Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

15 χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, δίνουν μάχη κατά της καλλιέργειας μεταλλαγμένων στα εδάφη τους

Την εξαίρεσή τους από την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στα εδάφη τους, στο σύνολο ή μέρος αυτών, διεκδικούν συνολικά 15 εκ των 28 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Όλες οι χώρες έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν μέχρι τις 3 Οκτωβρίου 2015 σχετικό αιτήματα εξαίρεσης αλλά και οι εταιρείες που παράγουν γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες, μπορούν να τα αμφισβητήσουν.

Σε μια τέτοια περίπτωση οι κυβερνήσεις θα πρέπει να παρουσιάσουν συγκεκριμένα επιχειρήματα στα οποία βασίζεται το αίτημα εξαίρεσης, αντικρούοντας – δυνητικά –  κολοσσούς όπως η Monsanto και η Dow.
Η Monsanto πάντως δεν αντέκρουσε την εξαίρεση που είχε λάβει το προηγούμενο διάστημα η Ελλάδα, αν και επέκρινε την επιλογή της. Βέβαια, η Ελλάδα είναι μια μικρή αγορά.

Τώρα όμως εκτός από την Ελλάδα, εξαίρεση ζητούν σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της Κομισιόν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσειων, χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία που αποτελούν μεγάλες αγορές, αλλά και άλλες όπως η Κύπρος, η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Πολωνία, το Βέλγιο και η Μεγάλη Βρετανία.

Μάλιστα, το Βέλγιο θέλει να κρατήσει «ελεύθερο από μεταλλαγμένα» το έδαφος της Βαλονίας και η Μεγάλη Βρετανία τα εδάφη της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας!




Μέχρι και τον Μάρτιο του 2014 κάθε χώρα της ΕΕ είχε δικαίωμα να αρνηθεί την καλλιέργεια μεταλλαγμένων για λόγους δημόσιας υγείας ή εγείροντας περιβαλλοντικές ανησυχίες.
Μια από αυτές τις χώρες που είχαν αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα ήταν η Ελλάδα αλλά πλέον, ελλείψει «πειστικών επιστημονικών δεδομένων», οι μονομερείς απαγορεύσεις κρίθηκαν νομικά αβάσιμες.

Τώρα, βάσει του νέου πλαισίου που εισηγήθηκε η τελευταία Ελληνική προεδρία της ΕΕ, δίνεται η δυνατότητα στα κράτη - μέλη να απαγορεύσουν την καλλιέργεια βασιζόμενα σε άλλα επιχειρήματα, όπως η χωροταξία, οι πολιτικές κατά της επιμόλυνσης ντόπιων ποικιλιών κ.α.

Από την άλλη πλευρά, οι εταιρείες και το ισχυρό λόμπι στήριξης των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών,  υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν αδιαμφισβήτητα στοιχεία που να στηρίζουν τις ανησυχίες περί πιθανών κινδύνων για τη δημόσια υγεία ή για το περιβάλλον.
Φυσικά την ίδια άποψη έχουν και οι ΗΠΑ, που είναι και χώρα παραγωγής των ΓΤΟ.

Κυρίως οι ΗΠΑ έχουν κατηγορηθεί πως στο πλαίσιο της υπό διαπραγμάτευσης εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ, της διαβόητης TTIP, πιέζουν για την άρση των αντιρρήσεων που προβάλλουν τα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Το σύνολο της συμφωνίας TTIP (που έχει προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις σε επίπεδο κοινωνιών και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το περιεχόμενό της είναι άγνωστο και φυλάσσεται ως επτασφράγιστο μυστικό και έχει επικηρυχθεί από το Wikileaks για 100.000 ευρώ) υποστηρίζεται πως αποτελεί τον «δούρειο ίππο» για να ανοίξει η Ευρώπη την πόρτα της όχι μόνο στα μεταλλαγμένα αλλά και για να επεκταθούν, ανεξέλεγκτα στην Ευρωπαϊκή αγορά, μεγάλες πολυεθνικές εξάγοντας σε κράτη της ΕΕ προϊόντα που δεν τηρούν τους κανόνες ασφαλείας που ορίζουν οι κοινοτικές νομοθεσίες.

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα η ΕΕ έχει εγκρίνει τέσσερις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες και περισσότερα από 70 γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, μεταξύ των οποίων τροφές για ανθρώπους και ζώα και λουλούδια.



Διαβάστε λεπτομέρειες για τη συμφωνία TTIP στον σύνδεσμο:
http://cosmostatus.blogspot.gr/2015/10/100000-wikileaks-ttip.html

Πηγές:
http://www.huffingtonpost.gr/2015/10/02/xores-kalliergeia-metallagmenwn_n_8232754.html
και
https://uk.news.yahoo.com/15-eu-nations-opt-stay-gmo-free-195121801.html#8t4bMLe


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου