Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Τις Σπάνιες Γαίες της Ελλάδας γλυκοκοιτάζουν οι Κινέζοι

Έντονο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε 2 χρόνια από τους Κινέζους για τις σπάνιες γαίες που διαθέτει το Ελληνικό υπέδαφος. Πρόκειται για 17 συγκεκριμένα στρατηγικά μέταλλα*, απολύτως απαραίτητα για τις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας.

Όπως έγινε γνωστό, ενημερωτική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), πραγματοποίησαν την Τετάρτη αντιπρόσωποι κινεζικών εταιρειών και κρατικών φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των σπάνιων γαιών, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στο πεδίο αυτό.

Η Κινεζική αντιπροσωπεία αποτελούνταν από τους κυρίους Shi Ruiting Γενικό Διευθυντή σε θέματα σπανίων γαιών του υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφοριών της Κίνας, Wang Ji Ming γενικό διευθυντή της NFC Rare Earths Co. Ltd., Gong Jijun γενικό διευθυντή της Minerals Rare Earth Group Co. Ltd και Helen Gu, μάνατζερ της Griem Advanced Materials Co. Ltd.

Από την Κινεζική πλευρά επισημάνθηκε πως το ΙΓΜΕ μπορεί να συμβάλλει, μέσω της τεχνολογικής συνεργασίας με τα επιστημονικά ινστιτούτα, τα εργαστήρια και τα ερευνητικά κέντρα, στην ορθολογικότερη έρευνα για τον εντοπισμό, την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των σπανίων γαιών.

Από Ελληνικής πλευράς παρουσιάστηκε η πορεία των ερευνών και τα έως τώρα αποτελέσματα του προγράμματος EURARE.

Όπως είναι γνωστό, η Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως στο πεδίο των σπανίων γαιών. Στο υπέδαφός της βρίσκεται το 23 % των παγκοσμίων αποθεμάτων σπανίων γαιών. Επίσης, η Κίνα διαθέτει την τεχνογνωσία στην ανακάλυψη, εξόρυξη και εκμετάλλευση των σπάνιων γαιών.

Ο τζίρος των καταναλωτικών προϊόντων, στα οποία χρησιμοποιούνται σπάνιες γαίες, ίσως ξεπερνά τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως!

Οι σπάνιες γαίες χρησιμοποιούνται και σε υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα

Αυτό τις καθιστά γεωστρατηγικά ορυκτά.

Όπως έχει γίνει γνωστό, η Κίνα χρησιμοποιεί τις σπάνιες γαίες και ως διπλωματικό εργαλείο για «μέσο συγχώρεσης χρέους» (debt forgiveness)! 

Ακριβώς αυτή την πολιτική ακολουθεί και στην Νοτιοανατολική Ασία και στην Αφρική.

Έτσι, ο κίνδυνος η Ελλάδα να ψυχράνει τις σχέσεις της με τη Δύση, είναι κάτι που θα πρέπει να προσεχτεί, καθώς σπάνιες γαίες και υδρογονάνθρακες είναι της ίδιας αξίας και σημασίας.

Βέβαια, η αλλαγή πολιτικής των τελευταίων μηνών, με το άδειασμα της Ρωσίας από την Ελλάδα, πιθανότατα σημαίνει πως προοπτική συνεργασίας με την Κίνα στο θέμα αυτό δεν υπάρχει.

Το πιο πιθανό είναι η εξόρυξη των υδρογονανθράκων και των σπανίων γαιών της Ελλάδας να γίνει από Αμερικανικές και Ευρωπαϊκές εταιρείες, με αντάλλαγμα την διαγραφή, μέρους ή και ολόκληρου το χρέους.

Όπως έχουμε γράψει επανειλημμένα, η Ελλάδα δεν είναι απλά γωνιακό μαγαζί. Είναι ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο στο κέντρο της πόλης. Αυτός είναι και ο λόγος που ολόκληρος ο πλανήτης ασχολείται εδώ και 5 χρόνια με την «διάσωση» της Ελλάδας…



* Σπάνιες Γαίες:
1. Λανθάνιο, Δημήτριο, Πρασεοδύμιο, Νεοδύμιο, Προμήθειο και Σαμάρειο.
Κύριες πηγές των στοιχείων αυτών είναι τα ορυκτά μοναζίτης, τσερίτης και αλλανίτης.
2. Ευρώπιο, Γαδολίνιο και Τέρβιο.
Κύριες πηγές των στοιχείων αυτών είναι τα ορυκτά σαμαρσκίτης και μερικά είδη ξενοτίμου.
3. Δυσπρόσιο, Όλμιο, Ύτριο, Έρβιο, Θούλιο, Υτέρβιο και Λουτέτσιο.
Κύριες πηγές των στοιχείων αυτών είναι τα ορυκτά γαδολινίτης, ξενότιμο, ευξενίτης και φεργκιουσονίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου