Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

Η Ινδία κατηγορεί την Τουρκία για παραβίαση των κυρώσεων του ΟΗΕ στη Λιβύη

Σε επίσημη καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προχώρησε η Ινδία διά της μονίμου αντιπροσωπίας της, κατηγορώντας την Τουρκία για «κατάφορη αδιαφορία» η οποία εγείρει σοβαρές ανησυχίες, ενώ οι δραστηριότητές της συνέβαλαν στο «διαρκές πολιτικό αδιέξοδο».


Σύμφωνα με το the wire η Ινδία κατηγόρησε την Τουρκία για «κατάφορη αδιαφορία» των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Λιβύη, όπου στα τέλη Αυγούστου ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις στην πρωτεύουσα Τρίπολη μεταξύ αντιπάλων φατριών.

Οι σφοδρές μάχες στους δρόμους, που ήταν οι χειρότερες των τελευταίων 2 ετών, είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 42 ανθρώπων.

Τρεις ημέρες αργότερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προχώρησε σε ενημέρωση στην Νέα Υόρκη, όπου αρκετές χώρες, αλλά και αξιωματούχοι, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση στην Λιβύη.

Η Ινδία προεδρεύει στο συμβούλιο των κυρώσεων στη Λιβύη και έτσι η μόνιμη αντιπροσωπεία της παρουσίασε νέα στοιχεία για την δουλειά της επιτροπής, συμπεριλαμβανομένων προτάσεων και παρακλήσεων για εξαιρέσεις.

Η αντιπροσωπεία της Ινδίας εξέδωσε και ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι υπάρχει ανάγκη για άμεση απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη, ενώ δεν υπάρχουν σημάδια προόδου. 


«Η συνεχιζόμενη παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων είναι επιβλαβής για την ειρήνη και την σταθερότητα στη χώρα και την περιοχή. Υπάρχουν κατάφορες παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Ινδία αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην έκθεση του ΟΗΕ του Μαΐου του 2022, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία παραβιάζει την απόφαση 1970 του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς παρέχει στρατιωτική εκπαίδευση στις δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση της Εθνικής Ενότητας (Ντμπεϊμπά).

«Επιπλέον, στην ίδια έκθεση, η ομάδα των ειδικών του ΟΗΕ έχουν σημειώσει την συνεχή παρουσία των Σύριων μαχητών που υποστηρίζονται από την Τουρκία, στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης σε στρατόπεδα στην Τρίπολη» αναφέρεται στην Ινδική έκθεση, στην οποία τονίζεται ότι οι δραστηριότητες αυτές αποτελούν παραβίαση της Συμφωνίας Κατάπαυσης του Πυρός του 2020, στην οποία κατέληξαν όλα τα κόμματα της Λιβύης και ως αποτέλεσμα συμβάλει στο διαρκές πολιτικό αδιέξοδο.

«Επαναλαμβάνουμε ότι η κυριαρχία, η ενότητα και η εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης πρέπει να διαφυλαχθούν. Η πολιτική διαδικασία πρέπει να καθοδηγείται πλήρως από τη Λιβύη και να ανήκει στη Λιβύη χωρίς επιβολή ή εξωτερική παρέμβαση» προσθέτει η Ινδική αντιπροσωπεία.

Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ για την Λιβύη για το εμπάργκο όπλων από την Τουρκία, τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Η Ινδία έχει γίνει επικριτική προς την Τουρκία, η οποία είναι στενή σύμμαχος με το Πακιστάν, ενώ η Τουρκία έχει θέσει το θέμα του Κασμίρ σε διάφορα φόρα, συμπεριλαμβανομένης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η Τουρκία υποστηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης με στρατεύματα, καθώς μάχονται ενάντια στην ανατολική φατρία του Λιβυκού Εθνικού Στρατού που εδρεύει στην Βεγγάζη.

Μετά την αναβολή των προγραμματισμένων εκλογών του Δεκεμβρίου του 2021, η Βουλή της Βεγγάζης ανακήρυξε νέα κυβέρνηση υπό τον Φατί Μπασάγκα και αποκήρυξε την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά.

Σύμφωνα με το Reuters οι ταραχές της 27ης Αυγούστου πυροδοτήθηκε από της φατρίες που πρόσκεινται στον Μπασάγκα.

Σύμφωνα με το Al Jazeera η Υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Νάιλα αλ-Μανκούς, κάλεσε την Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις της και τους μισθοφόρους από τη Λιβύη, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υπολογίζεται ότι στη Λιβύη υπάρχουν 20.000 μισθοφόροι και ξένοι στρατιώτες.

«Καλούμε την Τουρκία να κάνει βήματα προς την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και να συνεργαστεί στην απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων από την Λιβυκή επικράτεια» είπε η Υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μαζί με τον Χουλουσί Ακάρ επισκέφθηκαν την Λιβύη.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι οι Τουρκικές δυνάμεις βρίσκονται στην Λιβύη λόγω της Συμφωνίας της Τουρκίας με την προηγούμενη κυβέρνηση της Λιβύης, για παροχή εκπαίδευσης.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου