Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Αβάσταχτοι φόροι και ΕΝΦΙΑ ξεσκίζουν την ακίνητη περιουσία.

Οι άδικοι φόροι που καλούνται να πληρώσουν οι Έλληνες που έκαναν το λάθος τα τελευταία 60 χρόνια να αποκτήσουν ακίνητα, αντί να ξοδεύουν τα χρήματά τους σε λούσα, είναι πλέον αβάσταχτοι.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η «αριστερή» και «προοδευτική» κυβέρνηση, σχεδιάζει το αφορολόγητο όριο για τον ΕΝΦΙΑ να είναι 20 με 30 χιλιάδες ευρώ για το 2016.

Το αφορολόγητο δεν θα ισχύσει για όλους, αλλά μόνο για αυτούς που η αξία της πρώτης κατοικίας τους δεν υπερβαίνει ένα όριο, περίπου 100 με 150 χιλιάδες ευρώ.

Για τα ακίνητα μεγαλύτερης άξιας και η πρώτη κατοικία θα φορολογείται από το πρώτο ευρώ, με νέους ελαφρώς τροποποιημένους συντελεστές και νέα κλιμάκια τιμών ζώνης.

Έτσι, για να μην μειωθεί ο συνολικός στόχος των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ (2,65 δις.) το σχέδιο προβλέπει να αυξηθούν οι συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται σε ακίνητη περιουσία άνω των 300 χιλιάδων ευρώ και να καταργηθούν οι εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα.

Επίσης, αναμένεται η ένταξη στο σχέδιο εκτάσεων στην Ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά όπου έχουν εντοπιστεί πολυτελείς κατοικίες.

Όπως ανακοινώθηκε, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 θα έχει γίνει πλήρης εξομοίωση των αντικειμενικών και των εμπορικών τιμών των ακίνητων.

Θυμίζουμε πως ως τις 15 Οκτωβρίου θα έχουν αναρτηθεί στο TAXIS τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ.



Από την πλευρά της η ΠΟΜΙΔΑ με μια επιστολή σε δραματικούς τόνους προς τον υπουργό Οικονομικών, αντιδρά στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η ΠΟΜΙΔΑ κάνει λόγο για στυγνή φορολόγηση, για αφανισμό των διατηρητέων κτιρίων και ζητά ουσιαστική διαβούλευση με την ηγεσία του υπουργείου.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, το ΥΠΟΙΚ αυξάνει την φορολογία των μισθωμάτων έως και 40% την ώρα που ζητά την καταβολή βαρύτατου ΕΝΦΙΑ από τους ίδιους φορολογούμενους.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

«Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί

Με τις διατάξεις του σ.ν. που δώσατε σε «διαβούλευση» μέσα σε μια Κυριακή και χωρίς καμιά απολύτως ουσιαστική διαβούλευση μαζί μας, οδηγείτε κυριολεκτικά στο εκτελεστικό απόσπασμα τεράστιες κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων.

Συγκεκριμένα, με διατάξεις που ελάχιστοι μπορούν να καταλάβουν:

1. Επιβάλλετε στυγνή φορολόγηση στα αποδεδειγμένα ανείσπρακτα μισθώματα, εξωθώντας την κοινωνία σε αναγκαστικές εξώσεις, αλλά και αυτοδικίες, αφού και οι νόμιμες εξώσεις σήμερα απαγορεύονται.

2. Αυξάνετε την φορολογία των μισθωμάτων έως και 40% την ώρα που ζητάτε την καταβολή βαρύτατου ΕΝΦΙΑ από τους ίδιους φορολογούμενους.

3. Καταδικάζετε σε αφανισμό και κατεδάφιση τα διατηρητέα κτίρια της χώρας μας άνω των 100 ετών, επιβάλλοντας συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ, παρά τη ρητή διάταξη του Συντάγματος (24 παρ.6) και την κυρωμένη από τη χώρα μας Διεθνή Σύμβαση της Γρανάδας (Σ28.1).

4. Η επιβολή συμπληρωματικού φόρου ΕΝΦΙΑ στην εκτός σχεδίου γη ήταν πάγιο αίτημά μας, με αποκλειστικό στόχο να υπάρξει δυνατότητα της αναγκαίας αντίστοιχης ελάφρυνσης του φορολογικού βάρους της αστικής περιουσίας, η οποία αδυνατεί πλέον να ανταπεξέλθει στη δημευτική διπλή φορολόγηση ΕΝΦΙΑ με βάση αντικειμενικές αξίες που ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν και όχι να αποτελέσει αυτό ένα ακόμη στυγνό φορολογικό μέτρο σε βάρος της ιδιοκτησίας.

Με αλλεπάλληλες επιστολές μας σας ζητήσαμε να μας καλέσετε σε άμεση και ουσιαστική διαβούλευση για τα παραπάνω ζητήματα, τα οποία συμβαίνει να γνωρίζουμε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον, αφού για μας είναι κυριολεκτικά θέματα «ζωής και θανάτου», πλην ματαίως. Σας καλούμε να το πράξετε έστω και τώρα.»



Ας δούμε τώρα ένα πραγματικό παράδειγμα, βγαλμένο από την ζωή.
Μόνο τα ονόματα έχουν αλλάξει για ευνόητους λόγους.

Η Σοφία που είναι 44 ετών αδιόριστη φιλόλογος που εργάζεται εδώ και 13 χρόνια ανά την Ελλάδα ως ωρομίσθια και αναπληρώτρια, είναι παντρεμένη με τον Νίκο που είναι 48 ετών και είναι τραπεζικός υπάλληλος. Ο μισθός του Νίκου είναι περίπου 1100 ευρώ, ενώ η Μαρία που εργάζεται ως αναπληρώτρια μακριά από το σπίτι της για 8 ή 9 μήνες λαμβάνει 1000 ευρώ τον μήνα. Το ζευγάρι έχει 2 παιδιά στο Δημοτικό και παντρεύτηκε πριν 15 χρόνια.

Οι γονείς της Σοφίας «προίκισαν» την κόρη τους με ένα οικόπεδο σε καλή περιοχή του Βόλου.
Το οικόπεδο δόθηκε αντιπαροχή και το ζευγάρι πήρε 4 σπίτια των 92 τετραγωνικών το καθένα, με πάρκινγκ και αποθήκη.
Στο ένα διαμέρισμα μένει και τα άλλα 3 τα νοικιάζει προς 300 ευρώ μηνιαίως.

Έτσι η Σοφία έχει ένα εισόδημα 900 ευρώ μηνιαίως και καθώς δεν έχει μόνιμη εργασία, ζουν αξιοπρεπώς με τον σύζυγό της.

Διευκρινίζουμε πως η Σοφία δεν έχει άλλα εισοδήματα (ιδιαίτερα μαθήματα) καθώς το ότι κάθε χρόνο εργάζεται ως αναπληρώτρια σε διαφορετικό νομό και λείπει από το σπίτι της, καθιστά αδύνατο το να κάνει ιδιαίτερα μαθήματα.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, ο φόρος στα 900 Χ 12 = 10.800 ευρώ τον χρόνο είναι 15%, δηλαδή 1620 ευρώ.

Ο ΕΝΦΙΑ για τα 4 σπίτια είναι 1960 ευρώ.

Επειδή η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας των 4 διαμερισμάτων είναι:
110.000 Χ 4 = 440.000 ευρώ, επιβάλλεται extra φόρος 0,2% δηλαδή 880 ευρώ.

Συνολικά η Σοφία πρέπει να πληρώσει για τα 4 διαμερίσματα:
Φόρος 1620 + ΕΝΦΙΑ 1960 + 880 = 4.460 ευρώ


Άρα, από τα 10.800 που εισέπραξε, θα της μείνουν 6.340 ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως από τα 900 τον μήνα που εισπράττει, της μένουν μόνο 528!!!

Είναι σωστό αυτό;
Είναι δίκαιο;
Είναι πλούσια η Σοφία και η οικογένειά της;

Εάν δεν υπήρχε ο ΑΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΚΑΤΟΧΗΣ που λέγεται ΕΝΦΙΑ, στη Σοφία θα έμεναν κάθε μήνα από τα ενοίκια 765 ευρώ.

Μην βιαστείτε να πείτε πως η Σοφία έχει 4 σπίτια και εγώ κανένα.

Τα σπίτια δεν ήρθαν τζάμπα.
Οι γονείς της μετά από οικονομίες 30 ετών αγόρασαν το οικόπεδο που το μεταβίβασαν στην Σοφία, η οποία το έδωσε αντιπαροχή για να έχει μια καλύτερη ζωή από τα ενοίκια που θα εισπράττει.
Για όλα τα προηγούμενα πληρώθηκαν πολλές χιλιάδες ευρώ στην εφορία, στα συμβολαιογραφικά, στο υποθηκοφυλακείο, στους δικηγόρους και φυσικά extra στον εργολάβο για να φτιάξει τα σπίτια «της προκοπής» καθώς όλοι γνωρίζουμε πόσο φτηνιάρικες είναι οι εργολαβικές κατασκευές…

Στη θέση τη Σοφίας βρίσκονται χιλιάδες Έλληνες.
Η εφορία τους θεωρεί «πλούσιους» ενώ η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.
Γι’ αυτό μη ζηλεύετε και μη βιάζεστε να κρίνετε και να φωνάξετε: «η Σοφία έχει, ας πληρώσει»…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου