Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Δυσαρέσκεια ΗΠΑ για τον αποκλεισμό της Τουρκίας από την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού οίκου, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, ζητώντας του να εξομαλυνθούν σύντομα οι σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας για να επιταχυνθεί η ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ανακοίνωση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου για τα σχέδια κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, που δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία, ανησύχησε ιδιαίτερα την Ουάσιγκτον, που επιθυμεί διακαώς να μην μείνει έξω από τους σχεδιασμούς των χωρών της περιοχής η Τουρκία.

Ο Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε και στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο επίσης συζήτησε το θέμα της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν η Κύπρος, το Ισραήλ και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου:
«Σε συνέχεια της πρόσφατης συζήτησής τους στο Νταβός της Ελβετίας, ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν τηλεφώνησε νωρίτερα σήμερα (29 Ιανουαρίου) στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου για να συζητήσουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη βελτίωση των σχέσεων του Ισραήλ και της Τουρκίας και την προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο».

«Ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις θετικές συζητήσεις που είχε με Τούρκους αξιωματούχους για την εξεύρεση μιας διευθέτησης η οποία θα ξαναενώνει την Κύπρο σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου ενημέρωσε τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο για «την τριμερή συνάντηση στη Λευκωσία μεταξύ των ηγετών της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, για την οποία οι ηγέτες συμφώνησαν ότι ήταν ένα θετικό βήμα για τη περιφερειακή συνεργασία και ασφάλεια».

Σύμφωνα πάντα με τον Λευκό Οίκο, για την λύση του Κυπριακού «ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν υποσχέθηκε συνεχή Αμερικανική υποστήριξη για βοήθεια και προς τις δύο πλευρές, για να φτάσουν σε επιτυχή συμφωνία».

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, είχε το απόγευμα (29 Ιανουαρίου) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, η οποία διήρκεσε μισή περίπου ώρα.

Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος είπε ότι ο κ. Μπάιντεν ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις επαφές που είχε κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα και για τις συζητήσεις που έκανε με την Τουρκική κυβέρνηση για το Κυπριακό.

Επίσης είπε, ότι ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος διεμήνυσε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι οι ΗΠΑ και ο ίδιος προσωπικά είναι στη διάθεση της Κύπρου για οτιδήποτε χρειαστεί στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίλυση του Κυπριακού.

Οι ΗΠΑ κάνουν τα πάντα για να στηρίξουν την Τουρκία και τον Ερντογάν στο θέμα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου, επιβραβεύοντας την επιθετική πολιτική της Άγκυρας.
 

Είναι βέβαιο πως αν η Τουρκία αποδεχτεί τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, αν αποδεχτεί την Ελληνική και την Κυπριακή ΑΟΖ σε συμφωνία με το δίκαιο της θάλασσας, αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο, αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και αφήσει τις δύο κοινότητες στο νησί να τα βρουν, τότε η Τουρκία θα μπορεί να λάβει μέρος στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Μεσογείου, στο ποσό της αντιστοιχεί, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.


Με πληροφορίες από το mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου