Σάββατο 17 Ιουνίου 2023

Τουρκική εμπορική απόβαση στην Βεγγάζη

Όταν έχεις δημιουργήσει μια μεγάλη βιομηχανία που παράγει πάρα πολλά προϊόντα πολύ καλής ποιότητας και σε πολύ χαμηλές τιμές, τότε μπορείς να ασκείς εξωτερική πολιτική επιρροής, με μεγάλη επιτυχία, προωθώντας τα συμφέροντά σου και φυσικά αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά κέρδη από την πώληση των προϊόντων σου.


Η Τουρκία, που έχει διεισδύσει πλήρως στην κυβέρνηση της Τρίπολης και ουσιαστικά την ελέγχει, φαίνεται πως πλέον πατά πόδι και σιγά σιγά θα ελέγξει και την Βεγγάζη, μέσω του εμπορίου.

Ο Sarkan Ataji, Διευθυντής της Έκθεσης Τουρκικών Βιομηχανιών, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του για την ασφάλεια και την ετοιμότητα της Βεγγάζης να φιλοξενήσει τις Τουρκικές εταιρείες στην εμπορική έκθεση, μετά από απουσία 9 ετών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Libya Review, σε συνέντευξή του στο Al-Masar TV, ο Sarkan Ataji δήλωσε:
«Μετά από απουσία μας για 9 χρόνια, θεωρούμε ότι η Βεγγάζη είναι ασφαλής και κατάλληλη για δουλειά».

Ο Sarkan Ataji τόνισε την έντονη ζήτηση για Τουρκικά προϊόντα στην Βεγγάζη, υποδηλώνοντας την ισχυρή αγοραστική δύναμη του τοπικού πληθυσμού.

Η διαβεβαίωση είναι ενδεικτική του οικονομικού δυναμικού που υπάρχει στη Βεγγάζη, σηματοδοτώντας μια πολλά υποσχόμενη προοπτική για τις επιχειρηματικές σχέσεις Τουρκίας-Λιβύης.

Σε πρόσφατη επίσκεψή του στη Βεγγάζη, ο Τούρκος Πρέσβης, Kanaan Yilmaz και η συνοδεία του συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Saqr Bujawari και συζήτησαν για την έκθεση Benghazi Expo, για τις Τουρκικές βιομηχανίες και τη συμμετοχή Τουρκικών εταιρειών στην έκθεση. 

Οι δύο πλευρές διερεύνησαν τρόπους για να ενισχύσουν τις επαγγελματικές επισκέψεις και να ανοίξουν ξανά το Τουρκικό Προξενείο. Εξετάστηκε επίσης η επιστροφή των Τουρκικών εταιρειών και η δραστηριοποίησή τους στην Βεγγάζη.

Οι δύο άντρες συζήτησαν επίσης την προοπτική επίσκεψης Τούρκων ειδικών για την αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων της πόλης. Επίσης, διερεύνησαν την πιθανή αξιοποίηση της Τουρκικής τεχνογνωσίας στις υποδομές, τις κατασκευές και την ανακύκλωση στερεών και υγρών αποβλήτων.

Ο Τούρκος Πρέσβης εξήρε τη θερμή υποδοχή και τόνισε τη σημασία της αμοιβαίας συνεργασίας προς όφελος όλων των εμπλεκομένων. Εξέφρασε επίσης την επιθυμία του να ενεργοποιήσει κοινές οικονομικές και εμπορικές δραστηριότητες.

Ο Saqr Bujawari τόνισε την αναγκαιότητα συνεργασίας του ιδιωτικού τομέα με τους Δήμους. Τόνισε επίσης τη σημασία της επαναλειτουργίας του Τουρκικού Προξενείου, της επαναφοράς των απευθείας πτήσεων μεταξύ Βεγγάζης και Κωνσταντινούπολης και της επιστροφής των Τουρκικών εταιρειών, ειδικά εκείνων που είχαν συμβόλαια στην πόλη πριν την έναρξη της εμφύλιας διαμάχης.

Ο Kanaan Yilmaz επαίνεσε την Έκθεση Τουρκικών Βιομηχανιών που πραγματοποιήθηκε στη Βεγγάζη, περιγράφοντάς την ως «ένα σημαντικό βήμα για να διασφαλιστεί ότι οι Τουρκικές εταιρείες θα αποκτήσουν τη θέση που τους αξίζει στην ανατολική Λιβύη».  

Βλέπουμε ότι η Τουρκία δραστηριοποιείται εντατικά στην διείσδυση σε ολόκληρη την Λιβύη και την συνολική προώθηση των συμφερόντων της σε μια περιοχή που η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι ήδη κυρίαρχη. Αλλά στην Ελλάδα, αντί να ασχολούμαστε με την προώθηση των Εθνικών μας συμφερόντων, ασχολούμαστε με το ποιος επαγγελματίας αλληλέγγυος, δικαιωματιστής και ακτιβιστής, θα δυσφημίσει περισσότερο την χώρα σε βάρος των Εθνικών της συμφερόντων. Το χειρότερο όμως είναι πως στην δυσφήμιση της χώρας συμβάλλουν και κόμματα με τα εκλεγμένα στελέχη τους στην Ευρωβουλή.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου