Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Σύριοι πρόσφυγες από την Τουρκία σχεδιάζουν μαζική μετάβαση στην ΕΕ

Μια ομάδα Σύριων προσφύγων που διαβιούν στην Τουρκία σχεδιάζει τη δημιουργία καραβανιού με στόχο να μεταβούν στην ΕΕ.


Οι οργανωτές του καραβανιού δημιούργησαν πριν λίγες ημέρες ένα δίαυλο επικοινωνίας στο Telegram και μέχρι στιγμής έχουν περίπου 70.000 ακολούθους, αναφέρεται σε δημοσίευμα του AFP που αναδημοσιεύεται από το Al Arabiya.

Οι διοργανωτές καλούν όσους συμμετάσχουν να έχουν μαζί τους υπνόσακους, αντίσκηνα, σωσίβια, νερό, κονσέρβες και κουτιά πρώτων βοηθειών.

«Θα το ανακοινώσουμε όταν έρθει η ώρα» λέει ένας 46χρονος διοργανωτής. Κάποιοι από τους διοργανωτές έχουν ζήσει σε χώρες της ΕΕ, αναφέρεται στο δημοσίευμα του AFP.

Οι διοργανωτές του καραβανιού λένε ότι θα δημιουργηθούν ομάδες των 50 ανθρώπων, στις οποίες θα υπάρχει ένας αρχηγός.

«Ζούμε στην Τουρκία εδώ και 10 χρόνια» γράφει στο κανάλι ένας από τους διοργανωτές. «Είμαστε προστατευμένοι, αλλά οι Δυτικές χώρες πρέπει να μοιραστούν το βάρος» πρόσθεσε, κάνοντας πολλούς να πιστεύουν πως πρόκειται για άνθρωπο που προωθεί την Τουρκική προπαγάνδα αναφορικά με τους πρόσφυγες από τη Συρία και το βάρος που πρέπει να μεταφερθεί στην ΕΕ.

Στην Τουρκία διαβιούν επισήμως 3,7 εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες.
Πολλοί από αυτούς φοβούνται ότι η Τουρκία θα τους στείλει πίσω στη Συρία, ειδικά μετά την αλλαγή στάσης προς τον Άσαντ και την προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών. 
Διαβάστε σχετικά στο δημοσίευμα του CosmoStatus ΕΔΩ
Ταυτόχρονα, υπάρχει αύξηση της εγκληματικότητας κατά των Σύριων από Τούρκους. 
Διαβάστε σχετικά στο δημοσίευμα του CosmoStatus ΕΔΩ
Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει πει ότι ετοιμάζεται η εθελοντική επιστροφή στη Συρία (στις Τουρκοκρατούμενες περιοχές) ενός εκατομμυρίου Σύριων προσφύγων.

Προφανώς οι πληροφορίες για την μαζική προσπάθεια εισόδου χιλιάδων Σύριων προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ μέσω Ελλάδας θα είναι γνωστές στις Ελληνικές Αρχές και στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα σχεδιάζει τη δημιουργία φράχτη στο σύνολο των συνόρων της με την Τουρκία, ακόμη και με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι Βρυξέλλες δείχνουν να ενδιαφέρονται πρωτίστως για τα «δικαιώματα» των παράνομων μεταναστών, παρά για το δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών σε ασφάλεια και σταθερότητα.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε από τη Θεσσαλονίκη ότι οι Σύριοι πρόσφυγες που διαβιούν στην Τουρκία δεν κινδυνεύουν άμεσα, καθώς η Τουρκία είναι μια ασφαλής χώρα. Επομένως δεν εμπίπτουν στο καθεστώς του πρόσφυγα, αλλά του παράνομου μετανάστη, από τη στιγμή που προσπαθούν να φύγουν από την Τουρκία με μη νόμιμο τρόπο, δηλαδή όχι μέσω των τελωνείων που υπάρχουν στα σύνορα, αλλά μέσω παράνομης διακίνησης που αποφέρει εκατομμύρια στα κυκλώματα των διακινητών.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου