Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023

Στη φυλακή 742 διαδηλωτές

Σε φυλάκιση καταδικάστηκαν από τα Γαλλικά δικαστήρια 742 άτομα που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις ανά τη χώρα.


Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί 1.278 ετυμηγορίες, με πάνω από το 95% των κατηγορουμένων να έχουν καταδικαστεί για βανδαλισμό και επίθεση κατά αστυνομικών. 600 άτομα έχουν ήδη φυλακιστεί.

«Ήταν εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει μια σταθερή και συστηματική απάντηση» δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Ντιπόντ-Μορέτι στο ραδιόφωνο RTL.
«Ήταν απαραίτητο να αποκαταστήσουμε την τάξη».

Η πιο έντονη περίοδος αστικής βίας στη Γαλλία ξεκίνησε στις 27 Ιουνίου όταν ένας αστυνομικός σκότωσε τον Nahel Merzouk, ένα 17χρονο βορειοαφρικανικής καταγωγής με γεμάτο φάκελο στην αστυνομία, κατά τη διάρκεια ελέγχου στο φτωχό, εργατικό προάστιο Banlieue της Nanterre, δυτικά του Παρισιού. Το περιστατικό κατέγραψε στην κάμερα ένας περαστικός και έτσι ξέσπασαν οι ταραχές.

Οι ταραχές περιορίστηκαν μετά από 5 νύχτες σοβαρών συγκρούσεων χάρη στην ανάπτυξη περίπου 45.000 αστυνομικών, συμπεριλαμβανομένων των επίλεκτων ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και τεθωρακισμένων οχημάτων.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Ντιπόντ-Μορέτι είχε ζητήσει από τα δικαστήρια να εκδώσουν σκληρές ποινές ως αποτρεπτικό μέσο, με ορισμένα να παραμένουν ανοιχτά και το Σαββατοκύριακο των συγκρούσεων για να χειριστούν τον μεγάλο όγκο υποθέσεων.

Η δικηγόρος Καμίλ Μπαλ από τη Μασσαλία είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό France info ότι ενώ κατανοεί τη βούληση του δικαστικού σώματος να «στείλει ένα ισχυρό μήνυμα», οι ποινές που επιβλήθηκαν ήταν «εξαιρετικά αυστηρές, συμπεριλαμβανομένων των παραβατών που δεν είχαν ποινικό μητρώο». Ένας από τους πελάτες της, ένας 30χρονος άνδρας, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 9 μηνών για κλοπή ενός κουτιού ποτού από ένα σκουπιδότοπο σούπερ μάρκετ.

Ο μέσος όρος ηλικίας των 3.700 ατόμων που συνελήφθησαν συνολικά, ήταν μόλις τα 17 έτη.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Με πληροφορίες από το RFi



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου