Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Έρχονται 36 μαχητικά του Κατάρ στην Τουρκία

Η αρμόδια επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκικής Βουλής ενέκρινε την συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ για την ανάπτυξη στρατευμάτων και μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία.

Αυτό που απομένει είναι η έγκριση της συμφωνίας και από την Τουρκική Βουλή, ώστε το Κατάρ να μεταφέρει 250 άνδρες και 36 αεροσκάφη στην Τουρκία για 5 χρόνια, αναφέρεται σε δημοσίευμα της Birgun.

Για την συμφωνία της Τουρκίας με το Κατάρ και την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη βάση του Ικονίου το CosmoStatus είχε δημοσιεύσει άρθρο στις 29 Ιουνίου. Διαβάστε το άρθρο ΕΔΩ.

«Όλες οι δραστηριότητες των στρατιωτικών αεροσκαφών του Κατάρ θα πρέπει να έχουν την έγκριση της Τουρκίας. Οι εκπαιδευτικές πτήσεις θα συντονίζονται και θα εγκρίνονται εκ των προτέρων από την Τουρκία. Οι εκπαιδευτικές πτήσεις του Κατάρ εντός Τουρκίας, θα γίνονται κατά την διάρκεια αποστολών μεταφοράς κυρίως, σύμφωνα με την συμφωνία, επιτρέποντας την μεταφορά Τουρκικών στρατιωτικών υλικών, επικίνδυνων υλικών, πυρομαχικών, προσωπικού ή ανθρωπιστικής βοήθειας, εντός και εκτός της χώρας. Οι μεταφορικές πτήσεις του Κατάρ θα πρέπει να περιλαμβάνουν και έναν Τούρκο παρατηρητή πιλότο στο κόκπιτ για να επιβλέπει ότι η πτήση γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες της Τουρκίας» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Η αντιπολίτευση στην Τουρκία θεωρεί πως οι όροι της συμφωνίας με το Κατάρ δεν είναι ξεκάθαροι και χρειάζονται διευκρινήσεις. Η αντιπολίτευση ζητά να μάθει με ποιον τρόπο θα εκπαιδεύονται οι Καταριανοί στο έδαφος της Τουρκίας, ειδικά από τη στιγμή που διαθέτουν Γαλλικά και Ευρωπαϊκά στρατιωτικά μέσα (αεροσκάφη), Mirage 2000 και Rafale. Όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση, το Κατάρ ακολουθεί περίεργη και ύποπτη πολιτική που εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια της περιοχής! 

Πράγματι, η συμφωνία είναι περίεργη. Πιθανώς η Τουρκία να φοβάται την παρουσία Γαλλικών και Αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα και την Κύπρο και γι’ αυτό έσπευσε να φέρει στο έδαφός της τα μαχητικά τύπου Mirage 2000 και Rafale που διαθέτει το Κατάρ. Από την άλλη, όπως μπορείτε να διαβάσετε και στο προηγούμενο δημοσίευμα του CosmoStatus για το θέμα ΕΔΩ, το Κατάρ πιθανώς να φοβάται για την ασφάλεια των τεράστιων επενδύσεών του στην Τουρκία σε περίπτωση εξέγερσης του Τουρκικού λαού ενάντια στον Ερντογάν ή μπορεί να φοβάται σύγκρουση Τουρκίας – Ελλάδας που θα έθετε σε κίνδυνο τις επενδύσεις του στην Τουρκία. Έτσι, με την στρατιωτική παρουσία του στην Τουρκία επιχειρεί να τις προστατέψει.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου