Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2015

Επιβολή πλαστικού χρήματος και σταδιακή κατάργηση των μετρητών

Η επιβολή του πλαστικού χρήματος και η σταδιακή κατάργηση των μετρητών, μόνο από μια δήθεν αριστερή και δήθεν προοδευτική κυβέρνηση μπορούσε να επιβληθεί στην Ελλάδα, χωρίς να γίνει ούτε μία διαδήλωση κατά της καταστρατήγησης των προσωπικών δεδομένων και ελευθεριών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίας το Βήμα της Κυριακής, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει μόνιμα capital controls σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους!

Σύμφωνα με το σχέδιο, ο μισός μισθός αλλά και η σύνταξη θα ξοδεύονται μόνο με τη χρήση πλαστικού χρήματος δηλαδή πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Έτσι ο υπάλληλος ή ο συνταξιούχος θα παίρνει σε μετρητά 150 ευρώ την εβδομάδα (αντί 420 ευρώ που ισχύει σήμερα), δηλαδή 600 ευρώ το μήνα. Τα υπόλοιπα θα μπορεί να τα ξοδεύει με τη χρήση κάρτας.

Ερωτηματικό αποτελεί το γιατί θα πρέπει να πηγαίνει κάθε εβδομάδα στο ΑΤΜ και δεν θα μπορεί να πάρει με μία ανάληψη τα 600 ευρώ που του αντιστοιχούν…
Μιλώντας για το θέμα στο Mega σήμερα το πρωί ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, είπε πως το πλαστικό χρήμα θα επιβληθεί από 1-1-2016 ώστε να καταβάλλεται άμεσα ο ΦΠΑ και ο φόρος.

Επίσης είπε πως γίνεται προσπάθεια συνεννόησης με τις τράπεζες, ώστε να μην χρεώνουν τόσο μεγάλη προμήθεια για τις συναλλαγές μέσω καρτών, καθώς οι απαιτήσεις τους σήμερα είναι πολλές φορές υψηλότερες από τις απαιτήσεις της εφορίας!

Το σχέδιο θα συνοδεύεται από κίνητρα για τους χρήστες των καρτών.
Για παράδειγμα, στη συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών θα βρίσκονται μεγάλα σούπερ μάρκετ και άλλες εταιρείες που θα δίνουν πίστωση σε αγορές σε ποσοστό 20% έως και 30%.

Από τη διαδικασία θα υπάρχουν και εξαιρέσεις και θα αφορούν τα άτομα άνω των 75 ετών και τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών, όπου η χρήση των καρτών είναι περιορισμένη.

Με αυτό το σχέδιο το υπουργείο προσδοκά να εισπράττει αυτόματα μεγάλο μέρος του ΦΠΑ.

Με την επιβολή του πλαστικού χρήματος και την (ουσιαστικά) απαγόρευση χρήσης του φυσικού χρήματος, δεν θα μπορεί ο νονός να δώσει στο βαφτιστήρι του 100 ευρώ.
Όταν τα παιδιά θα φεύγουν για μια τριήμερη ή πενθήμερη εκδρομή με το σχολείο, πως θα μπορεί ο γονέας να τους δώσει χρήματα για το ταξίδι;
Μήπως θα διαθέτουν και τα ανήλικα δεκατετράχρονα πιστωτική ή χρεωστική κάρτα;
Εδώ δεν επιτρέπεται το άνοιγμα νέου λογαριασμού, θα δοθούν κάρτες σε ανήλικους;


Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος από τις νέες επιχειρήσεις.

Όπως γράφει η Καθημερινή της Κυριακής, οι συναλλαγές όλων των νέων επιχειρήσεων που θα συσταθούν από το 2016 θα γίνονται με πλαστικό χρήμα, ενώ παράλληλα το υποχρεωτικό καθεστώς θα ισχύσει και για δεκάδες κλάδους της οικονομίας που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής.

Το σχέδιο τελεί υπό την έγκριση των πιστωτών και προβλέπει κίνητρα για τις επιχειρήσεις, που θα φθάνουν ακόμη και στη μη υποβολή φορολογικών δηλώσεων, δεδομένου ότι το υπουργείο θα έχει όλα τα στοιχεία εσόδων - εξόδων για κάθε χρήση και ακατάσχετο λογαριασμό με άμεση πληρωμή του ΦΠΑ, χωρίς να απαιτείται υποβολή περιοριστικής δήλωσης.
 

Από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων θα απαλλαγούν και οι κατά κύριο λόγο και αποκλειστικά αγρότες, υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα έσοδα και τα έξοδα θα πιστώνονται σε μια κάρτα.

Στη λίστα της υποχρεωτικής χρήσης καρτών εντάσσονται, μεταξύ άλλων, γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι και υδραυλικοί, ενώ θα υπάρξει και πρόβλεψη για ένταξη συγκεκριμένων περιοχών στο σύστημα, που θα επιλεγούν με κριτήρια το ποσοστό φοροδιαφυγής και την τουριστική κίνηση.

Για τους φορολογούμενους έχουν σχεδιαστεί κίνητρα, από κληρώσεις ακινήτων, δημιουργία αφορολογήτου ορίου κ.λ.π.

Το σχέδιο για χρήση πλαστικού χρήματος προβλέπει τα εξής:

- Όλες οι νέες επιχειρήσεις που θα συσταθούν το 2016 θα υποχρεούνται για όλες τις συναλλαγές τους να χρησιμοποιούν χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες (εγκατάσταση μηχάνημα POS με επιδότηση από ΕΣΠΑ)
Από ποιο ποσό και άνω όμως δεν μας λένε; 

Θα πληρώνουμε με κάρτα και στα καφενεία στα περίπτερα ή τα κυλικεία των σχολείων;

- Αρκετοί κλάδοι θα υποχρεωθούν από το 2016 να χρησιμοποιούν για όλες τις συναλλαγές τους με τους πολίτες κάρτες (γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, εταιρείες παροχής υπηρεσιών, εταιρείες με υλικά οικοδομών κλπ).

- Ένταξη κάποιων περιοχών της χώρας, αρχίζοντας με τουριστικές περιοχές.

- Δημιουργία ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για χρέη προς ιδιώτες και τράπεζες.

- Κίνητρα στους φορολογούμενους (με τη συλλογή 2.000-3.000 ευρώ διαφόρων αποδείξεων μέσω καρτών ή αποδείξεις 500-600 ευρώ από ομάδες ψηλά στη λίστα φοροδιαφυγής θα δίνεται λαχνός και θα διενεργούνται κληρώσεις ακινήτων, νέα δώρα από τράπεζες, μείωση επιτοκίου χρήσης καρτών, αφορολόγητο 9.500 ευρώ που θα χτίζεται μέσω πιστωτικών καρτών, αναγνώριση ιατρικών δαπανών).

- Διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τα συστήματα POS για να είναι άμεσα αξιοποιήσιμα τα στοιχεία.

Δείτε το ρεπορτάζ του Mega:
https://www.youtube.com/watch?v=_u8wIHgcnvQΌλα αυτά γίνονται βέβαια στο όνομα της φοροδιαφυγής.
Οι κακοί πολίτες που κλέβουν την εφορία.
Το κράτος όμως, θα πληρώνει τις υποχρεώσεις του προς του φορολογούμενους πολίτες άμεσα ή με τόκο αν καθυστερεί;
Θα υπάρξει δωρεάν υγεία και άμεση εξυπηρέτηση από γιατρούς προς τους (υποτίθεται) ασφαλισμένους;
Θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας ώστε οι Έλληνες να διαθέτουν χρήματα στους λογαριασμούς τους και να μπορούν να χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα;
 

Αν η ανεργία συνεχίσει να βρίσκεται στο 25% για πολύ χρόνο ακόμη, οι πολίτες θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν παράλληλο νόμισμα που θα εκδίδουν οι ίδιοι για τις μεταξύ τους συναλλαγές, τουλάχιστον όταν θα πρόκειται για παροχή υπηρεσιών…

Και μετά θα έρθει το τσιπ, γιατί οι πιστωτικές κάρτες χάνονται ή κλέβονται…
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου