Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

Επικεφαλής στρατιωτικής επιτροπής ΝΑΤΟ: δεν θα πάρει σύντομα F-16 η Ουκρανία

Την πεποίθησή του ότι δεν θα δοθούν σύντομα F-16 στην Ουκρανία εξέφρασε ο επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Rob Bauer.


Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο LBC του Λονδίνου, ο ΝΑΤΟϊκός αξιωματούχος είπε ότι ο χρόνος που απαιτείται για την εκπαίδευση των πιλότων και των τεχνικών, μαζί με τις υποδομές και την λογιστική υποστήριξη των F-16, είναι μεγάλος. Έτσι, πριν ολοκληρωθεί η λεγόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας, είναι αδύνατον να της δοθούν τα αεροσκάφη.

Ερωτηθείς για τον αν θεωρεί ότι η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο χωρίς τα Δυτικά αεροσκάφη, ο Rob Bauer είπε ότι η πρόοδος της Ουκρανίας στον πόλεμο οφείλεται στα Δυτικά όπλα, την καλύτερη εκπαίδευση και κυρίως στο ηθικό των στρατιωτών της, οι οποίοι έχουν λόγο για να πολεμούν, σε αντίθεση με τους Ρώσους που δεν γνωρίζουν για ποιο λόγο πολεμούν.

Αυτό που τόνισε ο ΝΑΤΟϊκός αξιωματούχος είναι ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί πρώτα αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς για να μπορέσει να προστατεύσει τα εδάφη της και μετά θα χρειαστεί Δυτικά αεροσκάφη.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε ζητήσει Δυτικά αεροσκάφη από τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας. Ο Ρίσι Σούνακ του είχε απαντήσει πως πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των πιλότων, των μηχανικών και να δημιουργηθεί ένα σύστημα υποστήριξης των αεροσκαφών και μετά θα είναι δυνατή η παραλαβή τους από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Αεροπορίας Yury Ignat δήλωσε ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε F-16.

Στα τέλη Μαΐου, ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας Λόιντ Ώστιν είχε πει ότι αναμένεται να ξεκινήσει η συλλογική εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων σε F-16 με την Δανία και την Ολλανδία να πρωτοστατούν. Οι πιλότοι αναμένεται να είναι έτοιμοι για μάχη με τα F-16 κάποια στιγμή τον χειμώνα.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου