Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Τουρκία: αυξάνονται τα εγκλήματα μίσους κατά προσφύγων από τη Συρία

Το πρόσωπό τους δείχνουν όλο και περισσότερο οι Τούρκοι στους ομόθρησκούς τους πρόσφυγες από τη Συρία.


Ενώ παλαιότερα οι πρόσφυγες από τη Συρία ήταν καλοδεχούμενοι στην Τουρκία, πλέον ζουν μέσα στο φόβο εξαιτίας της αύξησης των εγκλημάτων μίσους, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Arab News.

Το τελευταίο θύμα είναι ένας 17χρονος Σύριος που μαχαιρώθηκε και έχασε τη ζωή του στην επαρχία Χατάι. Ο νεαρός είχε γίνει δεκτός από Τουρκικό Πανεπιστήμιο για να σπουδάσει ιατρική. Ο νεαρός εργαζόταν σε εργοστάσιο επεξεργασίας ντομάτας και ο θάνατός του οφείλεται σε επίθεση που δέχτηκε μετά από διαφωνία με μία εργάτρια.

Στη Τουρκία διαμένουν περίπου 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, οι οποίοι δέχονται λεκτική και σωματική βία ολοένα και πιο συχνά, καθώς ο επίσημος πληθωρισμός στην Τουρκία υπολογίζεται στο 80% και ο ανεπίσημος στο 180%, αυξάνεται η ανεργία και το κόστος διαβίωσης γίνεται υπερβολικό. Γενικώς,
ολοένα και συχνότερα οι ξένοι στην Τουρκία γίνονται αποδέκτες εχθρικής συμπεριφοράς, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Μέρος της προεκλογικής ρητορικής στην Τουρκία έχει γίνει ο επαναπατρισμός στη βόρεια Συρία, ενός εκατομμυρίου προσφύγων, ενώ οι ακραίες φωνές ζητούν την επιστροφή όλων των Σύριων στη χώρα τους.

Δεν υπάρχουν επίσημες καταγραφές των βίαιων επιθέσεων κατά Σύριων προσφύγων στην Τουρκία, αλλά τον Ιούνιο 2 νεαροί έχασαν τη ζωή τους από τον εξαγριωμένο Τουρκικό όχλο σε δύο διαφορετικά περιστατικά στην Κωνσταντινούπολη.

Τον Μάιο, μια 70χρονη Σύρια πρόσφυγας δέχτηκε χαστούκια στην επαρχία Γκαζιάνντεπ, ενώ ένας 17χρονος μαθητής δέχτηκε λεκτική επίθεση στο δρόμο από εξαγριωμένο πλήθος.

Πιστεύεται ότι οι επιθέσεις οργανώνονται προβοκατόρικα κάποιες ελίτ στην Τουρκία, ακόμη και από πολιτικά κόμματα που προσπαθούν να επωφεληθούν. Ακόμη και δημοφιλείς φιγούρες των τηλεοπτικών παραθύρων, πυροδοτούν την ένταση κατά των προσφύγων ενόψει εκλογών. Έτσι, η Τουρκική κοινωνία γίνεται ολοένα και πιο εχθρική προς τους ξένους, αναφέρεται στο άρθρο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Διεθνές Δίκαιο δεν επιτρέπει στην Τουρκία να στέλνει μονομερώς πίσω στη Συρία τους πρόσφυγες. Έτσι, προτείνεται να συμπεριληφθούν προτάσεις προς όλα τα κόμματα για την ενσωμάτωση των προσφύγων στην κοινωνία της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα (διαβάστε σχετικά στο άρθρο του CosmoStatus ΕΔΩ) υπάρχουν προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, αλλά οι περισσότεροι Σύριοι δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους όσο παραμένει στην εξουσία ο Άσαντ.

Ποια εναλλακτική έχουν οι πρόσφυγες από τη Συρία; Τις ακτές του Αιγαίου, καταλήγει χαρακτηριστικά το άρθρο του Arab News, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την Ελλάδα…

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου