Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

ΔΝΤ: Λάθος η συνταγή, αλλά το μνημόνιο θα εκτελεστεί!

Ξεκάθαρα μη βιώσιμο χαρακτήρισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το χρέος της Ελλάδας σε ειδική έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας. Επίσης τονίζεται πως η κατ’ εξαίρεση βοήθεια προς την Ελλάδα το 2010, δεν ήταν σωστή!

Όπως έγινε γνωστό, το 2010 άλλαξε το καταστατικό του ΔΝΤ για να δοθούν στην Ελλάδα περισσότερα χρήματα (δανεικά) από όσα προβλεπόταν και δικαιούνταν. Έτσι, δεν έγινε δυνατή η αναδιάρθρωση του χρέους, που ήταν αναγκαία, ώστε να καταστεί το χρέος βιώσιμο.

Ο αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης Στρατηγικής, Πολιτικής και Επιθεώρησης Hugh Bredenkamp, δήλωσε ότι θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί καλύτερα και αποτελεσματικότερα η Ελληνική κρίση το 2010 απ’ ότι τελικά έγινε.

Ουσιαστικά ο Hugh Bredenkamp αμφισβήτησε τις αλλαγές που επιλέχθηκαν από το ΔΝΤ, σε συνεργασία με την τότε Ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους.

Στην πολυσέλιδη έκθεση τονίζονται τα εξής:
«Όταν η Ελληνική κρίση κορυφώθηκε στις αρχές του 2010, ούτε οι θεσμικές ρυθμίσεις στη ζώνη του ευρώ, ούτε οι χρηματοοικονομικές αγορές ήταν έτοιμες για αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους σε μια νομισματική ένωση στην οποία μετείχαν στενά συνδεδεμένες προηγμένες οικονομίες.
Σε αυτό το πλαίσιο, η συστηματική εξαίρεση αγόρασε χρόνο για να αποκτηθούν οι απαραίτητες αντιπυρικές ζώνες.
Όμως, η αποτελεσματικότητα του Ελληνικού προγράμματος διάσωσης στον μετριασμό της μετάδοσης της κρίσης ήταν μειωμένη».

Σύμφωνα με την έκθεση, ελήφθη πολιτική απόφαση από τους ηγέτες της Ευρωζώνης, οι οποίοι δέχθηκαν πως οι όροι χρηματοδότησης της Ελλάδος από τον επίσημο τομέα έπρεπε να βελτιωθούν για να ενισχύσουν τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους.

Τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δικαιολογούνται, για να μην λάβουν το μεγάλο μερίδιο της ευθύνης που τους ανήκει και υπογραμμίζουν στην έκθεση πως οι πολιτικές δηλώσεις που έγιναν τότε για το Ελληνικό πρόγραμμα ενέτειναν τις αμφιβολίες για την κατάσταση χωρών της Ευρωζώνης και ανάγκασαν τους επενδυτές να αναθεωρήσουν τις θέσεις τους σχετικά με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία.

Καταγράφεται επίσης η δήλωση της Καγκελαρίου Μέρκελ και του προέδρου Σαρκοζί, που πρότειναν να μοιραστούν το βάρος μελλοντικών χρεοκοπιών και οι ιδιώτες, με αποτέλεσμα να κλιμακωθεί και για ένα διάστημα να γίνει ανεξέλεγκτη, η κρίση στην Ιρλανδία.

Είναι σημαντικό, αν και πολύ αργά για την Ελλάδα, η παραδοχή και η ομολογία του ΔΝΤ, για το ότι όσα έγιναν τον Μάιο του 2010 για να παρακαμφθούν τα εμπόδια και να δοθούν τα δανεικά στην Ελλάδα, δεν ήταν σωστά!

Αυτά που έγιναν δεν ήταν σωστά επειδή:
1. Καθυστέρησε η αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, μία εξέλιξη που είχε πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην Ελληνική οικονομία.
2. Δεν απετράπη τελικά η μετάδοση και διάχυση των επιπτώσεων της Ελληνικής κρίσης χρέους σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι το 2010 δεν περιλήφθηκε στο πρόγραμμα η αναδιάρθρωση του χρέους με έγκριση της ίδιας της Ελλάδας!

Απορίας άξιο είναι όμως το γιατί ενώ υπάρχει η παραδοχή για τις λανθασμένες πολιτικές που ακολουθήθηκαν και για τις λάθος προβλέψεις (πολλαπλασιαστές) από το ΔΝΤ και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους στο «πρόγραμμα διάσωσης» της Ελλάδας, ενώ είναι γνωστό και παραδεκτό πως το πρόγραμμα «δεν βγαίνει» και πως είναι σχεδόν αδύνατο να αποπληρωθεί το Ελληνικό χρέος, οι «ειδικοί» και ταυτόχρονα δανειστές – τοκογλύφοι, δεν προχωράνε στην άμεση αναδιάρθρωση του χρέους και στην δημιουργία ενός νέου προγράμματος που «θα βγαίνει» και «θα βγάζει» την Ελλάδα από την κρίση, χωρίς να εξοντώνει τους Έλληνες πολίτες…


Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο και σύμφωνα με την εφημερίδα Αγορά, το ΔΝΤ ζητάει νέα μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα (σήμερα είναι 586 ευρώ) και απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, για να αρχίσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους...


Με πληροφορίες από το mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου