Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Ευρωπαίος υπουργός ζήτησε στρατόπεδο 300.000 προσφύγων στην Αθήνα

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, είπε ότι ο Βέλγος Υπουργός ζήτησε να φτιαχτεί στρατόπεδο για 300.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα και να γίνεται push back σε όσους προσπαθούν να εισέλθουν μέσω θάλασσας σε Ευρωπαϊκό έδαφος.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Μουζάλας είπε πως ένας απίστευτος Υπουργός πρότεινε να δημιουργηθεί στρατόπεδο με 300.000 πρόσφυγες στην Αθήνα, ότι υπάρχει περίπτωση να βγούμε από τη Σένγκεν και να κάνουμε push back στη θάλασσα, που είναι ποινικό αδίκημα και παράνομο.

Αντιθέτως, όπως είπε, μεγάλα κράτη της ΕΕ όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, είπαν ότι θέλουμε περισσότερη Σένγκεν. Επίσης, ο Υπουργός επικαλέστηκε και τις δηλώσεις της εκπροσώπου της Κομισιόν για το θέμα.

Ο Υπουργός διέψευσε ότι τέθηκε θέμα για μη επαρκή φύλαξη των συνόρων από την Ελλάδα, με εξαίρεση όπως είπε την Αυστριακή Υπουργό και τόνισε ότι η θέση της Frontex, όπως εκφράστηκε στη Σύνοδο, ήταν αθωωτική για την Ελλάδα, αφού όπως σημείωσαν «η θάλασσα δεν είναι αγρός».

Όπως είπε ο κ. Μουζάλας, τα hotspot θα είναι έτοιμα μέχρι τέλη Φεβρουάριου, ενώ αρχές Μαρτίου θα είναι λειτουργικά.

Την ίδια στιγμή, οι Financial Times κάνουν λόγο για ανταλλαγή χρέους της Ελλάδας με πρόσφυγες – μετανάστες, επικαλούμενοι κοινοτικούς αξιωματούχους. Στο άρθρο με τίτλο «το Ελληνικό χρέος είναι το κλειδί στην προσφυγική κρίση», γίνεται λόγος για τη δημιουργία ενός τεράστιου κέντρου κράτησης προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, ώστε να απαλλαγεί η Ευρώπη από το προσφυγικό και σε αντάλλαγμα η Ευρώπη να προχωρήσει σε γενναίο κούρεμα του Ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, το σχέδιο αυτό πιστεύεται ότι έχει την υποστήριξη του Βερολίνου, ενώ αξιωματούχοι της ΕΕ είναι γνωστό ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο στεγανοποίησης, μπλοκάροντας τα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και τη ΠΓΔΜ, η οποία είναι η κύρια διαδρομή προς το Βορρά.



Διαβάστε επίσης:
Financial Times: Η ΕΕ σκέφτεται να περικυκλώσει με φράχτη την Ελλάδα για να σταματήσει τη μεταναστευτική ροή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου