Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023

Προετοιμασία οδυνηρού συμβιβασμού για το Αιγαίο (video)

Ο βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος μίλησε σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ για το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών (όπως είπε) που είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ.


Όπως είπε ο πρώην Υφυπουργός και καθηγητής Πανεπιστημίου, σήμερα, η Ελλάδα κατέχει το 43% της θαλάσσιας επιφάνειας του Αιγαίου και η Τουρκία το 7,5%. Εάν πάμε στα 12 ναυτικά μίλια η Ελλάδα πάει στο 74% και η Τουρκία στο 8,7%.

«Τώρα εάν αντί για 8,7 πάρει 10 ή 12 ή 15% δεν νομίζω ότι θα κάνει τη διαφορά, εκτός εάν υπάρξουν ορισμένες προϋποθέσεις που εμείς θέτουμε από το 1974» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Συρίγος.

«Δεν πρέπει να υπάρξει εγκλωβισμός Ελληνικών νησιών από περιοχές Τουρκικής υφαλοκρηπίδας» είπε ο βουλευτής της ΝΔ, κάτι που αποτελεί πάγια θέση της Ελλάδας.

«Το να υπάρξει μία γλωσσίτσα Τουρκικής υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στη Λέσβο και τη Λήμνο, είναι κάτι που μπορεί να το αποφασίσει το Διεθνές Δικαστήριο» πρόσθεσε.

«Θέλω να πω ότι αν η Τουρκία από το 8,7% πάρει κάτι παραπάνω ως ποσοστό, η Τουρκία διεκδικεί το περίπου 30% του Αιγαίου αντί για το 8,7%, εάν βρεθεί η λύση γύρω στο 10 - 12 - 15% εκείνο το οποίο θα κερδίσουμε είναι η υφαλοκρηπίδα που θεωρητικώς έχουμε αυτή τη στιγμή και μια ΑΟΖ την οποία δεν μπορούμε να προστατεύσουμε […] ούτε μπορούμε να εκμεταλλευτούμε. […]. Άρα, θα βρούμε μία λύση, θα είναι υποχρεωτική και για τις δύο χώρες, η Τουρκία θα χάσει, πιθανόν να χάσουμε και εμείς κάτι από αυτό που λέμε, αλλά είναι κάτι που το θέλουμε για να μπορέσουμε να δράσουμε την επόμενη μέρα» κατέληξε ο κ. Συρίγος.

Ο κυβερνητικός βουλευτής, πρώην Υφυπουργός Παιδείας και αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, υποστηρίζει πως η Ελλάδα θα πρέπει να παραχωρήσει στην Τουρκία θαλάσσιες περιοχές που δεν δικαιούται, μόνο και μόνο επειδή παράνομα τις διεκδικεί!

Τάσσεται υπέρ ενός συμβιβασμού όπου η Τουρκία θα κερδίσει ως και 15% αντί για το 8,5% που δικαιούται στο Αιγαίο, για να επέλθει η πολυπόθητη ηρεμία.

Αλήθεια, είστε σίγουρα ειδικός σε θέματα διπλωματίας κ. Συρίγο;

Με αυτό που λέτε, που είναι η θέση του ανεκδιήγητου ΕΛΙΑΜΕΠ, που υποστηρίζει πως μπορούμε να παραχωρήσουμε στην Τουρκία πολλά περισσότερα από όσα δικαιούται για να μην μας κάνει πόλεμο, επιβραβεύετε την αυξανόμενα παράλογη διεκδικητική στάση της Τουρκίας!

Η Τουρκία συνεχώς έχει νέες απαιτήσεις, βάζει νέα θέματα προς «διαπραγμάτευση» ώστε όταν έρθει η ώρα των διαπραγματεύσεων ή της προσφυγής στη Χάγη, να λάβει πολύ περισσότερα από όσα δικαιούται. 

Γι’ αυτό διεκδικεί χωρίς καμία νομική βάση το 30% του Αιγαίου, θέτει θέμα «Γαλάζιας Πατρίδας», θέμα «Τούρκων» στη Θράκη, «αποστρατιωτικοποίηση» των νησιών του Αιγαίου, υπέγραψε το παράλογο και παράνομο μνημόνιο με την Λιβύη και ποιος ξέρει τι ακόμη θα σκαρφιστεί!

Δυστυχώς κ. Συρίγο, εσείς, το ΕΛΙΑΜΕΠ και οι όμοιοί σας, που είστε έτοιμοι να παραχωρήσετε ακόμη και νησάκια στην Τουρκία για να μην γίνει πόλεμος (κάποιοι γνωρίζουν τις θέσεις που διατυπώσατε στο Φόρουμ των Δελφών) δεν έχετε ακόμη αντιληφθεί ότι η πολιτική του κατευνασμού του θηρίου δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα; Αντίθετα, το θηρίο αποθρασύνεται εξαιτίας της υποχωρητικότητας και ζητάει συνεχώς περισσότερα.

Η Ελλάδα θα πρέπει να αρχίσει να έχει και αυτή αξιώσεις, απαιτήσεις, διεκδικήσεις, ακόμη και παράλογες, ώστε όταν τελικά υπάρξει συμφωνία, να μη χάσει κάτι από αυτά που δικαιούται και της ανήκουν, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Είναι καιρός να ξυπνήσουν ΟΛΟΙ, πολιτικοί και λαός, πριν να είναι πολύ αργά.

Δείτε το βίντεο με τα λεγόμενα του κ. Άγγελου Συρίγου ΕΔΩ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου