Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

Ερντογάν: ο στρατός μας δεν θα φύγει από την Συρία

Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι όταν η Τουρκία εισβάλει σε μια άλλη χώρα, πάντοτε με την κάλυψη της «ειρηνευτικής αποστολής» (Κύπρος) ή της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» (Συρία και Ιράκ), δεν υπάρχει περίπτωση να αποχωρήσει, εάν δεν εκδιωχθεί με την δύναμη των όπλων.


Τις προηγούμενες ημέρες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέρριψε την προοπτική αποχώρησης του Τουρκικού στρατού από τις κατεχόμενες περιοχές της βόρειας Συρίας, υποστηρίζοντας ότι ο Τουρκικός στρατός καταπολεμά την τρομοκρατία και τους τρομοκράτες στην περιοχή, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Turkish Minute.

Υπενθυμίζεται ότι η αποχώρηση του Τουρκικού στρατού από το έδαφος της Συρίας αποτελεί προαπαιτούμενο από τον Μπασάρ Άσαντ για να υπάρξουν συνομιλίες διευθέτησης των προβλημάτων μεταξύ Συρίας και Τουρκίας.

Όμως ο Ταγίπ Ερντογάν είπε πως δεν αποδέχεται το προαπαιτούμενο του Άσαντ για την έναρξη των συνομιλιών και πρόσθεσε πως είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Άσαντ.

«Δυστυχώς ο Άσαντ θέλει να φύγει η Τουρκία από τη βόρειο Συρία. Αυτό είναι αδύνατο επειδή καταπολεμούμε την τρομοκρατία εκεί» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Τον περασμένο Μάρτιο ο Μπασάρ Άσαντ είχε δηλώσει μετά την συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι θα συναντηθεί με τον Ερντογάν μόνο εάν η Τουρκία αποσύρει τους στρατιώτες της από τη Συρία.

«Οποιαδήποτε συνάντηση συνδέεται με το σημείο που η Τουρκία πλήρως και χωρίς αμφιβολία θα έχει αποχωρήσει από την επικράτεια της Συρίας. Μόνο έτσι μπορεί να συναντηθώ με τον Ερντογάν» είπε ο Μπασάρ Άσαντ στο Ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία στηρίζει τους αντάρτες που προσπάθησαν να εκδιώξουν τον Άσαντ. Το 2017 ο Ερντογάν αποκάλεσε τον Άσαντ «δολοφόνο» υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να προσαχθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Με μια από τις γνωστές του κωλοτούμπες, φέτος ο Ερντογάν δήλωσε ότι μπορεί να συναντηθεί με τον Άσαντ για να «εδραιωθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή».

Η Ρωσία προσπαθεί να διαμεσολαβήσει μεταξύ των δύο χωρών και έτσι τον Μάιο ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε συναντηθεί στην Μόσχα με τον Σύριο ομόλογό του Φαϊσάλ Μεκντάντ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου