Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

Η Πελόζι στην Αρμενία για να καλύψει το Ρωσικό κενό και να στείλει μήνυμα στην Τουρκία; (ΑΝΑΝΕΩΣΗ)

Η Πρόεδρος της Αμερικανικής Βουλής, η Νάνσυ Πελόζι, έφτασε στην Αρμενία για μια έκτακτη τριήμερη επίσκεψη, συνοδευόμενη από Αμερικανούς Βουλευτές.


Οι εχθροπραξίες της περασμένης εβδομάδας για το Ναγκόρνο - Καραμπάχ, μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, είχαν ως αποτέλεσμα τον επιβεβαιωμένο θάνατο 135 Αρμενίων στρατιωτών και 77 Αζέρων. Ο αριθμός τους όμως αναμένεται να αυξηθεί, καθώς πολλοί τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των δύο χωρών που επετεύχθη το 2020 μετά από 6 εβδομάδες σκληρών και αιματηρών μαχών (6.500 νεκροί), φαίνεται πως είναι εύθραυστη, ενώ η Ρωσία, η εγγυήτρια δύναμη της ειρήνης δείχνει ανίκανη να την επιβάλλει. Σύμφωνα με αναλυτές, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αποδυναμώσει τον Ρωσικό στρατό, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να ανταπεξέλθει ταυτόχρονα σε δύο μέτωπα, της Ουκρανίας και του Καυκάσου.

Έτσι, η Αμερικανική διπλωματία βρήκε την ευκαιρία να εισβάλλει ξανά στα Ρωσικά χωράφια. Και κάνουμε λόγο για Ρωσικά χωράφια, καθώς πρόκειται για την διένεξη μεταξύ δύο πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών, που η Ρωσία διατηρεί σημαντική στρατιωτική βάση στη μία (Αρμενία). Οι αναλυτές θεωρούν ότι η επίσκεψη της κ. Πελόζι στην Αρμενία ίσως φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα, καθώς ίσως ενοχληθεί σφόδρα η Ρωσία, όπως ενοχλήθηκε η Κίνα από την επίσκεψη της κ. Πελόζι στην Ταϊβάν.

Η επίσκεψη της 82χρονης Νάνσυ Πελόζι στην Αρμενία φέρεται να είναι έκτακτη, μετά την σύνοδο των Προέδρων των κοινοβουλίων των G7 στη Γερμανία. Ήδη από εχθές Σάββατο η Νάνσυ Πελόζι βρίσκεται στο Ερεβάν όπου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν. Η κ. Πελόζι είπε σε δημοσιογράφους ότι τα ταξίδι της σχετίζεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο των συνομιλιών της τρίτης στην ιεραρχία Αμερικανίδας Πολιτικού, η οποία συνοδεύεται από τους βουλευτές Jackie Speier, Anna Eshoo και Frank Pallone. Η επίσκεψη της κ. Πελόζι στην Αρμενία είναι η πιο σημαντική Αμερικανού πολιτικού εδώ και 31 χρόνια που η Αρμενία απέκτησε την ανεξαρτησία της από την Σοβιετική Ένωση.

Την Παρασκευή, ο Νικόλ Πασινάν είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Εμμανουέλ Μακρόν και τον Άντονι Μπλίνκεν.

Σήμερα το πρωί (Κυριακή) η κ. Πελόζι επισκέφτηκε το μνημείο της Αρμενικής γενοκτονίας όπου κατέθεσε στεφάνι και το ανάλογο μουσείο. Η γενοκτονία των Αρμενίων από την Τουρκία αναγνωρίστηκε από τις ΗΠΑ στις 24 Απριλίου 2021.

Η επίσκεψη της Νάνσυ Πελόζι μπορεί να σχετίζεται και με την Τουρκία και τα μηνύματα που στέλνει η Ουάσιγκτον στην Άγκυρα. Μετά την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Δημοκρατία της Κύπρου, έρχεται και η κατάθεση στεφάνου στο μνημείο της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία.

Αναμένονται εξελίξεις.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ

Η Νάνσυ Πελόζι είπε ότι η επίσκεψή της στην Αρμενία είναι ιδιαίτερης σημασίας μετά «τις παράνομες και φονικές επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν. «Καταδικάζουμε έντονα αυτές τις επιθέσεις» τόνισε, προσθέτοντας ότι είναι ξεκάθαρο πως τις συγκρούσεις προκάλεσε το Αζερμπαϊτζάν και ζήτησε να σταματήσουν. Η Πρόεδρος της Αμερικανικής Βουλής δήλωσε ότι θα πρέπει οι ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την επιρροή και την ισχύ τους, ώστε να δείξουν ότι η κυριαρχία της Αρμενίας αποτελεί προτεραιότητα.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου