Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Ακόμα χαμηλότερη φορολογία στην Ιρλανδία για τις επιχειρήσεις

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, παρόλο που δέχεται επικρίσεις από Ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ για ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση πολυεθνικών εταιρειών, ανακοίνωσε εχθές νέους χαμηλότερους συντελεστές φορολίας.

Η Ιρλανδία, της οποίας ο φορολογικός συντελεστής του 12,5% για επιχειρήσεις είναι ήδη ένας από τους χαμηλότερους στις ανεπτυγμένες χώρες, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τον συντελεστή στο 6,25% από τις αρχές του 2016, δημιουργώντας μια νέα φορολογική κατηγορία, που θα αφορά έσοδα που σχετίζονται με τις πατέντες των εταιρειών και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Στις εταιρίες που θα μπορούσαν να ευνοηθούν από το νέο συντελεστή περιλαμβάνονται οι Apple, Google, Facebook και Microsoft, καθώς όλες τους έχουν σημαντικές δραστηριότητες στην Ιρλανδία αλλά και πνευματική ιδιοκτησία που θα μπορούσε να υπαχθεί στο νέο καθεστώς.

Η Βρετανία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία, έχουν ήδη δημιουργήσει αντίστοιχες φορολογικές κατηγορίες για την πνευματική ιδιοκτησία, ελπίζοντας ότι θα προσελκύσουν επενδύσεις από ξένες εταιρείες.

 «Αυτό βάζει την Ιρλανδία στη μοναδική θέση να προσφέρει μακροπρόθεσμη βεβαιότητα στις βιομηχανίες που σχεδιάζουν επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης» δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν.

Όπως όμως επισημαίνεται στην Βρετανική εφημερίδα Telegraph, οι εταιρείες για να κάνουν χρήση του χαμηλότερου συντελεστή, θα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι πραγματικά καινοτόμες και να απασχολούν, στην Ιρλανδία, ανθρώπους με υψηλή εξειδίκευση.

Επίσης, θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι τα κέρδη τους συνδέονται με πατέντες και λογισμικό με πνευματικά δικαιώματα, που ήταν προϊόν έρευνας και ανάπτυξης στην Ιρλανδία.

Σύμφωνα με την Telegraph, ο στόχος είναι να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις να προσλάβουν εξειδικευμένο προσωπικό και να ενισχύσουν την καινοτομία, αντί απλά να χρησιμοποιούν την Ιρλανδία ως έδρα κάποιων δραστηριοτήτων τους για να πληρώνουν χαμηλότερο φόρο.

Φυσικά στην Ελλάδα, δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια μείωσης των φορολογικών συντελεστών, ώστε να δελεαστούν κάποιες εταιρείες και να ανοίξουν ένα εργοστάσιο παραγωγής, που θα δώσει δουλειά στους δοκιμαζόμενους από την ανεργία Έλληνες…

Ας μην ξεχνάμε και την καταστροφική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον Μπιλ Κλίντον, που όταν τον ρώτησε τι είναι έτοιμος να προσφέρει σε κάποιον που έχει να επενδύσει πολλά εκατομμύρια στην Ελλάδα, εκείνος δεν απάντησε, καθώς δεν έχει να προσφέρει τίποτα! 

Ούτε σταθερότητα, ούτε φοροαπαλλαγές, ούτε κάποιο άλλο κίνητρο…
Γιατί επομένως να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου