Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Η Τουρκία αλλάζει την εξωτερική της πολιτική ώστε να εξυπηρετεί μόνο τα εθνικά της συμφέροντα!

Η εξωτερική πολιτική κάθε χώρας υποτίθεται πως εξυπηρετεί τα εθνικά της συμφέροντα. Στην περίπτωση όμως της Τουρκίας, φαίνεται πως μέχρι τώρα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα άλλων χωρών…


Σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η χώρα του αλλάζει την εξωτερική της πολιτική και την ευθυγραμμίζει με τα εθνικά συμφέροντα, τονίζοντας ότι οι διεθνείς σχέσεις αλλάζουν συνεχώς, αναφέρεται σε δημοσίευμα του πρακτορείου Anadolu.

Επομένως, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παραδέχεται πως μέχρι σήμερα η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας εξυπηρετούσε και τα συμφέροντα άλλων χωρών, ενώ από εδώ και στο εξής, θα ελίσσεται με τρόπο που θα εξυπηρετεί τα βραχυχρόνια συμφέροντά της, χωρίς να ενδιαφέρεται εάν παραβιάζονται τα συμφέροντα και οι κατευθύνσεις των οργανισμών στις οποίες είναι μέλος η χώρα, όπως το ΝΑΤΟ.

Μιλώντας στους διπλωματικούς ανταποκριτές στην Άγκυρα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η πρόσφατη Τουρκική διπλωματία εξυμνείται, ειδικά με την σημαντική συμφωνία για τα σιτηρά της Ουκρανίας, τα οποία πλέον εξάγονται μέσω του Ευξείνου Πόντου, τερματίζοντας την παγκόσμια ανησυχία για τα τρόφιμα.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατονόμασε μερικές διπλωματικές επιτυχίες της Τουρκίας, όπως η συμφωνία για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τα οφέλη από το στρατηγικό σχέδιο του ΝΑΤΟ και την ανάπτυξη του Οργανισμού των Τουρκικών Χωρών.

Σε σχέση με τη Λιβύη, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η χώρα του θα αναπτύξει σχέσεις με την Ανατολική Λιβύη, βάσει των εθνικών της συμφερόντων.

«Πρόσφατα, ο Πρόεδρος του Λιβυκού κοινοβουλίου Ακίλα Σάλεχ επισκέφτηκε την χώρα μας. Προηγουμένως, ο πρέσβης μας πραγματοποίησε επίσκεψη στην περιοχή και συναντήθηκε με όλους του τοπικούς παίκτες. Τώρα, αντιπροσωπεία της Τουρκικής Βουλής θα επισκεφτεί την Λιβύη τις επόμενες ημέρες. Θα επισκεφθούν και την Τρίπολη και την Ανατολική Λιβύη. Επίσης, θα επισκεφτούν το Λιβυκό Κοινοβούλιο» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δείχνοντας πως η Τουρκία πραγματοποιεί άλλη μία διπλωματική κωλοτούμπα, καθώς προσπαθεί να συμφιλιωθεί με τον Στρατάρχη Χαφτάρ, τον οποίο πολέμησε με κάθε τρόπο (με μισθοφόρους και drone) υπερασπιζόμενη τον Σάραζ.

Σε σχέση με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι γίνονται συμπαγή βήματα από την ενεργή εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα υποστηρίξει επιπλέον μέτρα εμπιστοσύνης για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε για ακόμη μία φορά ότι ο δρόμος για την ειρήνη στην περιοχή περνάει μέσα από την Τουρκία. Αυτό είναι αλήθεια και για πολλές άλλες περιοχές, όπως ο Καύκασος, τα Βαλκάνια, η Μέση Ανατολή και η Αφρική» είπε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

«Ενεργούμε εντατικά μέσω διπλωματίας για την ειρήνη στην Βοσνία και Ερζεγοβίνη όπως και στο θέμα Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου» πρόσθεσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι αποτελεσματικό ενδιαφερόμενο μέρος στην Βοσνία και Ερζεγοβίνη, ο Τσαβούσογλου είπε ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ηγέτες στην περιοχή.

«Παρόλο που το Αζερμπαϊτζάν πήρε τον έλεγχο της περιοχής Lachin, η Αρμενία τοποθετεί νάρκες και καταστρέφει την περιοχή καθώς αποχωρεί από αυτήν. Αυτό είναι ένδειξη ότι δεν έχουν καλές προθέσεις» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τόνισε ότι το Αζερμπαϊτζάν ενίσχυσε τα κέρδη του (από τον πόλεμο) στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σχετικά με τις τελευταίες συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι συγκρούσεις φανερώνουν την εύθραυστη κατάσταση στην περιοχή, προσθέτοντας ότι η Αρμενία συνεχίζει τις προκλήσεις της.

«Φυσικά, είναι αδύνατο για το Αζερμπαϊτζάν να μην απαντήσει. Εάν θέλουμε να διαρκέσει η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή, η Αρμενία θα πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις και να προχωρήσει σε ειλικρινή βήματα προς την συνεργασία και την ειρήνη, προς εμάς και προς το Αζερμπαϊτζάν» πρόσθεσε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε επίσης για τον ρόλο της Τουρκίας στην Αφρική, την Λατινική Αμερική και την Ασία, ενώ διαβεβαίωσε ότι η χώρα θα συνεχίσει την άσκηση εξωτερικής πολιτικής χωρίς αποκλεισμούς.

Τέλος, επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ζήτησε να γίνουν αλλαγές στο διεθνές σύστημα για να επεκταθεί η δικαιοσύνη, με ό, τι αυτό μπορεί να συμαίνει.

Σε χθεσινή του ομιλία, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε με πολύ σκληρά λόγια για τους Ευρωπαίους, ενώ έπαιξε το παιχνίδι της Ρωσίας.
«Αν η ΕΕ είχε κινηθεί μαζί μας και είχε αφήσει στην άκρη την αλαζονεία της, τότε θα ήταν ένας παγκόσμιος παίκτης που θα χειροκροτούσαν όλοι όρθιοι. Όμως δεν έχουν όραμα. Η αλαζονεία τους, η ζήλια τους, τους τυφλώνει. Τα λέω και στους ίδιους. Δείτε τώρα, έρχεται χειμώνας. Κυρίως οι χώρες της Ευρώπης αναρωτιούνται πως θα περάσουν τον χειμώνα; Πόσο κρύο θα έχει; Κάποιες χώρες βάζουν ανώτατο όριο στους θερμοστάτες, κάποιες στους 19, κάποιες στους 20 βαθμούς. Ο Θεός να τους βοηθήσεις. Εγώ στους 20 κρυώνω. Εμείς, το ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα στο ζήτημα του αερίου, συμβαίνει λόγω των πολιτικών μας».

Προφανώς η Τουρκία μας αποκαλύπτει πως πλέον θα πράττει ανάλογα με τα συμφέροντά της και μόνο, αγνοώντας τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ και αγνοώντας το Διεθνές Δίκαιο, επειδή δεν μπορεί να συμμορφώνεται με οδηγίες - νόρμες που δεν ταυτίζονται με τα δικά της συμφέροντα. Όχι ότι μέχρι σήμερα η Τουρκία συμμορφωνόταν με το Διεθνές Δίκαιο, τις αποφάσεις του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά πλέον είναι επίσημο: θα πράττουν όπως αυτοί θεωρούν σωστό για τα συμφέροντα της Τουρκίας και μόνο, καθώς
«σωστή πλευρά της Ιστορίας» δεν υπάρχει μπροστά στα συμφέροντα της χώρας.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου