Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Σουηδία: 6 ώρες εργασία την ημέρα!!!

Εδώ και μερικά χρόνια πολλοί είναι αυτοί (μεταξύ αυτών και εμείς) που προτείνουν ένα νέο τρόπο εργασίας, που σίγουρα θα είναι πιο αποδοτικός, καθώς θα αφήνει περισσότερο ελεύθερο χρόνο στους εργαζόμενους και θα τους κάνει πιο χαρούμενους!

Η Βρετανική εφημερίδα Guardian έγραψε για το εργασιακό πείραμα στη Σουηδία, όπου αντί για 8 ώρες εργασίας κάθε ημέρα, οι εργαζόμενοι εργάζονται 6 ώρες.
Οι Σουηδοί δεν λοιδόρησαν την ιδέα του εξαώρου, αλλά την εφάρμοσαν και με μεγάλη επιτυχία!

Ένας οίκος ευγηρίας στη Σουηδία αποφάσισε να αλλάξει τη ζωή των εργαζομένων του και να την κάνει καλύτερη. Εφάρμοσε την καθημερινή εξάωρη εργασία και τα αποτελέσματα είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά! Οι εργαζόμενοι δουλεύουν με περισσότερη όρεξη και αποδίδουν καλύτερα!

Την ιδέα εφάρμοσε και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Sahlgrenska στο Γκέτεμποργκ, με τα ίδια θετικά αποτελέσματα. Επίσης, τοπικές ιδιωτικές επιχειρήσεις εφάρμοσαν το εξάωρο, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η παραγωγικότητα!

Η πρώτη επιχείρηση που εφάρμοσε το εξάωρο εργασιακό μοντέλο πριν 13 χρόνια ήταν η Toyota. Θεσπίζοντας 6ωρες βάρδιες στα κέντρα που κάνει σέρβις στο Γκέτεμποργκ, η εταιρεία διαπίστωσε ότι το προσωπικό της ήταν πιο χαρούμενο, απέδιδε καλύτερα και ότι τα κέρδη είχαν αυξηθεί κατά 25%! Φυσικά, όλο και περισσότεροι ήταν εκείνοι που ήθελαν να εργαστούν στα κέντρα της.

Από το 1990 έγιναν προσπάθειες στη Σουηδία για την εφαρμογή του εξαώρου, με κανονικό μισθό, χωρίς περικοπές. Όμως η αλλαγή κυβέρνησης από αριστερή σε δεξιά, έφερε πίσω τις αλλαγές.



Οι εργασιακές σχέσεις θα πρέπει να επανεξεταστούν.
Το μοντέλο 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ελεύθερες και 8 ώρες ύπνου, πολύ απλά δεν δουλεύει πια!
Οι εργαζόμενοι κουράζονται και δεν αποδίδουν το ίδιο καλά όταν εργάζονται για 8 ώρες.
Οι εργαζόμενοι είναι πολύ πιο χαρούμενοι και αποδοτικοί όταν εργάζονται 6 ώρες ημερησίως και φυσικά απολαμβάνουν 6 εβδομάδες διακοπών ετησίως.

Αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν όλοι οι εργοδότες, δημόσιο και ιδιώτες.

Ταυτόχρονα, οι εταιρείες θα μπορέσουν να θεσπίσουν 2 εξάωρες βάρδιες και τα εργοστάσια 4 εξάωρες.
Άρα θα λειτουργούν περισσότερο (12 ώρες ή 24 ώρες) και επομένως θα επιτύχουν μεγαλύτερη παραγωγή και περισσότερα κέρδη.
Το ότι θα χρειαστεί να προσλάβουν επιπλέον υπαλλήλους με τον ίδιο μισθό, θα ισοσταθμιστεί από την αύξηση της κερδοφορίας.
Ταυτόχρονα, θα μειωθεί η ανεργία.
Επίσης θα αυξηθεί η κατανάλωση, καθώς όλοι θα εργάζονται και όλοι θα έχουν εισόδημα!

Είναι καιρός να εξετάσουμε με προσοχή το θέμα του 6ώρου και να σταματήσουν οι εξυπνάδες του στυλ: «εγώ δουλεύω 12 ώρες ημερησίως και είμαι 70 χρονών και έφτιαξα μια αυτοκρατορία»…
Εσύ που υποστηρίζεις αυτό το μοντέλο, έζησες τη ζωή σου, ή μόνο δούλευες;



Διαβάστε το πολύ ενδιαφέρον άρθρο – ανάλυση στον σύνδεσμο:
http://www.theguardian.com/world/2015/sep/17/efficiency-up-turnover-down-sweden-experiments-with-six-hour-working-day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου