Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2015

Ελληνική νίκη στο Ευρωκοινοβούλιο για τις Γερμανικές αποζημιώσεις

Σημαντική νίκη για τις Ελληνικές θέσεις σημειώθηκε στη Συνεδρίαση των Συντονιστών της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πέτυχε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.

Μετά από αρκετές αντεγκλήσεις έγινε δεκτή η πρόταση του Έλληνα Ευρωβουλευτή και Αντιπροέδρου των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητή Νότη Μαριά,  να κριθεί παραδεκτή η υπ΄ αρίθμ. 2214/14 Αναφορά της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ)  για τις Γερμανικές αποζημιώσεις.

Παρά τις συστηματικές προσπάθειες αρκετών κύκλων να κλείσουν κάθε συζήτηση για το ζήτημα των Γερμανικών αποζημιώσεων στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το ανεδαφικό επιχείρημα ότι δήθεν το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Αναφορών, τελικά έγινε δεκτή η πληρέστατη εισήγηση, η οποία μάλιστα ανέτρεψε και σχετική προγενέστερη Γνωμοδότηση της Νομικής υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Είχε προηγηθεί η υποβολή Ένστασης εκ μέρους του Νότη Μαριά για λογαριασμό των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών κατά της Σύστασης της Προέδρου της Επιτροπής Αναφορών που ζητούσε να απορριφθεί η παραπάνω υπ΄ αρίθμ. 2214/14 Αναφορά ως δήθεν μη-παραδεκτή.

Την πρόταση του Νότη Μαριά, ο οποίος είναι και ο μοναδικός Έλληνας Ευρωβουλευτής μεταξύ των 7 συντονιστών της Επιτροπής Αναφορών, υπερψήφισαν οι Ευρωπαίοι Αντιφεντεραλιστές, η Ευρωπαϊκή Αριστερά, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και οι Ευρωπαίοι Πράσινοι.

Στη συνέχεια οι Συντονιστές μετά από νέα Εισήγηση του Νότη Μαριά αποφάσισαν να σταλεί εκ μέρους της Επιτροπής Αναφορών σχετική επιστολή στην Ελλάδα, τη Γερμανία και την Κομισιόν, προκειμένου να εκφράσουν εγγράφως τις απόψεις τους για τις Γερμανικές Πολεμικές Επανορθώσεις, το Αναγκαστικό Κατοχικό Δάνειο και τις Αποζημιώσεις των Συγγενών των Θυμάτων που εκτελέστηκαν από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής στο Δίστομο και σε άλλες πόλεις και χωριά της Ελλάδας.

Έτσι είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία καλείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να  τοποθετηθεί εγγράφως, δημοσίως και επισήμως, για το ζήτημα των Γερμανικών Πολεμικών Επανορθώσεων.

Η εποχή της μυστικής διπλωματίας και των κατ’ ιδίαν ανεπισήμων συναντήσεων για το ζήτημα των Γερμανικών αποζημιώσεων, πλέον έληξε.

Σημειώνεται ότι αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο Νότης Μαριάς με αφορμή τη συζήτηση για τον αντισημιτισμό, έκανε παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες για τις  Γερμανικές αποζημιώσεις και την 71η Επέτειο της Απελευθέρωσης της Αθήνας από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Δείτε το βίντεο:
https://www.youtube.com/watch?v=AIRoLOEd4YE
Πηγή: enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου