Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Θα γίνουν ή όχι οι εκλογές στη Λιβύη;

Οι εκλογές μπορεί να είναι προγραμματισμένες για το τέλος της επόμενης εβδομάδας, αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα διεξαχθούν, καθώς υπάρχουν πολλοί που προσπαθούν με κάθε τρόπο να τις αναβάλλουν.

Λίγες ώρες μετά τον διορισμό του Στρατηγού Μανσούρ ως νέου στρατιωτικού διοικητή της πρωτεύουσας Τρίπολης, μετά από εντολή του Προεδρικού Συμβουλίου, ένοπλες ομάδες και τεθωρακισμένα οχήματα βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Λιβύης.

Τα τοπικά ΜΜΕ γράφουν πως πίσω από αυτές τις κινήσεις βρίσκεται η Τουρκία και ο μεταβατικός Πρόεδρος Μοχάμεντ Μέμφι, καθώς έχει γίνει κατανοητό ότι τα μέλη της μεταβατικής κυβέρνησης κάνουν τα πάντα για να παραμείνουν στις θέσεις τους και να αναβληθούν οι εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου. 

Το ίδιο επιθυμούν και οι ισλαμιστές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που θεωρούνται το μακρύ χέρι της Τουρκίας, που έχουν βρει καταφύγιο στην Κωνσταντινούπολη.

Πριν από λίγες ημέρες, το ηγετικό στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Χαλίντ Αλ Μίσρι, ζήτησε από την Κωνσταντινούπολη να κλείσουν τα εκλογικά κέντρα. Μετά από αυτό έγιναν επιθέσεις ενόπλων σε εκλογικά κέντρα στη Δυτική Λιβύη. Ο ίδιος, παλαιότερα είχε απειλήσει με νέο κύκλο βίας, εάν εκλεγεί Πρόεδρος της χώρας ο Στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ. 

Ακόμη και ο μεταβατικός Πρωθυπουργός Ντμπεϊμπά, προσπαθεί να αναβάλει τις προγραμματισμένες εκλογές για να προωθήσει την δική του υποψηφιότητα, κατά παράβαση της προϋπόθεσης τοποθέτησής του στην θέση που κατέχει, δηλαδή να μην είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές.

Πάντως, ακόμη υπάρχουν αμφιβολίες για την τελική λίστα των υποψηφίων στις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου, καθώς τα «δικαστήρια» των εκλογικών επιτροπών, τη μία μέρα αποκλείουν υποψηφίους όπως ο Χαφτάρ και ο Καντάφι και την άλλη μέρα τους δίνουν την άδεια να είναι υποψήφιοι. Άλλο «δικαστήριο» έφτασαν σε σημείο να καταδικάσει σε θάνατο τον Χαλίφα Χαφτάρ, επειδή υπέβαλλε υποψηφιότητα, παραβιάζοντας το γεγονός ότι είναι στρατιωτικός...

Ταυτόχρονα, η Τουρκία ανακοίνωσε πως λόγω των εκλογών διακόπτει μέχρι νεωτέρας την μεταφορά μισθοφόρων από τη Συρία στη Λιβύη, όπως και την επιστροφή στην Συρία όσων έχει λήξει η θητεία τους ή δικαιούνται άδεια. Υπολογίζεται πως η Τουρκία διατηρεί στη Λιβύη περίπου 7000 μισθοφόρους από τη Συρία για να επιβάλλει τα σχέδιά της.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου