεση του Σεπτεμβρίου σε ορισμένα σημεία. Η έκθεση των Ευρωπαϊκών υπηρεσιών σημειώνει ότι οι Ουκρανοί πράκτορες σχεδίαζαν να επιτεθούν στον αγωγό Nord Stream 1, αλλά δεν κάνει καμία αναφορά στο Nord Stream 2. Η έκθεση πληροφοριών αναφέρει επίσης ότι οι σαμποτέρ θα επιβιβάζονταν από διαφορετική τοποθεσία στην Ευρώπη, όχι από το Warnemünde, το Γερμανικό λιμάνι στη Βαλτική, όπου νοικιάστηκε το σκάφος Ανδρομέδα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα, αρχικά η CIA αμφισβήτησε την αξιοπιστία των πληροφοριών, εν μέρει επειδή η πηγή στην Ουκρανία που παρείχε τις λεπτομέρειες δεν είχε ακόμη καταγράψει ιστορικό παροχής αξιόπιστων πληροφοριών. Η Ευρωπαϊκή υπηρεσία, που αποτελεί αξιόπιστο εταίρο των ΗΠΑ, θεώρησε την πηγή αξιόπιστη.

Παρά τις όποιες αμφιβολίες μπορεί να είχε η CIA, ενημέρωσε για την πληροφορία του Ιουνίου τη Γερμανία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Η Ευρωπαϊκή υπηρεσία επίσης πληροφόρησε την Γερμανία. Μάλιστα η Γερμανική υπηρεσία πληροφοριών, ενημέρωσε το προσωπικό της πριν τις καλοκαιρινές διακοπές για το θέμα, σύμφωνα με αξιωματούχο που έχει γνώση για την ενημέρωση που έγινε κεκλεισμένων των θυρών.

Αξιωματούχοι που γνωρίζουν την Ευρωπαϊκή έκθεση παραδέχθηκαν ότι είναι πιθανό οι ύποπτοι Ουκρανοί σαμποτέρ να είχαν ενημερωθεί ότι οι πληροφορίες διέρρευσαν σε πολλές χώρες και ότι μπορεί να είχαν αλλάξει ορισμένα στοιχεία του σχεδίου.

Όμως, η έκθεση της Ευρωπαϊκής υπηρεσία, δεν είναι η μόνη που δείχνει τον ρόλο του Κιέβου στην βομβιστική επίθεση στον αγωγό.

Η Washington Post έχει δημοσιεύσει ότι χώρες που διερευνούν τις εκρήξεις στους αγωγούς, έχουν ανακαλύψει συνομιλίες που δείχνουν υποστηρικτές της Ουκρανίας ή οντότητες, να συζητούν την πιθανότητα επίθεσης στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2. Οι συνομιλίες αυτές έγιναν πριν την επίθεση στον αγωγό, αλλά ανακαλύφθηκαν μετά την επίθεση, όταν οι υπηρεσίες πληροφοριών έψαχναν στοιχεία, σύμφωνα με Δυτικό αξιωματούχο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε να διορθώσει τις σχέσεις της με την Γερμανία και διέκοψε τις κυρώσεις στις εμπλεκόμενες εταιρείες με τον αγωγό Nord Stream 2 που είχε επιβάλλει η κυβέρνηση Τραμπ. Όμως δεν στεναχωρήθηκε από το σαμποτάζ του Σεπτεμβρίου. Για την άρση των κυρώσεων, διαβάστε στο άρθρο του CosmoStatus ΕΔΩ.

Μετά από μήνες πίεσης από την Ουάσιγκτον, η Γερμανική κυβέρνηση διέκοψε την τελική αδειοδότηση του Nord Stream 2 λίγες μέρες πριν οι Ρωσικές δυνάμεις εισβάλουν στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, εκπλήσσοντας πολλούς Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους που πίστευαν ότι το Βερολίνο θα θεωρούσε τη Ρωσία πολύ σημαντική πηγή ενέργειας για να διακόψει τους δεσμούς μαζί της. Την ώρα της επίθεσης, ο αγωγός ήταν γεμάτος με 300 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και ήταν έτοιμος να λειτουργήσει.

Σχεδόν έναν μήνα πριν το σαμποτάζ, η Ρωσική εταιρεία Gazprom διέκοψε την ροή αερίου από τον Nord Stream 1, λίγες ώρες αφότου οι G7 ανακοίνωσαν πλαφόν στην τιμή του Ρωσικού πετρελαίου, με σκοπό να χτυπηθούν τα οικονομικά της Μόσχας.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το κόστος επιδιόρθωσης του αγωγού ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Ενώ οι Αμερικανικές υπηρεσίες ήταν δύσπιστες στην Ευρωπαϊκή έκθεση, ανησυχούσαν για τις επιθετικές ενέργειες της Ουκρανίας που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τον πόλεμο σε απευθείας σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας, των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ.

Τον Φεβρουάριο του 2023, λίγο πριν κλείσει ένα έτος από την έναρξη του πολέμου, οι Ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες συμφώνησαν σε αίτημα της Ουάσιγκτον να αναβάλλουν προγραμματισμένες επιθέσεις στη Μόσχα, σύμφωνα με άλλη έκθεση που διέρρευσε στο Discord. Το περιστατικό αυτό δείχνει την ένταση που υπήρχε στον πόλεμο: η Ουκρανία ήθελε να φέρει τον πόλεμο στην αυλή της Ρωσίας, αλλά αυτό το σταματούσαν οι ΗΠΑ.

Αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον και την Ευρώπη έχουν προειδοποιήσει την Ουκρανία να αποφύγει επιθέσεις έξω από την επικράτειά της, θεωρώντας τες υπερβολικές. Μετά την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά στη Μόσχα τον περασμένο Αύγουστο που σκότωσε την Daria Dugina, σε μια επίθεση που φαινόταν ότι προοριζόταν για τον πατέρα της, τον εξέχοντα Ρώσο εθνικιστή τα κείμενα του οποίου βοήθησαν στη διαμόρφωση του αφηγήματος από το Κρεμλίνο για την Ουκρανία, Δυτικοί αξιωματούχοι είπαν ότι κατέστησαν σαφές στον Ζελένσκι ότι θεωρούσαν υπεύθυνους πράκτορες της κυβέρνησής του για την επίθεση. Η επίθεση θεωρήθηκε προκλητική και ότι διακινδύνευε μια σοβαρή Ρωσική απάντηση.

Η Ουκρανία επέμενε με επιδρομές εντός της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ένα αεροδρόμιο και σε στόχους στη Μόσχα που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν συνδέσει με το Κίεβο, καταλήγει το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Washington Post.

Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι στις αρχές Φεβρουαρίου ο βραβευμένος δημοσιογράφος με Πούλιτζερ Seymour Hersh, είχε γράψει στην ιστοσελίδα του ακριβώς αυτό: ότι 6 Ουκρανοί σαμποτέρ ευθύνονται για την καταστροφή του Nord Stream. Διαβάστε σχετικά στο δημοσίευμα του CosmoStatus ΕΔΩ.

Τότε, πολλοί είχαν βιαστεί να κατηγορήσουν τον βραβευμένο δημοσιογράφο για μυθεύματα. Αλλά, να που η Washington Post μέσω διαρροών εγγράφων, επιβεβαιώνει το πόσο βρώμικος είναι αυτός ο πόλεμος και πόση προπαγάνδα υπάρχει υπέρ της Ουκρανίας από τα Δυτικά ΜΜΕ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου