Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021

Βουλγαρία: το βέτο δεν θα αρθεί εάν τα Σκόπια δεν συμμορφωθούν

Η Σόφια επιμένει και δεν πρόκειται να άρει το βέτο για την είσοδο των Σκοπίων στην ΕΕ, εάν δεν σταματήσει η παραχάραξη της Ιστορίας.

Την περασμένη Πέμπτη, ο Βούλγαρος Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ είχε συνομιλίες με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και δεν έδειξε να υποχωρεί στις απαιτήσεις του.

Η θέση της Βουλγαρίας σύμφωνα με τον Βούλγαρο Πρόεδρος είναι ότι η Βόρεια Μακεδονία «θα πρέπει να επιδείξει ευρωπαϊκή ωριμότητα και σεβασμό στις αξίες της ΕΕ, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες δράσεις για να τερματιστεί η ρητορική μίσους κατά της Βουλγαρίας στα βιβλία ιστορίας, στα κρατικά και επιστημονικά ιδρύματα, στα δημόσια μέσα ενημέρωσης και να σταματήσει η παραποίηση της βουλγαρικής πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς και ιδιαίτερα να υπάρξει σεβασμός των δικαιωμάτων των πολιτών που εκφράζουν ανοιχτά τη βουλγαρική τους ταυτότητα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Euractiv αποκαλύπτεται ότι η Βουλγαρία δεν έχει παραιτηθεί από τις απαιτήσεις της προς τη Βόρεια Μακεδονία για την επίλυση των ιστορικών ζητημάτων, παρά το ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας Αρτάν Γκρούμπι δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ότι η χώρα του θα λάβει σύντομα θετικά μηνύματα για την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ.

«Είμαστε αισιόδοξοι γιατί έχουμε πληροφορίες. Έχουμε πλήρη πληροφόρηση για το τι συμβαίνει μεταξύ των Σκοπίων και της Σόφιας και αυτό μας δίνει πλήρη εμπιστοσύνη ότι το ζήτημα μπορεί να επιλυθεί. Προσπαθούμε να πάρουμε το πρώτο θετικό μήνυμα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 14 Δεκεμβρίου, το οποίο θα μας ανοίξει την πόρτα» δήλωσε ο Αρτάν Γκρούμπι στον τηλεοπτικό σταθμό Alsat. 

Τα τέσσερα βουλγαρικά κόμματα που θα σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού έδειξαν ότι δεν θα βιαστούν να άρουν το βέτο, σε αντίθεση με την Ελλάδα που έκλεισε το μεγάλο ζήτημα με το Σκόπια με την κακή Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία παραβιάζουν καθημερινά οι Σκοπιανοί ποικιλοτρόπως.

Διαβάστε τις απαιτήσεις της Βουλγαρίας για την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Σκοπίων και ΕΕ στο άρθρο του CosmoStatus ΕΔΩ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου