Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Τουρκικά drone με χημικά / βιολογικά όπλα στην Ουκρανία;

Η Ρωσία κατηγορεί με έγγραφα στον ΟΗΕ την Τουρκία ότι σκοπεύει να προμηθεύσει την Ουκρανία με drone δυνατότητας μεταφοράς χημικών / βιολογικών όπλων.
Ταυτόχρονα η Τουρκία παραδέχεται ότι διατηρεί πρόγραμμα «αντιμετώπισης βιολογικών απειλών» με συμμετοχή και άλλων χωρών.


Δεν πρόκειται για κάτι μυστικό, αφού γνωστοποιήθηκε στον ΟΗΕ, αλλά για κάτι που κανένα Δυτικό μέσο ενημέρωσης δεν πρόβαλε, ούτε καν τα Τουρκικά ΜΜΕ, καθώς αφορά την χώρα τους. Σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιεύει το Nordic Monitor η Ρωσία κατέθεσε έγγραφα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπήρξε ερώτηση των Ουκρανικών Αρχών προς την κατασκευάστρια εταιρεία Baykar για την δυνατότητα μεταφοράς που έχουν τα Τουρκικά drone δεξαμενών άνω των 20 λίτρων για αεροψεκασμούς σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 300 χιλιομέτρων!

Τα drone τύπου Bayraktar κατασκευάζονται στην Κωνσταντινούπολη από την εταιρεία Baykar που ανήκει στον γαμπρό του Ερντογάν, Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ.
Τα drone αυτά έχουν πωληθεί στην Ουκρανία, την Πολωνία, το Κατάρ, τη Λιβύη, τη Κιργιζία (Κιργιστάν), το Καζακστάν, την Αιθιοπία και το Αζερμπαϊτζάν.

Συγκεκριμένα, τα έγγραφα τα κατέθεσε η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Μάρτιο του 2022. Στα έγγραφα που έφτασαν στα χέρια των Ρώσων γινόταν λόγος για δυνατότητα μετατροπής των drone σε μηχανισμό μεταφοράς θανατηφόρων παραγόντων.

«Τα έγγραφα δείχνουν ότι το καθεστώς του Κιέβου προσπάθησε να αποκτήσει πρόσβαση σε τεχνικές για χρήση επικίνδυνων βιολογικών παραγόντων μέσω του αέρα. Το περασμένο έτος η Ουκρανία έστειλε ερώτηση στην Τουρκική κατασκευάστρια εταιρεία των UAV Baykar Makina που αφορούσε την δυνατότητα μεταφοράς των Bayraktar συσκευών ψεκασμού περισσοτέρων των 20 λίτρων αεροζόλ με εμβέλεια πτήσης 300 χιλιομέτρων, ώστε το drone να αποτελεί πραγματική απειλή ψεκασμού επικίνδυνων βιολογικών παραγόντων πάνω από την Ρωσική επικράτεια» αναφέρεται στο Ρωσικό έγγραφο.

Στις 19 Απριλίου 2022, κατατέθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αντίγραφο του εγγράφου που στάλθηκε από την Ουκρανία στην εταιρεία Baykar και η απάντηση της εταιρείας.

Εάν αυτές οι κατηγορίες είναι αληθινές, η Τουρκία και η Ουκρανία παραβιάζουν την Σύμβαση Απαγόρευσης Διάδοσης και Παραγωγής Βιολογικών και Χημικών Όπλων καθώς και άλλες Συνθήκες που απαγορεύουν την χρήση τέτοιων όπλων, αναφέρεται στο δημοσίευμα του Nordic Monitor.

Η Τουρκία δεν αντέδρασε στις κατηγορίες της Ρωσίας, παρά μόνο στις 7 Σεπτεμβρίου, όταν κατέθεσε γραπτή δήλωση σύμφωνα με την οποία η Τουρκία είναι μέλος της Συνθήκης από το 1974 και εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της από αυτήν.

«Τα αναφερόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που παράγονται στην Τουρκία χρησιμοποιούνται για αναγνώριση, επιτήρηση και στοχοποίηση και καταστροφή στόχων. Τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά δεν συμπεριλαμβάνουν συστήματα ή μηχανισμούς που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βιολογικά όπλα» αναφέρει η Τουρκική απάντηση.

Σύμφωνα με την επιστολή που έφτασε στα χέρια των Ρώσων, οι Ουκρανοί έθεσαν συγκεκριμένες ερωτήσεις στην κατασκευάστρια Τουρκική εταιρεία για τις δυνατότητες των drone. Οι περισσότερες ερωτήσεις ήταν λογικές, αλλά δύο από αυτές χτύπησαν καμπανάκι και αφορούσαν την δυνατότητα εισαγωγής βιολογικών όπλων στα drone. Οι ερωτήσεις αφορούσαν το μέγιστο φορτίο του αεροζόλ και του μηχανισμού ψεκασμού.

«Είναι το UAV εξοπλισμένο με σύστημα / μηχανισμό για ψεκασμό αεροζόλ με χωρητικότητα μεγαλύτερη από 20 λίτρα;» ήταν η ένατη ερώτηση που υποβλήθηκε από τους Ουκρανούς στους Τούρκους κατασκευαστές.

«Μπορούμε να υποθέσουμε ότι τα Bayraktar σχεδιάζονταν να προσαρμοστούν για τον ψεκασμό παραγόντων χημικού πολέμου πάνω από εχθρικό έδαφος, πιο συγκεκριμένα στα μετόπισθεν, επειδή η εμβέλεια πτήσης αυτού του UAV (Bayraktar Akinci) είναι σχεδόν 300 χιλιόμετρα (διπλάσια από αυτή του τυπικού TB2)» αναφέρεται στο Ρωσικό έγγραφο προς τον ΟΗΕ.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι διαθέτει στοιχεία για να υποστηρίξει τις κατηγορίες κατά της Ουκρανίας.

«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι στις 9 Μαρτίου, τρία μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εξοπλισμένα με δοχεία 30 λίτρων και εξοπλισμό για ψεκασμό σκευασμάτων, ανακαλύφθηκαν στην επαρχία της Χερσώνας από μονάδες αναγνώρισης του Ρωσικού στρατού. Τον Ιανουάριο του 2022, η Ουκρανία φέρεται να αγόρασε μέσω ενδιάμεσων οργανισμών, περισσότερες από 50 τέτοιες συσκευές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για χρήση βιολογικών σκευασμάτων και τοξικών χημικών ουσιών» δήλωσε ο Ρώσος μόνιμος εκπρόσωπος στον ΟΗΕ.

Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε ανεξάρτητη επαλήθευση των ισχυρισμών της Ρωσίας σε σχέση με την Τουρκία, αλλά παραδόξως το θέμα δεν καλύφθηκε ποτέ από τα Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία ελέγχονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το καθεστώς Ερντογάν.

Οι ΗΠΑ και η Ουκρανία, που επίσης κατηγορούνται από τη Ρωσία για παραβίαση των συμβάσεων του ΟΗΕ για την απαγόρευση των βιολογικών και χημικών όπλων, έσπευσαν να απαντήσουν στους ισχυρισμούς της Ρωσίας. Η Τουρκία παρέμεινε σιωπηλή για μήνες. Η απάντηση της Τουρκικής κυβέρνησης εκδόθηκε λίγο πριν από μια συνεδρίαση του ΟΗΕ για την εφαρμογή της Σύμβασης για τα χημικά και βιολογικά όπλα στη Γενεύη στα τέλη Αυγούστου και στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Στην απάντηση, η Άγκυρα αποκάλυψε ότι έχει ενεργό πρόγραμμα βιολογικού πολέμου το οποίο περιέγραψε για ειρηνικούς σκοπούς «για να αναπτύξει ικανότητες για την αντιμετώπιση των βιολογικών απειλών και πανδημιών». Το πρόγραμμα, το οποίο η Τουρκία είπε ότι ήταν σύμφωνο με τη Σύμβαση για τα βιολογικά και χημικά όπλα, συνεχίζεται με τη συμμετοχή και άλλων χωρών με αντάλλαγμα εξοπλισμό, υλικά και πληροφορίες για το σκοπό αυτό.

Αυτό το τελευταίο είναι το πιο ανησυχητικό στοιχείο που προέκυψε. Εφόσον η Τουρκία διατηρεί πρόγραμμα για βιολογικούς και χημικούς παράγοντες, είναι βέβαιο πως μεταξύ της προσπάθειας «αντιμετώπισης βιολογικών απειλών και πανδημιών» προσπαθεί να αναπτύξει και βιολογικά όπλα.

Αλήθεια, ποιες είναι οι άλλες χώρες που συνεργάζονται με την Τουρκία στο πρόγραμμα αυτό; Τι ανταλλάγματα δίνουν στην Τουρκία; Τι είδους εξοπλισμό, υλικά και πληροφορίες παρέχουν στην Τουρκία για τις «υπηρεσίες» της;

Ελπίζουμε για το θέμα να είναι ενήμερη η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και η Ελληνική Κυβέρνηση.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου