Κυριακή 11 Ιουνίου 2023

Θα καταστρέψει το ΝΑΤΟ ο Μπάιντεν κατευνάζοντας την Τουρκία για τη Σουηδία;

Στην καλύτερη περίπτωση, η πώληση νέων F-16 και η αναβάθμιση των υπολοίπων, αποτελεί ανταλλαγή για τον Ερντογάν ώστε να άρει το βέτο του για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και θα αποτελέσει πύρρειο νίκη.


Του Michael Rubin για το 19FortyFive
Μετάφραση CosmoStatus

Ο Υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken δεν έχασε χρόνο μετά την νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία. Μιλώντας από την πόλη Λούλεα, της βόρειας Σουηδίας, ο Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε την Τουρκία να οριστικοποιήσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Ερντογάν και η Τουρκία είναι εξοργισμένοι επειδή η Σουηδία ανέχεται πολιτικό ακτιβισμό από Κούρδους και προσφέρει καταφύγιο σε αντιφρονούντες Τούρκους δημοσιογράφους. Έτσι, ο Ερντογάν άσκησε βέτο για να μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εκτός και αν αυτή συμμορφωνόταν με μια σειρά απαιτήσεων που δεν σχετίζονται με το ΝΑΤΟ.

Ενώ ο Άντονι Μπλίνκεν δημοσίως αρνήθηκε κάθε σχέση μεταξύ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την πώληση F-16 στην Τουρκία, ο Τζο Μπάιντεν πρότεινε ως αντάλλαγμα να μιλήσουν οι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε μέλη του Κογκρέσου ώστε να υποστηρίξουν την πώληση.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί να πιστεύει ότι η ένταξη της Σουηδίας είναι προς το συμφέρον του ΝΑΤΟ, αλλά η συνέχιση της άσκησης πίεσης από τον Λευκό Οίκο για τη συνέχιση του παζαριού με την Τουρκία, είναι τεράστιο λάθος. Στην καλύτερη περίπτωση, η πώληση νέων F-16 και κιτ αναβάθμισης στην Τουρκία, για να άρει ο Ερντογάν το βέτο για τη Σουηδία, θα αποτελεί πύρρειο νίκη.

Σκεφτείτε: Η Ρωσία μπορεί να αποτελεί απειλή λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, καθώς και της επικίνδυνης πυρηνικής της διπλωματίας, αλλά η ένταξη της Σουηδίας δεν έχει σχέση με το είδος της απειλής που θέτει σήμερα η Ρωσία, ειδικά εάν το ΝΑΤΟ και η Σουηδία συμφωνήσουν να ενεργήσουν από κοινού, ανεξάρτητα από την ένταξη. Μια πολύ μεγαλύτερη απειλή, όπως επισημαίνει ο Έντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας, είναι η προοπτική ενός ελληνοτουρκικού πολέμου. Μια τέτοια σύγκρουση δεν θα ήταν μόνο «μια πολύ πιο σοβαρή απειλή», αλλά θα αποτελούσε επίσης μια «υπαρξιακή απειλή για το ΝΑΤΟ».

Και έχει δίκιο. Η συναίνεση στον εκβιασμό του Ερντογάν για τη Σουηδία, είναι κακή, όχι μόνο επειδή θα ενθάρρυνε τη συμπεριφορά του Ερντογάν, αλλά θα ενθάρρυνε και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσουν τις μελλοντικές εντάξεις (άλλων χωρών) ως ευκαιρίες για να καρπωθούν διπλωματικά ανταλλάγματα. Αλλά η προσφορά από τη Σουηδία καταφυγίου σε Κούρδους και δημοσιογράφους, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στη λίστα με τα κατασκευασμένα παράπονα του Ερντογάν κατά των μελών του ΝΑΤΟ. Τα τελευταία χρόνια, πρότεινε την αναθεώρηση της 100χρονης Συνθήκης της Λωζάννης που οριστικοποίησε τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας, ώστε να επεκταθεί το έδαφος της Τουρκίας στα νησιά του Αιγαίου και κατά μήκος των ευρύτερων συνόρων της.

Για τον Ερντογάν αυτό δεν αποτελεί μόνο ένα ρητορικό πυροτέχνημα. Αντί να ταχθεί στην άμυνα κατά της Ρωσίας και παρά τις κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία, η Τουρκία αυξάνει τους εμπορικούς της δεσμούς με τη Ρωσία. Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τα F-16 και τον αυξανόμενο στόλο του από drone για να πετά πάνω από τα Ελληνικά νησιά.

Ενώ ο Λευκός Οίκος πιέζει το Κογκρέσο να επιτρέψει και να προχωρήσει την πώληση των F-16 στην Τουρκία, έχει κάνει ελάχιστα για να σταματήσει την πολύ πιο αποσταθεροποιητική και καταστροφική συμπεριφορά της Τουρκίας προς τους γείτονές της. Όχι μόνο ο Ερντογάν απειλεί ανοιχτά την Ελλάδα, αλλά η κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία πλησιάζει τα 50 χρόνια. Οι Τουρκικές δυνάμεις και οι πληρεξούσιοί τους, καταλαμβάνουν τμήματα της Συρίας και του Ιράκ, ενώ η Τουρκία συνεχίζει τον αδικαιολόγητο αποκλεισμό της Αρμενίας.

Με άλλα λόγια, η στρατηγική του Μπάιντεν προς την Τουρκία σε σχέση με τη Σουηδία, είναι σαν να θέλεις να θεραπεύσεις το πόδι από ένα νύχι που μπαίνει στο δέρμα, κόβοντας το πόδι!

Τελικά, η Σουηδία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Το να επιταχυνθεί η ένταξή της βάζοντας το ΝΑΤΟ μπροστά στην πιθανότητα ενός ενδοΝΑΤΟϊκού πολέμου, που θα διαλύσει την συμμαχία εκ των έσω, αποτελεί στρατηγική ανικανότητα στον υπερθετικό βαθμό.

Η παροχή F-16 ή αναβαθμίσεων αεροσκαφών στην Τουρκία του Ερντογάν υπονομεύει και δεν ενισχύει, τη συνοχή και τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου