Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Τριμερής Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ: εξαγγέλθηκε υποθαλάσσιος αγωγός

Απόλυτα επιτυχή και ιστορική χαρακτήρισε την συνάντηση ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας πως τέθηκαν τα θεμέλια για μια μεγάλη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο σε θέματα ενέργειας και ασφάλειας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για τα όσα συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν.

Όπως είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, συμφωνήθηκε η άμεση εκμετάλλευση των κοιτασμάτων Φυσικού αερίου. Αποφασίστηκε η δημιουργία τριμερούς επιτροπής για τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού από το Ισραήλ και την Κύπρο προς την Ελλάδα και μετά στην Ευρώπη. Ο αγωγός θα έχει και υποβρύχιο ηλεκτρικό καλώδιο μεταξύ των τριών χωρών, για την από κοινού χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας, που θα παράγεται από το φυσικό αέριο.

Συμφωνήθηκε η συνεργασία στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, τον τουρισμό, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας από εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, η συνεργασία στην πυρόσβεση, την έρευνα και διάσωση και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Όλα αυτά με σκοπό την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, όπως τονίστηκε και από τους τρεις ηγέτες.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας είπε πως οι τρεις χώρες στέλνουν ένα σημαντικό μήνυμα. Ενώνοντας τις δυνάμεις των χωρών, επιθυμία είναι να προαχθεί η ευημερία.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε πως είναι στρατηγική επιλογή της Ελλάδας αυτή η τριμερής συνεργασία, προς όφελος όλων. Συνεργασία βασισμένη στην καλή γειτονία. Η τριμερής συμφωνία δεν στρέφεται εναντίον τρίτων, αλλά αποτελεί παράδειγμα για όλους.

Όπως ειπώθηκε, αποφασίστηκε η σύσταση κοινής ομάδας συντονισμού για επίβλεψη της προόδου όσων συμφωνήθηκαν, εντός έξι μηνών, οπότε οι ηγέτες θ ξανασυναντηθούν.

Η Ελλάδα επιθυμεί να παίξει τον ρόλο της γέφυρας και της μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη, μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου και καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Συμφωνήθηκε επίσης,  προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των υδάτινων πόρων μέσω μνημονίου των τριών χωρών, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η ασφάλεια στην περιοχή.

Με πολύ προσεκτικές διατυπώσεις, οι ηγέτες αναφέρθηκαν σε δίκαιη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα και το Παλαιστινιακό.

Οι κοινές δηλώσεις των ηγετών κρίνονται προσεκτικές και καλοδιατυπωμένες, ώστε να ικανοποιηθεί και η Αίγυπτος, που συμμετέχει στην άλλη τριμερή συμμαχία – συνεργασία, Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου.

Έτσι, εάν οι τέσσερεις ιστορικές χώρες, που συνδέονται στενά εδώ και 4000 χρόνια (Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, Ισραήλ) καταφέρουν να δημιουργήσουν έναν ισχυρό και αποδοτικό άξονα στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε ο οποιοσδήποτε θελήσει να δημιουργήσει προβλήματα, θα έχει να αντιμετωπίσει 4 χώρες, που και στρατιωτικά, οι τρεις εξ αυτών, είναι πανίσχυρες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου