Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Προς όφελος της Τουρκίας και της Αιγύπτου η παρουσία του Κατάρ στην ΑΟΖ της Κύπρου!

Κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα σε σχέση με την εμπλοκή του Κατάρ στην ΑΟΖ της Κύπρου και συγκεκριμένα στο τεμάχιο 5.

Η συμφωνία μεταξύ της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Κατάρ, της Qatar Petroleum και της Αμερικανικής Exxon Mobil, για από κοινού εκμετάλλευση του τεμαχίου 5 της Κυπριακής ΑΟΖ, θορύβησε την Τουρκία, καθώς της χαλάει το αφήγημα περί Τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Qatar Petroleum απόκτησε τα δικαιώματα για το 40% του τεμαχίου και η Exxon Mobil έχει το 60%. Ήδη, οι δύο εταιρείες έχουν ανακοινώσει την ανακάλυψη ενός μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στο τεμάχιο 10, που ονομάστηκε Γλαύκος. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος έθεσε το θέμα στους Καταριανούς κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ντόχα. Όπως ο ίδιος ανακοίνωσε, ελπίζει πως οι γεωτρήσεις δεν θα γίνουν στις περιοχές που η Τουρκία θεωρεί δικές της.

Έτσι λοιπόν, μόνο ως προσπάθεια δημιουργίας κλίματος υπέρ της Τουρκίας μπορεί να εκληφθεί το δημοσίευμα στο Al Monitor, στο οποίο υποστηρίζεται ότι η εμπλοκή του Κατάρ στην περιοχή, θα ωφελήσει την Τουρκία και την Αίγυπτο.

Πως θα την ωφελήσει; Η φαντασία στο άρθρο είναι καταπληκτική.

Το Κατάρ, βρέθηκε στο περιθώριο τον Ιούνιο του 2017, όταν η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, απομόνωσαν διπλωματικά, αλλά και κυριολεκτικά το Κατάρ, κλείνοντας τα σύνορά τους, κατηγορώντας το για υποστήριξη και χρηματοδότηση της ισλαμικής τρομοκρατίας. Οι διαφορές των χωρών με το Κατάρ ξεπεράστηκαν στις αρχές του 2020, μέσω υπογραφής συμφωνίας.

Η Αίγυπτος βρίσκεται σε έντονη αντιπαράθεση με την Τουρκία, από το 2014 που ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ανέτρεψε τον εκλεκτό της Τουρκίας και των Αδελφών Μουσουλμάνων και ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας. 

Τώρα, όπως υποστηρίζεται στο άρθρο, είναι πιθανό το Κατάρ να αποτελέσει τον μεσολαβητή για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις Τουρκίας και Αιγύπτου!

Δηλαδή, η εμπλοκή του Κατάρ στην ΑΟΖ της Κύπρου, σε ένα τεμάχιο που η Τουρκία θεωρεί παράνομα και παράλογα ότι της ανήκει, αντί να αποτελεί δικαίωση της Κύπρου και ήττα της Τουρκίας για τις παράλογές απαιτήσεις της, γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί ως κίνηση που ίσως αποφέρει όφελος στην Τουρκία…

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε την πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας και Κατάρ για εγκατάσταση ενόπλων δυνάμεων του Κατάρ στην Τουρκία. Συνολικά 250 άνδρες και 36 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων Rafale, θα εγκατασταθούν στην βάση του Ικονίου για 5 χρόνια.

Ποιος είναι ο λόγος της συμφωνίας αυτής; Πρώτα απ’ όλα να υπενθυμίσουμε ότι η Τουρκία διαθέτει στο Κατάρ μια πολύ μεγάλη στρατιωτική βάση, στην οποία βρίσκονται 3000 Τούρκοι στρατιώτες. Άρα, είναι πολύ πιθανό, η βάση των Καταριανών στην Τουρκία να γίνεται για λόγους αμοιβαιότητας ή για την προστασία των τεράστιων οικονομικών συμφερόντων του Κατάρ στην Τουρκία, σε περίπτωση κατάρρευσης της Τουρκικής οικονομίας και ξεσπάσματος ταραχών, ακόμη και για προστασία τους από Ελληνικά πλήγματα, σε περίπτωση πολέμου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, λόγω της Τουρκικής παραβατικότητας, επιθετικότητας και των παράλογων Τουρκικών αξιώσεων στην περιοχή.

Διαβάστε σχετικά στα άρθρα του CosmoStatus ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου