Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

Η Ρωσία παρουσίασε σχέδιο συμφωνίας μη αποδοχής της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Όπως έχει γίνει γνωστό, η Ρωσία έχει θέση ως κόκκινη γραμμή την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και γι’ αυτό παρουσίασε σχέδιο συμφωνίας για το θέμα.

Το Ρωσικό Πρακτορείο TASS δημοσίευσε το σχέδιο Συμφωνίας μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας για το θέμα της Ουκρανίας και την αποκλιμάκωση της έντασης. Στο έγγραφο αναφέρεται καθαρά ότι το ΝΑΤΟ θα σταματήσει να διευρύνεται σε χώρες κοντά στη Ρωσία και δεν θα τοποθετήσει στρατό και όπλα σε χώρες που εντάχθηκαν μετά το 1997.

«Όλα τα κράτη μέλη του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου δεσμεύονται να απόσχουν από οποιαδήποτε περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της προσχώρησης της Ουκρανίας καθώς και άλλων κρατών» αναφέρεται στο σχέδιο συμφωνίας για τις εγγυήσεις ασφάλειας, που παρουσιάστηκε από το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών την Παρασκευή.

Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ δεσμεύονται επίσης «να μην διεξάγουν καμία στρατιωτική δραστηριότητα στο έδαφος της Ουκρανίας καθώς και σε άλλα κράτη στην Ανατολική Ευρώπη, στο Νότιο Καύκασο και στην Κεντρική Ασία».

«Για τον αποκλεισμό περιστατικών, η Ρωσική Ομοσπονδία και τα Μέρη που είναι κράτη μέλη του Οργανισμού της Βορειοατλαντικής Συνθήκης δεν θα διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις ή άλλες στρατιωτικές δραστηριότητες πάνω από το επίπεδο της ταξιαρχίας σε ζώνη συμφωνημένου πλάτους και διαμόρφωσης σε κάθε πλευρά της συνοριακής γραμμής της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των κρατών που βρίσκονται σε στρατιωτική συμμαχία μαζί της, καθώς και των μερών που είναι κράτη μέλη του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης» αναφέρει στο σχέδιο της συμφωνίας.

Τα μέρη δεσμεύονται επίσης να μην «αναπτύξουν χερσαίους πυραύλους μέσου και μικρού βεληνεκούς σε περιοχές που να τους επιτρέπουν να φτάσουν στο έδαφος των άλλων Μερών».

Στη συμφωνία αναφέρεται ότι η Ρωσία και όλα τα κράτη που ήταν μέλη του ΝΑΤΟ μέχρι τις 27 Μαΐου 1997, δεσμεύονται να μην αναπτύξουν τις στρατιωτικές δυνάμεις και όπλα στο έδαφος οποιουδήποτε από τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη πέρα από αυτά που είχαν αναπτυχθεί έως τις 27 Μαΐου 1997.

«Με τη συγκατάθεση όλων των Μερών, τέτοιες αναπτύξεις μπορούν να πραγματοποιηθούν σε εξαιρετικές περιπτώσεις για την εξάλειψη απειλής για την ασφάλεια ενός ή περισσοτέρων Μερών» αναφέρεται στο έγγραφο.

Σύμφωνα με το σχέδιο συμφωνίας «τα μέρη επιβεβαιώνουν ότι δεν θεωρούν αντιπάλους το ένα το άλλο».

«Τα μέρη θα διατηρήσουν το διάλογο και την αλληλεπίδραση για τη βελτίωση των μηχανισμών για την πρόληψη συμβάντων στην ανοιχτή θάλασσα και πάνω από αυτήν (κυρίως στη Βαλτική και την περιοχή του Εύξεινου Πόντου)», αναφέρεται στο σχέδιο της Συνθήκης.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη συμφωνία, τα μέρη «δεν θα δημιουργήσουν συνθήκες ή καταστάσεις που θέτουν ή θα μπορούσαν να εκληφθούν ως απειλή για την εθνική ασφάλεια άλλων Μερών».

«Τα μέρη θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στον στρατιωτικό σχεδιασμό και τη διεξαγωγή ασκήσεων για τη μείωση των κινδύνων από ενδεχόμενα επικίνδυνες καταστάσεις σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους βάσει του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ορίζονται σε διακυβερνητικές συμφωνίες για την πρόληψη επεισοδίων στη θάλασσα εκτός των χωρικών υδάτων και στον εναέριο χώρο, καθώς και σε διακυβερνητικές συμφωνίες για την πρόληψη επικίνδυνων στρατιωτικών δραστηριοτήτων» αναφέρεται στο έγγραφο.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα και να διευθετηθούν προβλήματα, η συνθήκη προτείνει «να χρησιμοποιηθούν οι μηχανισμοί επειγουσών διμερών ή πολυμερών διαβουλεύσεων, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας». Στο μεταξύ «τα Μέρη θα ανταλλάσσουν τακτικά και εθελοντικά αξιολογήσεις των σύγχρονων απειλών και προκλήσεων ασφάλειας, θα ενημερώνονται μεταξύ τους για στρατιωτικές ασκήσεις και ελιγμούς και για τις κύριες διατάξεις των στρατιωτικών τους δογμάτων».

«Όλοι οι υπάρχοντες μηχανισμοί και τα εργαλεία για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η προβλεψιμότητα των στρατιωτικών δραστηριοτήτων» και «θα δημιουργηθούν τηλεφωνικές γραμμές επικοινωνίας για τη διατήρηση επαφών έκτακτης ανάγκης μεταξύ των μερών» αναφέρεται στο έγγραφο.

Στο έγγραφο τονίζεται ότι η συνθήκη «δεν θα επηρεάσει και δεν θα ερμηνευθεί ότι θίγει την πρωταρχική ευθύνη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, ούτε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των Μερών βάσει του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

«Η παρούσα Συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ από την ημερομηνία κατάθεσης των εγγράφων επικύρωσης, εκφράζοντας τη συγκατάθεση των Μερών να δεσμευτούν από αυτήν στον Θεματοφύλακα, τα περισσότερα από τα μισά κράτη που υπογράφουν. Όσον αφορά κράτος που κατέθεσε τα έγγραφα επικύρωσης σε μεταγενέστερη ημερομηνία, η παρούσα Συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ από την ημερομηνία κατάθεσής» αναφέρεται στο έγγραφο, προσθέτοντας ότι κάθε υπογράφον μέρος μπορεί να αποχωρήσει από αυτήν ειδοποιώντας τον Θεματοφύλακα.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου