Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2015

Το μνημείο της Αμφίπολης είναι για τον Ηφαιστίωνα;

Η επικεφαλής της ανασκαφής στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη Κατερίνα Περιστέρη, παρουσίασε τα αναλυτικά στοιχεία της ανασκαφής, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αποκαλύπτοντας ότι το μνημείο ήταν παραγγελία του Μεγάλου Αλεξάνδρου για τον αδελφικό του φίλο Ηφαιστίωνα.

Σύμφωνα με την κ. Περιστέρη, το μνημείο δημιούργησε ο κορυφαίος αρχιτέκτονας της εποχής Δεινοκράτης, καθώς οι αρχαιολόγοι εντόπισαν ευρήματα με την σφραγίδα του προσωπικού αρχιτέκτονα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ τονίστηκε ότι δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο αμφισβήτησης ότι το μνημείο είναι της Ελληνιστικής εποχής.

Η κυρία Περιστέρη ανέφερε ότι βρέθηκε στον τύμβο το μονόγραμμα του Αντίγονου του Μονόφθαλμου και του Ηφαιστίωνα. Επισήμανε ότι ο τύμβος έχει υποστεί πολυάριθμες λεηλασίες μέχρι τον καιρό των τελευταίων Μακεδόνων και υπογράμμισε ότι τα στοιχεία αποκαλύπτουν την ύπαρξη λατρευτικού χώρου εντός του μνημείου για μεγάλο ήρωα.

Υπάρχουν τρεις επιγραφές που αποτελούν συμβόλαια έργου του ταφικού μνημείου. Οι επιγραφές γράφουν: «παρέλαβον» και έχουν το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα. Αυτό δηλώνει ότι πρόκειται για συμβόλαιο κατασκευής έργου και πλούσια εργολαβία.

Είναι αναγκαία η συνδρομή επιγραφολόγου για την αποκρυπτογράφηση της επιγραφής, τόνισε η έφορος αρχαιοτήτων Αγγελική Κοτταρίδη, η οποία αμφισβητεί πως το μνημείο ανήκει στην Ηφαιστίωνα. Μάλιστα είπε πως δεν είναι πουθενά ευανάγνωστο το όνομα του Ηφαιστίωνα στις επιγραφές που βρέθηκαν μακριά από το μνημείο.

Επίσης παρουσιάστηκε παράσταση από ζωφόρο που εντοπίστηκε στο εσωτερικό του ταφικού μνημείου και στην οποία απεικονίζεται ανδρική μορφή. Η μορφή αυτή σε ένα σημείο εμφανίζεται έφιππη με τον οπλισμό της και σε άλλα ξαπλωμένη σε ανάκλιντρο σε σύναξη νεκρών συνοδευόμενη από τον Ύπνο και τον Θάνατο.

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών βρέθηκαν νομίσματα σε καλή κατάσταση, όπως του Αλέξανδρου και του Κασσάνδρου. Όμως τα περισσότερα νομίσματα που βρέθηκαν είναι καμένα ή κατεστραμμένα.

Όπως αποδεικνύεται από επιγραφές, οι οποίες βρίσκονταν σε κοινή θέα κοντά στον Λέοντα της Αμφίπολης επί 80-90 χρόνια, το ταφικό μνημείο ήταν αφιερωμένο στον αδελφικό φίλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον Ηφαιστίωνα.

Ο Τύμβος Καστά δημιουργήθηκε επί ενός προϋπάρχοντος γηλόφου, αλλά και εντός μιας παλαιότερης νεκρόπολης. Ο Δεινοκράτης περιέκλεισε με έναν τεράστιο κυκλικό περίβολο τις παλαιότερες ταφές και δημιούργησε ένα μεγαλοπρεπές λατρευτικό μνημείο, αφιερωμένο στον Ηφαιστίωνα.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο αρχιτέκτονα της ανασκαφής κ. Λεφαντζή, ο λέοντας της Αμφίπολης βρισκόταν στην κορυφή του τύμβου και αποτελεί μνημείο το οποίο τυπολογικά ομοιάζει με αντίστοιχα μνημεία με λιοντάρι στα Εκβάτανα, τόπο θανάτου του Ηφαιστίωνα και στην Αλεξάνδρεια, όπου έχει βρεθεί επιγραφή παραγγελία του εταίρου Κλεομένη για την κατασκευή του, κατ' εντολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος είχε ζητήσει να αναγράφεται το όνομα του Ηφαιστίωνα.

Ο κ. Λεφαντζής καταλήγοντας στην εισήγησή του επισήμανε ότι ο Αντίγονος ο Μονόφθαλμος και ο Δεινοκράτης είχαν «κοινό εφαλτήριο να συνεχίσουν το όραμα του Αλεξάνδρου, ο ένας το πολιτικό και ο άλλος το αρχιτεκτονικό».
Παρατήρησε ότι ο Δεινοκράτης μετά τον θάνατο του Ηφαιστίωνα ανέλαβε πολυδάπανα έργα και με εντολή του Έλληνα στρατηλάτη έστησε ηρώα στον ίδιο αρχιτεκτονικό τύπο στην Αλεξάνδρεια (σε δύο σημεία, στον Φάρο και στην Κανωπική οδό) και αλλού.

Η κ. Περιστέρη απαντώντας σε ερωτήσεις ήταν ξεκάθαρη και απόλυτη: «αυτό το μνημείο δεν είναι Ρωμαϊκό».Με πληροφορίες από τα iefimerida.gr και ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου