Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Η Τουρκία μπλοκάρει την πρόσβαση σε 93 άρθρα ειδήσεων σχετικά με τη διεθνή έρευνα για τον γιο του Ερντογάν

Νέα απαγόρευση πρόσβασης σε ιστοσελίδες στην Τουρκία, για να μην πληροφορηθεί ο Τουρκικός λαός τα καμώματα του γιού του Ερντογάν και την διαφθορά που υπάρχει στην οικογένεια Ερντογάν αλλά και την κυβέρνηση.


Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε να επιβάλει απαγόρευση πρόσβασης σε 93 ειδησεογραφικά άρθρα, μεταξύ αυτών και του ειδικού ρεπορτάζ του Reuters, το οποίο αναφερόταν στη διεθνή έρευνα για τον γιο του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Turkish Minute.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bianet, στην ειδική έκθεση της Δευτέρας του πρακτορείου Reuters, που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης, αναφέρεται ότι οι αρχές κατά της διαφθοράς στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σουηδία εξετάζουν καταγγελία που υποστηρίζει ότι η Dignita Systems AB, η σουηδική θυγατρική μιας αμερικανικής εταιρείας, δεσμεύτηκε να πληρώσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε μίζες εάν ο Μπιλάλ Ερντογάν, γιος του Προέδρου Ερντογάν, τη βοηθούσε να εξασφαλίσει μια δεσπόζουσα θέση στην αγορά της χώρας.

Αν και τελικά δεν καταβλήθηκαν μίζες και η εταιρεία εγκατέλειψε το έργο στα τέλη του περασμένου έτους, η καταγγελία παρέχει μια «σπάνια εικόνα» για το πώς ένας επενδυτής θεωρούσε τον Μπιλάλ Ερντογάν ως βασικό πρόσωπο για να αποκτήσει πρόσβαση στον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές της 28ης Μαΐου, γράφει το Reuters.

Το 5 Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε την Τρίτη να απαγορεύσει την πρόσβαση σε 93 άρθρα ειδήσεων βάσει καταγγελίας του δικηγόρου του Μπιλάλ Ερντογάν, Αχμέτ Οζέλ. Ο Οζέλ ζήτησε την απαγόρευση των σχετικών ειδήσεων, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα του πελάτη του. Και το δικαστήριο ενέκρινε το αίτημα.

Τα τουρκικά δικαστήρια, τα οποία επικρίνονται ότι ενεργούν κατόπιν εντολών του Προέδρου Ερντογάν και της κυβέρνησής του, εκδίδουν γρήγορα αποφάσεις για την απαγόρευση διαδικτυακού περιεχομένου που περιλαμβάνει κριτική ή κατηγορίες κατά της κυβέρνησης.

Για το δημοσίευμά του το Reuters δέχτηκε πυρά στην Τουρκία από φιλοκυβερνητικούς κύκλους, με τον Fahrettin Altun, διευθυντή επικοινωνίας του Προέδρου Ερντογάν, να το περιγράφει ως «προϊόν παραπληροφόρησης» και να λέει ότι ήταν, από την οπτική της ιστορίας του στην δημοσιογραφία «ένα μελανό σημάδι και ένα αξιοθρήνητο παράδειγμα μιας οργάνωσης μέσων ενημέρωσης 171 ετών που ταπεινώνει δημόσια τον εαυτό της».

Επιπλέον, ορισμένα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, όπως το Albayrak Media Group, διέκοψαν μονομερώς τη σύμβασή τους με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters λόγω της είδησης που αφορούσε τον Μπιλάλ Ερντογάν.

Οι κατηγορίες από το Reuters ήρθαν σε μια ευαίσθητη στιγμή για τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας, καθώς η Τουρκία μπλόκαρε την προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, κατηγορώντας τη σκανδιναβική χώρα ότι φιλοξενεί άτομα που φέρονται να είναι τρομοκράτες. Η έρευνα για την εταιρεία Dignita βάζει περισσότερη φωτιά στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου