Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021

Αμερικανοί Ναύαρχοι προτρέπουν τις ΗΠΑ να προσχωρήσουν στο Δίκαιο της Θάλασσας

Ο Ναύαρχος Καρλ Σουλτς του Αμερικανικού Λιμενικού Σώματος και ο Ναύαρχος Κρίστοφερ Γκρέιντι, υποστηρίζουν πλήρως τη συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και πιστεύουν ότι η επικύρωση της συνθήκης θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να πιέσουν και άλλα έθνη να ενταχθούν σ' αυτή. 

Οι πολέμιοι του Δικαίου της Θάλασσας υποστηρίζουν ότι η επικύρωσή του από τις ΗΠΑ θα απειλήσει τα συμφέροντα και την εθνική ασφάλεια της χώρας, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Breaking Defense.

Ο Ναύαρχος Καρλ Σουλτς, διοικητής της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ, δήλωσε ότι θα παράσχει την «απόλυτη» υποστήριξή του στις ΗΠΑ, ώστε αυτές να υποστηρίξουν τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά αναγνώρισε ότι η συζήτηση πρέπει να γίνει από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

«Θα προσφέρω την αμέριστη υποστήριξή μου για την επικύρωση. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να ξεκινήσει, πιθανότατα από τον Λευκό Οίκο ή από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας» είπε ο ναύαρχος σε εκδήλωση του Navy League.

Η UNCLOS, όπως ονομάζεται επίσης Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, είναι μια διεθνής συμφωνία 63 ετών που συμφωνήθηκε από περισσότερα από 160 κράτη και περιλαμβάνει το νομικό πλαίσιο για το πώς θα συμπεριφέρονται τα πλοία κατά τη διέλευσή τους από Διεθνή Ύδατα. 

Η συζήτηση σχετικά με το εάν οι ΗΠΑ επικυρώσουν την UNCLOS ή θα γίνουν επίσημα συμβαλλόμενο μέρος, αποτελεί θέμα κατά καιρούς μεταξύ των Αμερικανών νομοθετών.

Επισήμως, οι ΗΠΑ δεν επικύρωσαν ποτέ την UNCLOS, παρά το γεγονός ότι συμμετείχαν στη δημιουργία της. Αλλά στην πράξη τα πλοία με σημαία ΗΠΑ τηρούν γενικά τους κανόνες της. 

Οι υποστηρικτές της υποστηρίζουν ότι με την επίσημη ένταξη των ΗΠΑ στη συνθήκη, οι ΗΠΑ θα μπορούν να ασκήσουν πίεση στα αντίπαλα έθνη να κάνουν το ίδιο. Οι πολέμιοι υποστηρίζουν ότι η επικύρωση της συνθήκης από τις ΗΠΑ θα προκαλούσε μειονέκτημα στις ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ δημιουργώντας περιορισμούς, ενώ άλλα έθνη μπορεί να μην σέβονται τη Συνθήκη.

Την Τετάρτη ο Γερουσιαστής Angus King, ρώτησε τον Ναύαρχο Christopher Grady, εκλεκτό του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για αντιπρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού, εάν υποστηρίζει την επικύρωση της UNCLOS.
Ο ναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού απάντησε ευθαρσώς «ναι».

Μέσω γραπτών ερωτήσεων, οι νομοθέτες ζήτησαν τη γνώμη του Γκρέιντι σχετικά με τις επιπτώσεις που θα είχε η ένταξη των ΗΠΑ στη Συνθήκη, στις περιοχές του Ειρηνικού και στην Αρκτική, όπου οι ΗΠΑ έχουν μικρές και μερικές φορές έντονες αλληλεπιδράσεις με πλοία από την Κίνα και τη Ρωσία.

«Ενώ δεν παίρνουμε θέση στις διαφορές στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, έχουμε  συμφέρον εθνικής ασφάλειας να εξασφαλίσουμε ότι οι διαφορές θα επιλύονται ειρηνικά, ότι οι χώρες θα τηρούν το κράτος δικαίου και ότι όλα τα έθνη θα σέβονται πλήρως την ελευθερία στη θάλασσα. Ωστόσο, υπονομεύουμε τη δύναμή μας με το να μην εγγραφούμε στο ίδιο βιβλίο κανόνων που ζητάμε από τις άλλες χώρες να αποδεχθούν» απάντησε γραπτώς ο Γκρέιντι.

Όσον αφορά την Αρκτική, ο ναύαρχος έγραψε ότι οι προβλέψεις της Συνθήκης θα ήταν επωφελείς για τις ΗΠΑ για να καθορίσουν τα εξωτερικά όρια της εκτεταμένης υφαλοκρηπίδας τους στον Αρκτικό Ωκεανό.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σημαντικά εκτεταμένη υφαλοκρηπίδα στον Αρκτικό Ωκεανό και εργάζονται για τη διεθνή αναγνώριση της υφαλοκρηπίδας τους. Τα δικαιώματά μας θα πρέπει να τοποθετηθούν επί Συνθήκης και να αλληλεπιδράσουμε πληρέστερα και αποτελεσματικότερα με τα άλλα επτά κράτη του Αρκτικού Συμβουλίου που είναι συμβαλλόμενα μέρη στη Σύμβαση (UNCLOS)», έγραψε ο Γκρέιντι.

Η προοπτική να υπογράψουν και να επικυρώσουν οι ΗΠΑ το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας είναι κάτι που σίγουρα συμφέρει και την Ελλάδα, καθώς ούτε η Τουρκία έχει υπογράψει και επικυρώσει τη Συνθήκη. Ακριβώς επειδή η Τουρκία δεν έχει προσχωρήσει στην UNCLOS, αρνείται να συμμορφωθεί στην οριοθέτηση ΑΟΖ, επικαλούμενη διάφορες θεωρίες κατά το δοκούν. Εάν οι ΗΠΑ προσχωρήσουν πλήρως στην UNCLOS, η Ελλάδα θα αποκτήσει ακόμη έναν υποστηρικτή στα δίκαια αιτήματά της για οριοθέτηση της ΑΟΖ σύμφωνα με το Θαλάσσιο Διεθνές Δίκαιο.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου