Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία στα κατεχόμενα της Κύπρου! (ΑΝΑΝΕΩΣΗ)

Είδηση βόμβα για τον Ελληνισμό και ευκαιρία για πανηγυρισμούς στην Τουρκία αποτελεί η πρόθεση της Ρωσίας να ξεκινήσουν απευθείας πτήσεις προς την κατεχόμενη Κύπρο, κατά παράβαση όλων των αποφάσεων του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχει υπερψηφίσει η Ρωσία.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της Τουρκικής εφημερίδας Milliyet, μετά την άρση του εμπάργκο όπλων στη «Νότια» Κύπρο (σ.σ. όπως αποκαλεί η εφημερίδα την Κυπριακή Δημοκρατία) από τις ΗΠΑ, ήρθαν τα νέα για τη διπλωματική επιτυχία της  Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ». Όπως έγινε γνωστό, θα ξεκινήσουν απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία προς την ΤΔΒΚ, ενώ η πρώτη πτήση ετοιμάζεται για τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου Ερτζάν στις 15 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή του Προέδρου Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Νοεμβρίου 1983 ανακηρύχθηκε η «ανεξαρτησία» της κατεχόμενης Κύπρου, με την ονομασία Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.

Όπως γράφει η εφημερίδα, ξεκινούν οι απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία προς την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ). Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κοινοποιήθηκαν από διπλωματικές πηγές, οι Ρωσικές εμπορικές πτήσεις θα πραγματοποιούνται απευθείας μεταξύ Ρωσίας και Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), πιθανώς μέσω ταξιδιωτικού πράκτορα, ενώ η Ρωσική κυβέρνηση έχει δώσει τη συγκατάθεσή της γι’ αυτό το θέμα.

Επίσης, γίνεται γνωστό ότι οι συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας συνεχίζονται. 

Σύμφωνα με πηγές, η εξέλιξη, η οποία εκλαμβάνεται ως διπλωματική νίκη για την ΤΔΒΚ και την Τουρκία, αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Οι πτήσεις από τη Ρωσία αποτελούν σημαντικό ορόσημο για την αναγνώριση της ΤΔΒΚ, ενώ προετοιμάζεται η πρώτη πτήση από τη Ρωσία προς την ΤΔΒΚ για τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου Ercan, για τις 15 Νοεμβρίου.

Ελπίζεται ότι η εν λόγω εξέλιξη θα ανοίξει το δρόμο για την επίσημη αναγνώριση της ΤΔΒΚ στη διεθνή σκηνή. Έγινε γνωστό ότι μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η προτίμηση των Ρώσων τουριστών μετατοπίστηκε από τη Νότια Κύπρο στην ΤΔΒΚ.

Τις προηγούμενες ημέρες, οι ΗΠΑ προχώρησαν σε άρση του εμπάργκο όπλων στην ελληνοκυπριακή διοίκηση (σ.σ. η Τουρκία δεν αναγνωρίζει καν την ύπαρξη της Δημοκρατίας της Κύπρου) και αυτή η απόφαση των ΗΠΑ είχε αντιδράσεις τόσο από την Τουρκία όσο και από την ΤΔΒΚ.

Ενώ υπήρξαν σχόλια ότι η Ρωσία άλλαξε τη στρατηγική της στη διεθνή σκηνή σχετικά με την ΤΔΒΚ, είναι αξιοσημείωτο ότι μια τέτοια απόφαση επιβεβαιώθηκε από διπλωματικές πηγές. Ωστόσο, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι η Ρωσία διόρισε πρόσφατα έναν μουσουλμάνο πρεσβευτή στη Νότια Κύπρο, τον Μουράτ Ζιαζίκοφ, ο οποίος είναι γνωστός για την εγγύτητά του με τον Πούτιν. Τα ΜΜΕ της Νότιας Κύπρου ερμήνευσαν τον διορισμό του Zyazikov ως «δώρο από τον Πούτιν στον Ερντογάν», εκφράστηκαν ανησυχίες για τα θετικά βήματα του Ρώσου Πρέσβη στις σχέσεις με την ΤΔΒΚ και ακόμη και ότι «λαμβάνει την ΤΔΒΚ ως συνομιλητή».

Το «πρώτο βήμα» προς την αναγνώριση, γράφει η Milliyet.

Εκφράζοντας τις απόψεις του για τις εξελίξεις στις σχέσεις της Ρωσίας με την ΤΔΒΚ, ο καθηγητής Hasan Ünal δήλωσε ότι περίμενε μια τέτοια απόφαση σύμφωνα με τις γεωπολιτικές υποχρεώσεις της Ρωσίας εδώ και πολύ καιρό. Ο Ünal τόνισε η θετική συγκυρία σημειώθηκε όταν η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους προς τη Ρωσία από την αρχή της κρίσης στην Ουκρανία. Η Ρωσία ήταν έτοιμη για ένα τέτοιο παζάρι με την ΤΔΒΚ πολύ πριν ξεκινήσει η κρίση στην Ουκρανία.

Ο καθηγητής Ουνάλ είπε: «Βλέπω αυτό το βήμα ως το πρώτο προς την αναγνώριση της ΤΔΒΚ από τη Ρωσία και δίνω μεγάλη σημασία σε αυτό», ενώ θεωρεί ότι οι απευθείας πτήσεις και η διαδικασία αναγνώρισης της ΤΔΒΚ δεν είναι η οργή του Κρεμλίνου προς την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους, αλλά μια στρατηγική απόφαση.

Ο Ünal είπε: «Για παράδειγμα, όταν υπάρχει λύση ενός κράτους στο νησί, ολόκληρο το νησί θα είναι έδαφος της ΕΕ. Στην πραγματικότητα, εάν η Τουρκία πει ναι σε μια λύση ενός κράτους συμβιβασμένο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και την ΕΕ, τότε η κατάσταση θα είναι επικίνδυνη για τη Ρωσία. Ως αποτέλεσμα, η Τουρκία θα κλίνει περισσότερο προς το δυτικό μπλοκ εναντίον της Ρωσίας. Η νέα κυβέρνηση που θα συσταθεί στο νησί θα το εντάξει και στο ΝΑΤΟ. Μιλώ για το θέμα αυτό με τους Ρώσους εδώ και χρόνια και οι Ρώσοι το έχουν αντιληφθεί στρατηγικά πολύ καλά, έχουν αντιληφθεί τον κίνδυνο».

Σημειώνοντας ότι οι απευθείας πτήσεις είναι κρίσιμης σημασίας για να δείξουν ότι ο εναέριος χώρος του νησιού δεν ανήκει μόνο σε Ελληνοκύπριους, αλλά σημαντικό μέρος του βρίσκεται υπό τον έλεγχο της ΤΔΒΚ, ο Ünal είπε επίσης ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς να στρατιωτικοποιήσουν τη κρίση, έδωσε στην Τουρκία ένα ατού.

Ο Ünal είπε: «Οι προσπάθειες της Ελλάδας και των Ελλήνων να στρατιωτικοποιήσουν την κρίση αποτελούν τη βάση για τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Δεν πρέπει να φοβάστε. Καθώς στρατιωτικοποιούν το πρόβλημα, εστιάζουμε στην επίτευξη πολιτικών αποτελεσμάτων, ενώ παράλληλα ανταποκρινόμαστε σε αυτά στρατιωτικά. Και καμία δυτική χώρα δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτά τα βήματα που γίνονται με την ΤΔΒΚ και τους Ρώσους. Όταν οι άνδρες έρχονται εναντίον μας με όπλα στα χέρια, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε».

ΤΑΤΑΡ: ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΔΒΚ!

Μιλώντας στη Milliyet για το θέμα, ο «Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» (σ.σ. όπως τον αποκαλεί η εφημερίδα) Ερσίν Τατάρ, είπε:
«Εάν συμβεί, θα καλωσορίσουμε την εξέλιξη με τη Ρωσία στο πλαίσιο της πολιτικής ισορροπίας της Τουρκίας. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ΤΔΒΚ. Έτσι αρχίζει η αναγνώριση. Το σημαντικό είναι οι οικονομικές κινήσεις».

Τονίζοντας ότι η Τουρκία ήδη πραγματοποιεί απευθείας πτήσεις προς το αεροδρόμιο Ερτζάν (σ.σ. των κατεχομένων) από τη δεκαετία του 1970, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε: «Σύμφωνα με τους δικηγόρους μας, δεν υπάρχει λόγος να μην υπάρχουν απευθείας πτήσεις. Αλλά οι Έλληνες αντιτίθενται και εμποδίζουν την πρόοδό μας και θέλουν να μας γονατίσουν. Εάν μια ιδιωτική εταιρεία θέλει να πετάει απευθείας από τη Μόσχα στο Ercan, δεν υπάρχει πρόβλημα για μένα. Εάν είναι η πολιτική της εταιρείας, αυτό θα συμβεί».

Δηλώνοντας ότι όλες οι εξελίξεις σχετικά με τις απευθείας πτήσεις θα πρέπει να είναι εν γνώσει της Τουρκίας και ότι βρίσκονται σε επαφή με όλο τον κόσμο, όπως η ΤΔΒΚ, ο Τατάρ είπε: «Με την ηγεσία του Προέδρου Ερντογάν, την ηγεσία της Τουρκίας στον πόλεμο (σ.σ της Ουκρανίας), η δημιουργία ενός διαδρόμου διαμεσολάβησης και για τα σιτηρά και η ικανότητά του να διεξάγει μια ισορροπημένη διπλωματία, θα είναι πηγή υπερηφάνειας για εμάς». Ο Πρόεδρος Τατάρ δήλωσε επίσης ότι η συμμετοχή της Νότιας Κύπρου στο εμπάργκο κατά της Ρωσίας επιδείνωσε τις σχέσεις της με τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι η Ρωσία αισθάνεται άβολα με αυτό.

Αυτά αναφέρονται στο άρθρο της Τουρκικής εφημερίδας Milliyet. Θα πρέπει να διαβάσουμε με προσοχή το τι αναφέρεται στο άρθρο για να αντιληφθούμε πως σκέπτονται και πως αισθάνονται οι Τούρκοι για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και πως εκμεταλλεύονται τον πόλεμο στην Ουκρανία για να πετύχουν τον σκοπό τους. Επίσης, θα πρέπει να δούμε τον αντίκτυπο που είχε στη Ρωσία η πλήρης ταύτιση της Ελλάδας και της Κύπρου με την Δύση στο θέμα της Ουκρανίας. Επίσης, είναι σημαντικό να αντιληφθούμε πως την λύση του Κυπριακού ως ενιαίου κράτους, δεν την επιθυμούν ούτε οι Ρώσοι, επειδή φοβούνται πως το ενιαίο νησί θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ενώ οι Τούρκοι θα χάσουν κάθε επιρροή.

Στο παρελθόν είχαμε εκφραστεί υπέρ της ουδετερότητας της Ελλάδας και της Κύπρου στον πόλεμο της Ουκρανίας, καθώς είχαμε αντιληφθεί ότι οι σχέσεις του Ελληνισμού με τη Ρωσία θα επιδεινωθούν και πιθανότατα θα έχουν ακριβώς αυτό το αποτέλεσμα: την έμμεση ή και την άμεση αναγνώριση της λεγόμενης ΤΔΒΚ.

Από τη στιγμή που λήφθηκε η απόφαση για την πλήρη ταύτιση της Ελλάδας και της Κύπρου με την Δύση και την Ουκρανία, ελπίζουμε οι επαγγελματίες Διπλωμάτες και οι πολιτικοί προϊστάμενοί τους σε Ελλάδα και Κύπρο να είχαν σχεδιάσει την αντίδρασή τους στην προδιαγραφόμενη έμμεση ή άμεση αναγνώριση της λεγόμενης ΤΔΒΚ από την Ρωσία.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ

Η Ρωσία διέψευσε το Τουρκικό δημοσίευμα. 
Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του CosmoStatus ΕΔΩ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου