Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Τα ενεργειακά σχέδια της Ελλάδας

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Μιλώντας στο Euractiv η κ. Σδούκου είπε ότι υπάρχει σχέδιο για την σταδιακή αντικατάσταση όλων των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση λιγνίτη μέχρι το 2023 και τη σταδιακή κατάργηση όλης της παραγωγής λιγνίτη έως το 2028.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, η Ελλάδα θα διπλασιάσει την ισχύ της αιολικής και ηλιακής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών έως το 2030, με τις ΑΠΕ να συμβάλλουν έως και στο 64% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Για την περίοδο 2021-2025 το Εθνικό σχέδιο θα παράσχει κίνητρα ύψους περίπου 2,27 δισ. ευρώ για την προσθήκη 4,2 GW νέας ισχύος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Επίσης, όπως ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό, ο στόχος για το 2030 είναι επιπλέον 2 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Είναι προφανές ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να βασίζεται στην αιολική ενέργεια, τόσο από την ξηρά όσο και με υπεράκτια πάρκα, ως βασικό στοιχείο της στρατηγικής της για την πράσινη μετάβαση την επόμενη δεκαετία.

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να μειωθούν, καθώς το ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης θα κινηθεί προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που σήμερα είναι παγκοσμίως αποδεκτό ως η φθηνότερη διαθέσιμη μορφή ενέργειας.

Η Ελλάδα δεν έχει καμία εναλλακτική για να προσθέσει νέες πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η πυρηνική ενέργεια ή μια νέα μεγάλη υδροηλεκτρική μονάδα.

Η επένδυση στο φυσικό αέριο ως καύσιμο που θα καλύψει τη ζήτηση του βασικού φορτίου και θα αυξήσει την ευελιξία είναι ορθολογική και αναπόφευκτη, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.

Όλη η νέα υποδομή φυσικού αερίου που πρόκειται να κατασκευαστεί στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης φυσικού αερίου, έχει σχεδιαστεί για να είναι έτοιμη και για υδρογόνο και ικανή να φιλοξενεί αέρια χαμηλών εκπομπών άνθρακα και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αυτό που δεν ειπώθηκε στην συνέντευξη είναι το τι θα γίνει με τα τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου που υπάρχουν στην δυνητική Ελληνική ΑΟΖ. Προφανώς, η Ελληνική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τα δισεκατομμύρια που υπάρχουν στην Ελληνική ΑΟΖ, με αποτέλεσμα η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας από εισαγόμενο φυσικό αέριο να συνεχιστεί επ’ άπειρον, ενώ η αποπληρωμή του τεράστιου χρέους προς τους δανειστές, δεν θα γίνει ποτέ!

Άλλωστε, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, είχε δηλώσει ευθαρσώς ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει χώρα παραγωγός φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Διαβάστε σχετικά στο άρθρο του CosmoStatus ΕΔΩ και δείτε και το σχετικό βίντεο ΕΔΩ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου