Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

Αναβλήθηκαν οι εκλογές στη Λιβύη

Το κοινοβούλιο της Λιβύης ανακοίνωσε ότι οι προγραμματισμένες Προεδρικές και Βουλευτικές εκλογές της Παρασκευής δεν θα διεξαχθούν. Έτσι, υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για την τύχη της προσωρινής κυβέρνησης.

Η εκλογική επιτροπή πρότεινε την αναβολή της ημερομηνίας των εκλογών κατά έναν μήνα, επιβεβαιώνοντας την καθυστέρηση που αναμενόταν λόγω των διαφωνιών σχετικά με τους κανόνες των εκλογών, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος της υποψηφιότητας σημαντικών υποψηφίων. Το κοινοβούλιο ενδέχεται να ζητήσει μεγαλύτερη καθυστέρηση, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των υποψηφίων, των πολιτικών θεσμών της Λιβύης και των ξένων δυνάμεων (!). Ερωτήματα εγείρονται και σχετικά με το εάν η προσωρινή κυβέρνηση θα μπορούσε να παραμείνει στη θέση της.

Μεγάλος αριθμός Λίβυων έχουν ήδη εγγραφεί για τις εκλογές, κάτι που αποτελεί ένδειξη έντονης λαϊκής επιθυμίας για ψηφοφορία.

Τα παλιά θεσμικά όργανα της Λιβύης, μαζί με τις μεγάλες φατρίες και τους πιθανούς υποψηφίους, δεν συμφώνησαν τελικά στους κανόνες για τις εκλογές, συμπεριλαμβανομένων των εξουσιών που θα έχει ο νέος πρόεδρος και το κοινοβούλιο, όπως και το ποιος θα μπορούσε να υποβάλλει υποψηφιότητα.

98 υποψήφιοι κατέθεσαν την υποψηφιότητά τους για την προεδρική κούρσα. Για τους σημαντικότερους υπήρξαν και οι εντονότερες ενστάσεις.

Συγκεκριμένα, για τον Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, που εγγράφηκε παρά την ερήμην καταδίκη του από δικαστήριο της Τρίπολης το 2015 για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της εξέγερσης που ανέτρεψε τον πατέρα του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Για τον Χαλίφα Χαφτάρ, του οποίου ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός διεξήγαγε την επί 14 μήνες αποτυχημένη επίθεση κατά της Τρίπολης, καθώς πολλές ένοπλες φατρίες και πολλοί άνθρωποι από τις δυτικές περιοχές, δεν τον συμπαθούν καθόλου. Τέλος,  για τον Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, τον μεταβατικό πρωθυπουργό, θεωρείται πως δεν μπορεί να είναι υποψήφιος, καθώς όταν ανέλαβε την μεταβατική πρωθυπουργία, είχε υποσχεθεί να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές.

Η κατάσταση στην Λιβύη είναι λεπτή. Ας ελπίσουμε πως τα εμπλεκόμενα μέρη θα μπορέσουν να συμφωνήσουν και μετά από περισσότερα από 50 χρόνια θα διεξαχθούν δημοκρατικές εκλογές στην πολύπαθη χώρα. Εκλογές, που θα εξασφαλίσουν πως όλες οι ξένες δυνάμεις που λυμαίνονται την χώρα τα τελευταία χρόνια, θα αποχωρήσουν και το Διεθνές Δίκαιο θα εφαρμοστεί.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου