Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

Η Σουηδία δεν μπήκε ακόμη στο ΝΑΤΟ

Ας μην χαίρονται στο ΝΑΤΟ και ας κρατήσουν μικρό καλάθι για το πότε θα γίνει η Σουηδία το 32 μέλος της συμμαχίας.


Μπορεί φαινομενικά ο Τούρκος Πρόεδρος να συναίνεσε και να ήρε τις επιφυλάξεις του για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όμως υπάρχει ακόμη η «μεγάλη Τουρκική εθνοσυνέλευση» η οποία θα πρέπει να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Μπορεί ο Αμερικανός Πρόεδρος να είπε ότι σύντομα θα αρθούν οι αντιρρήσεις του Κογκρέσου για την πώληση των F-16 στην Τουρκία, αυτό δεν σημαίνει πως οι αντιρρήσεις θα αρθούν άμεσα, χωρίς να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του Ρόμπερτ Μενέντεζ και των Ελληνοαμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Τουρκική Εθνοσυνέλευση θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μόλις το Κογκρέσο συμφωνήσει στην πώληση των F-16. Άρα, υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμη.

«Όπως ξέρετε, την οριστική απόφαση θα την πάρει η Εθνοσυνέλευσή μας. Δίχως την απόφαση της Εθνοσυνέλευσής μας, δεν μπορούμε να κάνουμε κάποιο βήμα. Όπως για τα F-16 συνέχεια μας λένε πως «αυτό πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο», ε έτσι, αφού εκείνοι έχουν το Κογκρέσο κι εμείς έχουμε την Εθνοσυνέλευσή μας! Αν δεν περάσει από την Εθνοσυνέλευση, εμείς δεν μπορούμε να πούμε πως το είπε κι έγινε. Εντάξει;» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, θέλοντας να δείξει πως δεν ανέχεται να του λέει ο Μπάιντεν «ναι» για τα F-16 και το Κογκρέσο «όχι». Με το ίδιο νόμισμα θα παίξει κι αυτός για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Πρώτα θα πάρει και μετά θα δώσει. Ξέρει να παζαρεύει.

Ταυτόχρονα, ο Τούρκος Πρόεδρος απαίτησε πρώτα να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και μετά να συναινέσει για τη Σουηδία.

«Πρώτα ανοίξετε τον δρόμο της Τουρκίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά εμείς θα ανοίξουμε τον δρόμο για τη Σουηδία, όπως τον ανοίξαμε και για την Φινλανδία» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Βέβαια, η ΕΕ του απάντησε πως η ένταξη στην ΕΕ δεν έχει σχέση με το ΝΑΤΟ, αλλά ποτέ δεν ξέρει κανείς με τους Ευρωπαίους και την Τουρκία...

Με αυτήν την συμφωνία, ο Ερντογάν πήρε αυτό που ήθελε: δεν έδωσε τίποτα προτού να λάβει. Το παζάρι ήταν επιτυχημένο γι’ αυτόν και την Τουρκία.

Αυτά, ας τα βλέπουν οι εγχώριοι υποτακτικοί των Αμερικανών και ειδικά το ΕΛΙΑΜΕΠ με την απαράδεκτη και αντεθνική πολιτική που ανακοινώνει.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου