Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Οι Τούρκοι ανακάλυψαν φυσικό αέριο στην Ανατολική Θράκη!

Η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ανατολική Θράκη και η Ελλάδα κοιμάται. Για την ακρίβεια κοιμάται η κυβέρνηση, που δεν αξιοποιεί τα μέχρι στιγμής ευρήματα, που είναι πολλά υποσχόμενα.

Φυσικά την ευθύνη για την ανικανότητα της κυβέρνησης να προωθήσει τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο την έχει ο Ελληνικός λαός, που διαχρονικά ψηφίζει τους ανίκανους, αλλά αυτό θα το εξετάσουμε σε άλλο άρθρο.

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με δημοσίευμα του pronews η Καναδική κρατική εταιρεία Valeura που διεξάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Τουρκία, ανακοίνωσε ότι στην γεώτρηση που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης εντοπίστηκε ικανή ποσότητα φυσικού αερίου.

Η γεώτρηση έφθασε σε βάθος 2.735 μέτρων. Το κοίτασμα σχεδιάζεται να τροφοδοτήσει τον αγωγό Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας (TGI) εάν αυτός γίνει.

Ο χάρτης της εταιρείας δείχνει περιοχές όπου έχει πραγματοποιήσει ή πρόκειται να πραγματοποιήσει έρευνες στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Αμερικανική στατιστική υπηρεσία ΕΙΑ, θεωρεί ότι στο Τουρκικό κομμάτι της Θράκης βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου παγκοσμίως!

Επίσης, προκαταρκτική μελέτη του ΙΓΜΕ θεωρεί ότι υπάρχουν αντίστοιχες δομές και στο Ελληνικό κομμάτι της Θράκης, εκτίμηση που εφόσον επαληθευτεί αλλάζει τις ενεργειακές και γεωπολιτικές ισορροπίες της περιοχής.

Σύμφωνα με την ΕΙΑ (2013) στην Ανατολική Θράκη έχουν εντοπιστεί στο πεδίο Hamitabat Shale γεωλογικοί σχηματισμοί που περιέχουν 34 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου από σχιστόλιθο, εκ των οποίων τα 6 τρις είναι ανακτήσιμα.
Επίσης εντοπίστηκαν 2 δις βαρέλια σχιστολιθικού πετρελαίου, εκ των οποίων τα 100 εκατομμύρια βαρέλια είναι ανακτήσιμα!

Είναι γνωστό σε όλους τους κατοίκους του Έβρου πως κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα, Γάλλοι και Γερμανοί είχαν προβεί σε έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην περιοχή. Μάλιστα οι Γάλλοι είχαν κάνει γεώτρηση στην περιοχή της Ορεστιάδας και είχαν βρει φυσικό αέριο. Οι Γερμανοί είχαν βρει πετρέλαιο στην ευρύτερη περιοχή της Λευκίμης, αλλά οι γεωτρήσεις σφραγίστηκαν. Γιατί;

Ας μην ξεχνάμε και την υπόθεση του ζεόλιθου στον Έβρο, που ακόμη παραμένει αναξιοποίητος.
Περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ μπορεί να προσθέσει στην περιφερειακή οικονομία ο ζεόλιθος ως πρώτη ύλη και δεκάδες δισεκατομμύρια μεταποιημένος, εκτίμησε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Παυλίδης, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα η περιφέρεια δεν έχει εισπράξει απολύτως τίποτα, παρά το γεγονός ότι στον Έβρο εμφανίζεται το πλέον αξιοποιήσιμο και πλούσιο κοίτασμα της χώρας!

Ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, στο περιθώριο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη τον Ιούνιο του 2015 με θέμα την αξιοποίηση του ζεόλιθου του Έβρου, τόνισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη απελευθέρωσης της νομοθεσίας των εξορύξεων καθώς «μέσα από διαδικασίες σχεδόν αποικιοκρατικές, μέσα από γραφειοκρατία η οποία πολλές φορές είναι ανυπέρβλητη, μας δημιουργούνται τεράστια προβλήματα».

Τέλος, αξίζει να θυμίσουμε τι γραφόταν τον Ιούλιο του 2013 για τους Ελληνικούς υδρογονάνθρακες.
Ελπίδες ότι η Ελλάδα θα γίνει Σαουδική Αραβία, γεννούσε η περιβαλλοντολογική έρευνα για την ύπαρξη υδρογονανθράκων της Νορβηγικής εταιρείας PGS.

Από την έρευνα των Νορβηγών προέκυψε ότι τέσσερις περιοχές στην Ελλάδα, σε Ιόνιο και Κρήτη παρουσιάζουν μεγάλες δυνατότητες και σημαντική δυναμική σε κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, όπως είχε ανακοινώσει ο τότε Υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης.
Μάλιστα η PGS θα διέθεσε τα στοιχεία της έρευνας προς πώληση σε πετρελαϊκές εταιρείες από το 2013!

Τι έγινε όμως από τότε μέχρι σήμερα; Ποιες εταιρείες ενδιαφέρθηκαν; Πόσα συμβόλαια υπογράφηκαν;
Μήπως όμως τα κοιτάσματα δεσμεύτηκαν το καλοκαίρι του 2015 από τους δανειστές, σε περίπτωση που δεν αποπληρωθούν τα δάνεια…


Θυμίζουμε πως η αξία των κοιτασμάτων συνολικά υπολογίζεται από 1 έως 3 τρισεκατομμύρια δολάρια…

Το μόνο καλό και ελπιδοφόρο στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας είναι η ανακοίνωση της Energean Oil πως διπλασιάστηκε η παραγωγή πετρελαίου από το κοίτασμα του Πρίνου με την ολοκλήρωση της πρώτης από τις δεκαπέντε συνολικά γεωτρήσεις που έχουν σχεδιασθεί για την περίοδο 2015-2017 στον Κόλπο της Καβάλας, φτάνοντας τα 3.000 βαρέλια ημερησίως.

Τα διαπιστωμένα αποθέματα πετρελαίου στον Κόλπο της Καβάλας, εκτιμώνται σε 30 εκατομμύρια βαρέλια. Για την άντλησή τους θα επενδυθούν 200 εκατομμύρια δολάρια.
Το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνουν τεχνικές παρεμβάσεις για την αύξηση της παραγωγής σε τρεις παλαιότερες γεωτρήσεις στον Πρίνο και στον Βόρειο Πρίνο, ενώ έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για μια νέα γεώτρηση.
Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία των δεδομένων που αποκτήθηκαν από τις σεισμικές έρευνες τριών διαστάσεων που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι του 2015 καθώς και η προετοιμασία για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον.

Ας ελπίσουμε πως η Ελληνική κυβέρνηση επιτέλους θα ξυπνήσει από την λήθαργο που βρίσκεται στο θέμα της εκμετάλλευσης των Ελληνικών υδρογονανθράκων και θα προβεί στην άμεση αξιοποίησή τους, ώστε να εισρεύσουν έσοδα στα κρατικά ταμεία!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου