Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας και στο Αφγανιστάν κατά του ISIS

Η Ρωσία θα αναπτύξει επιπλέον επιθετικά ελικόπτερα Mi-24P και μεταφορικά Mi-8MTV στην βάση του Τατζικιστάν, που βρίσκεται μόλις 200km από το Αφγανιστάν και την πόλη Κουντούζ, που την κατέλαβαν οι Ταλιμπάν πριν λίγες μέρες.

Την ανακοίνωση έκανε ο Γιάροσλαβ Ροσούπκιν, αξιωματούχος του Ρωσικού Στρατού, που είπε πως πρόκειται για την 201 στρατιωτική Ρωσική βάση στο Gissar, στην αεροπορική βάση Aini, 30km από το Dushanbe του Τατζικιστάν.

Mi-24

Ταυτόχρονα, όπως έγραψε η εφημερίδα Izvestia, ο Αφγανός αντιπρόεδρος Αμπντούλ Ρασίντ Ντοστούμ συμφώνησε με τον Ρώσο επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών για θέματα κεντρικής Ασίας, στην πώληση στο Αφγανιστάν αρκετών επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35.

Τα ελικόπτερα θα χρησιμοποιηθούν στη μάχη κατά των Ταλιμπάν, αλλά και του Ισλαμικού Κράτους που έχει 2000 με 3000 πολεμιστές στο Αφγανιστάν. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς σύμφωνα με τον στρατηγό Βαλερύ Γκερασίμοφ.

Επίσης, ο Αφγανός αντιπρόεδρος ζήτησε την βοήθεια της Ρωσίας στην αντιμετώπιση των Ταλιμπάν και του Ισλαμικού Κράτους, μέσω στρατιωτικής βοήθειας. Η βοήθεια των Ρώσων κρίθηκε απαραίτητη καθώς οι στρατιωτικές συμφωνίες με τους Δυτικούς δεν έφεραν αποτελέσματα, ενώ οι φανατικοί ισλαμιστές ετοιμάζονται να εξαπολύσουν επιθέσεις στην Κεντρική Ασία, την Ρωσία και το Αφγανιστάν.

Ο Ρώσος αξιωματούχος Ζαμίρ Καμπούλοφ δήλωσε πως οι Αφγανοί είναι ικανοί να υπερασπιστούν μόνοι τους την χώρα τους και πρέπει να το κάνουν. Το να βασίζονται στην βοήθεια των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ μόνο προβλήματα δημιούργησε, ενώ είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν οι εξτρεμιστές.

Από την πλευρά του ο Χαφέζ Ρασέκ του κόμματος αλληλεγγύης του Αφγανιστάν, αμφιβάλει αν τελικά οι ΗΠΑ επιτρέψουν την διείσδυση των Ρώσων στο Αφγανιστάν.


Mi-35

Με πληροφορίες από το sputniknews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου