Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

Κιργιστάν – Τατζικιστάν: Νέα εστία πολέμου;

Η διασυνοριακή σύγκρουση μεταξύ των δύο πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών κλιμακώνεται, με πιθανή χρήση βαρέων όπλων.


Το Κιργιστάν (Κιργιζία) ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ότι οι δυνάμεις του Τατζικιστάν άνοιξαν ξανά πυρ σε πολλά από τα φυλάκιά του. Η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών έρχεται μετά από μια σύντομη σύγκρουση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, που είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 3 νεκρούς και 27 τραυματίες.

Οι Κιργίζιοι συνοριοφύλακες ανταπέδωσαν τα πυρά ενώ σημειώνονται συγκρούσεις σε όλο το μήκος των συνόρων. Οι δυνάμεις του Τατζικιστάν χρησιμοποίησαν τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και όλμους.

Το Τατζικιστάν κατηγόρησε τις δυνάμεις της Κιργιζίας ότι βομβάρδισαν ένα από τα φυλάκιά του και 7 χωριά με βαρύ οπλισμό. Ένας άμαχος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν, δήλωσαν οι αρχές στην πόλη Ισφάρα του Τατζικιστάν.

Ο Πρόεδρος της Κιργιζίας Sadyr Japarov και ο Πρόεδρος του Τατζικιστάν Emomali Rakhmon συμμετέχουν στην περιφερειακή σύνοδο ασφαλείας στο Ουζμπεκιστάν, μαζί με τους Προέδρους της Κίνας, της Ρωσίας, της Λευκορωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας και φωτογραφήθηκαν για την ομαδική φωτογραφία της Πέμπτης.

Οι κυβερνήτες των επαρχιών της Κιργιζίας και του Τατζικιστάν που βρίσκονται στα σύνορα, επρόκειτο να συναντηθούν σε συνοριακό σημείο διέλευσης για να προσπαθήσουν να εκτονώσουν την κατάσταση.

Οι συγκρούσεις για τα κακώς οριοθετημένα σύνορα μεταξύ των δύο πρώην Σοβιετικών δημοκρατιών είναι συχνές, αλλά συνήθως αποκλιμακώνονται γρήγορα, αν και πέρυσι τον Απρίλιο παραλίγο να οδηγήσουν σε ολοκληρωτικό πόλεμο. Τότε είχαν σκοτωθεί 31 Κιργίζιοι και είχαν τραυματιστεί περίπου 150.

Και οι δύο χώρες φιλοξενούν Ρωσικές στρατιωτικές βάσεις και έχουν στενούς δεσμούς με τη Μόσχα, η οποία προέτρεψε για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου